Tujina

Britanski poslanci potrdili dogovor o prihodnjih odnosih z EU

London, 30. 12. 2020 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanski poslanci so s 521 glasovi za in 73 proti potrdili predlog zakona za ratifikacijo sporazuma o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Predsednica Evropske komisije von der Leynova in predsednik Evropskega sveta Michel pa sta v imenu Evropske unije podpisala sporazum o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu. Pogodbo so nato z vojaškim letalo prepeljali na Otok, kjer ga je podpisal še britanski premier Johnson.

 

Britanski poslanci so potrdili predlog zakona za ratifikacijo sporazuma o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Zdaj bo predlog obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta oziroma lordska zbornica, kjer prav tako ni pričakovati težav pri potrjevanju. Člani spodnjega doma britanskega parlamenta so predlog zakona za ratifikacijo sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Otokom potrdili s 521 glasovi za, 73 pa jih je glasovalo proti.

Da bo začel zakon veljati, pa ga bo morala podpisati še britanska kraljica Elizabeta II. Premier Boris Johnson je poslance ob začetku današnje razprave pozval, naj s podporo temu dogovoru "odprejo novo poglavje v zgodbi našega naroda". Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer pa je bil do dogovora kritičen, a je napovedal podporo.

Ursula von der Leyen in Charles Michel podpisala pogodbo o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu
Ursula von der Leyen in Charles Michel podpisala pogodbo o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu FOTO: Profimedia

"Danes sva s predsednikom Evropskega sveta podpisala sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. Premier Boris Johnson ga bo podpisal kasneje v Londonu," je ob podpisu zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Bila je dolga pot. Čas je, da brexit pustimo za seboj," je poudarila. "Naša prihodnost je v Evropi," je še dodala. Ob podpisu dogovora se je oglasil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Novo poglavje, nov odnos," je zapisal.

Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier pa se je ob podpisu sporazuma vsem v Evropski komisiji, delovni skupini za pogajanja o brexitu, Svetu EU in Evropskem parlamentu zahvalil za zavzetost in zaupanje v minulih štirih letih "teh izjemnih pogajanj".

"Vsaka oseba posebej je odigrala svojo vlogo v gradnji evropske enotnosti. Hvala!" je zapisal.

Pogodbo so nato z britanskim vojaškim letalom ob spremstvu uradnikov EU in Združenega kraljestva prepeljali v London, kjer ga je podpisal še britanski premier Boris Johnson. S tem bo Otok 1. januarja tudi uradno zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo.

Ob podpisu na Downing Streetu je poudaril, da gre za začetek "čudovitega odnosa" med obema stranema Rokavskega preliva.

"To je odličen dogovor za to državo, pa tudi za naše prijatelje in partnerje," je še dejal Johnson ob podpisu skoraj 1250 strani dolgega sporazuma o trgovini in sodelovanju.

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: Profimedia

V četrtek bo dogovor predvidoma objavljen v uradnem listu EU, v petek pa bo začel začasno veljati. Za začasno uporabo so se odločili, ker ga ni bilo mogoče ratificirati po rednem postopku pred koncem leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, v katerem je Združeno kraljestvo še del evropskega enotnega trga in carinske unije.

Dogovor na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. S sklenitvijo tega sporazuma sta se strani izognili kaosu po 1. januarju. Kljub vsemu bodo takrat nastopile številne spremembe za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva.

Britanska veleposlanica: Združeno kraljestvo bo vedno tesen prijatelj in partner Slovenije

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler je ob skorajšnjem izstopu Združenega kraljestva iz evropskega enotnega trga in carinske unije poudarila, da bo njena država vedno tesna prijateljica in partnerica Slovenije. Dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Otokom po njenih besedah omogoča skupen boj proti globalnim izzivom.

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, ki sta ga strani sklenili minuli četrtek, prinaša jasnost in gotovost državljanom in podjetjem Združenega kraljestva in EU, je v izjavi za STA zapisala Sadlerjeva.

"Zagotavlja podlago, na kateri lahko Združeno kraljestvo in Slovenija nadalje krepita odnos, ki temelji na skupnih vrednotah, prosti trgovini in prijateljskem sodelovanju," je poudarila.

Podjetjem bo dogovor še naprej omogočal trgovanje z blagom brez carin in kvot, kar bo pomembno pri obnovi britanskega in slovenskega gospodarstva po pandemiji. Zagotavlja tudi varnost državljanom obeh držav in sodelovanje pri spopadanju z novimi varnostnimi izzivi, kot so kibernetski, je pojasnila veleposlanica, ki je v Sloveniji od začetka oktobra.

Zagotovila je, da bodo lahko znanstveniki in raziskovalci na podlagi sporazuma o prihodnjih odnosih še okrepili sodelovanje in inovativnost. Združeno kraljestvo bo še naprej sprejemalo slovenske študente.

Pristanišče Dover
Pristanišče Dover FOTO: Profimedia

"Združeno kraljestvo je ambiciozen narod z velikimi idejami, odločen zgrabiti nove priložnosti. Dogovor nam omogoča nadaljnje partnersko sodelovanje s Slovenijo pri spopadanju z globalnimi izzivi," je poudarila Sadlerjeva.

Prihodnje leto, ko bo London predsedoval podnebni konferenci COP 26 in ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, bodo ključna prioriteta podnebne spremembe, je še dejala. "To je trenutek, ko želimo, da svet stopi skupaj za dolgoročno zdravje našega planeta," je zapisala.

Iz Slovenije pa prihajajo pozitivni odzivi na današnji podpis sporazuma o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom po brexitu. Zunanje ministrstvo je pozdravilo podpis in začasno uporabo sporazuma o trgovini in sodelovanju, premier Janez Janša pa se je zahvalil glavnemu pogajalcu unije Michelu Barnierju. "Hvala, Michel Barnier. Naredili ste vse, kar ste lahko, da bi bila strateška katastrofa za EU manj nevarna in bolj obvladljiva," je zapisal Janša.

Zunanje ministrstvo pa je pozdravilo podpis in začasno uporabo sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. Ob tem se je v tvitu med drugim zahvalilo Evropski komisiji, Svetu EU in Evropskemu parlamentu za opravljeno delo.

Združeno kraljestvo bo prihodnje leto predsedovalo tudi skupini G7, pri čemer bo skušal Otok po besedah veleposlanice mobilizirati mednarodne napore za spopad s covidom-19, tudi za pravičen dostop do cepiv za ves svet. Zagotovila je tudi nadaljnje obrambno sodelovanje v okviru zveze Nato.

Po tem, ko so evropski in britanski pogajalci v četrtek dosegli dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, bo Združeno kraljestvo v petek zapustilo evropski notranji trg in carinsko unijo. Novo leto bo tako v odnose med Veliko Britanijo in EU prineslo številne spremembe.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1725083
30. 12. 2020 18.33
+2
Še en 'norec' z 'noro' politiko. Čas bo pokazal otočanom...
koral45
30. 12. 2020 17.43
+2
Mali Trump (Johnson) se ja kar spustil na zemljo odkar je prebolel kovid.
brabusednet
30. 12. 2020 12.15
+3
Da nista ta dva danes zabila zadnji žebelj v EU krsto.Če bodo Angleži sedaj bolje prosperirali bo to povod za podobno dejanje drugih članic.Zakaj bi bil v neki skupnosti,če brez bolje gospodariš,se razvijaš,trguješ in živiš.
brabusednet
30. 12. 2020 12.11
+5
Mislim,da so nas Angleži dobro nate-gnili saj imajo vse previlegije le plačevali ne bodo več v EUproračun.Podobno,kot so Hrvati Pahorja z arbitražo džankšn je šel v maloro.
thedutchman
30. 12. 2020 11.48
+3
to je začetek konca evropske unije
EEgon
30. 12. 2020 11.45
+2
Zapisnik izgleda k Brižinski spomeniki.
slo_veter
30. 12. 2020 11.20
+1
prav smešno, kako je imperij, ki je še 100 let nazaj vladal svetu, se je skrčil na London z okolico. Arsenal, Chelsea , Tottenham , West Ham , pa mogoče Crystal Palace .. to je vse kaj je ostalo .. od epicentra moči še 100 let nazaj . Še 10 let pa noben ne bo niti želel tja, saj razen druge Indije, Paki restavracij in 100 odtenkov Afrike .. ne bo kaj za videti.
Millady
30. 12. 2020 11.46
User723439
30. 12. 2020 18.54
Saj so do konca WW2 (oz. malo pozneje) izgubili vse kolonije. Skrčili so se, ja.
mladica
30. 12. 2020 11.12
+2
Če ni nobenih sprememb, če je Johnson dosegel vse kar je obljubljal pred tremi leti in če je dogovor tudi cool za EU, torej to pomeni, da je EU v vsemu ugodila GB in lahko v nadalje izstope iz EU pričakujemo kot po tekočem traku?
N0EL
30. 12. 2020 10.37
+7
Mene samo eno zanima. Kaj dogovor pomeni za uvoz blaga za fizične osebe? Kupujemo iz UK po 1.1.2021 s carino ali brez?
Millady
30. 12. 2020 10.25
+3
Dogovor na 1250 straneh!!! Mega dogovor :)
Homo erektus
30. 12. 2020 09.46
-3
da ne pozabimo, VB je izstopila zaradi vsiljene migrantske politike, ki je tudi mi nočemo
Millady
30. 12. 2020 10.26
+3
Ne drži, pravi razlog in največji problem so bile kvote za ribolov!
OlalaKokoĐambo
30. 12. 2020 09.40
-5
Briti z Nemsko familijo na celu so najhujse zlo clovestva....Nacija ki ustvarja ozir je.ustvarjala kolonije je za izbris
hotchilipoper
30. 12. 2020 08.59
+9
Angležki bodo še prosili,da pridejo nazaj
Millady
30. 12. 2020 11.47
+1
TEDYC
30. 12. 2020 08.33
+9
Pa pa Anglija..
Nimasmisla
30. 12. 2020 08.30
+7
no pa bo enkrat konec