Tujina

Britanski parlament podprl predlog zakona o spremembah severnoirskega protokola

London, 28. 06. 2022 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so po razpravi z 295 glasovi za in 221 proti podprli sporni predlog zakona o spremembi severnoirskega protokola, dogovorjenega v okviru pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU. S tem so predlogu zakona omogočili prehod v naslednjo fazo obravnave v parlamentu.

Britanski premier Boris Johnson, ki se je v Nemčiji mudil na srečanju voditeljev skupine G7, je pred tem vztrajal, da je zakonodaja potrebna za odpravo nepotrebnih trgovskih ovir med Veliko Britanijo in Severno Irsko. "Menim, da se lahko znebimo teh ovir in pri tem ne ogrozimo enotnega trga EU," je dejal Johnson.

Britanski premier Boris Johnson.
Britanski premier Boris Johnson. FOTO: AP

Britanska vlada namreč že dlje časa obljublja, da bi s predlaganim zakonom lahko odpravila "nepotrebno dokumentacijo" pri preverjanju blaga in da bi bila s tem podjetja na Severnem Irskem deležna enakih davčnih olajšav kot podjetja drugod po Veliki Britaniji.

Irski premier Micheal Martin je medtem zavrnil Johnsonove poskuse zmanjšanja pomena načrtovanih sprememb protokola in opozoril, da je vsaka tovrstna enostranska odločitev o kršitvi mednarodnega prava resno dejanje. Hkrati je posvaril pred vladnim predlogom zakona o prenovi človekovih pravic v Veliki Britaniji, ki bi lahko vplival na mirovni sporazum za Severno Irsko iz leta 1998.

Irski premier Michael Martin.
Irski premier Michael Martin. FOTO: A.P.

Do predloga zakona je bila kritična tudi Johnsonova predhodnica Theresa May, ki je v parlamentu dejala, da predloga ne more podpreti, saj po njenem ni zakonit, ne bo dosegel svojih ciljev in bo zmanjšal ugled Velike Britanije v očeh sveta.

Severnoirski protokol je del dogovora o izstopu Velike Britanije iz EU, ki Severno Irsko ohranja znotraj enotnega evropskega trga za blago in preprečuje trdo mejo med Severno Irsko in Irsko, ki je članica EU.

EU je kritična do potez Londona, saj bi to po njenem pomenilo kršitev mednarodnega prava. Evropska komisija se je v odzivu na predlog britanskega zakona odločila za nadaljevanje pravnega postopka proti Veliki Britaniji, ki ga je začasno ustavila septembra lani, poleg tega pa je sprožila še dva nova pravna postopka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fujito1
28. 06. 2022 11.16
+1
Naj živi samostojna in neodvisna Severna Irska. Zakaj pa ne, če lahko Kosovo tudi Severna Irska lahko. Samo lahko je pridigat drugim državam, ko pa to tvoja država okusi pol pa bog ne daj!
Korintos11
28. 06. 2022 11.17
+1
borjac
29. 06. 2022 08.47
+1
Ko vidiš kateri bedaki vodijo svet te prime groza in strah, Johnson z kužkom in tretjo ženo, Scholz Bidnov kuža, Macron poročen z babico,Dragi homo, Putin fizikalec, kolesar Biden, sami modeli, katastrofa je neizogibna.