Tujina

Britanski podnebni protestniki že drugič blokirali londonsko obvoznico

London, 15. 09. 2021 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
8

Skupina protestnikov je med jutranjo prometno konico že drugič ta teden blokirala dele londonske obvoznice in povzročila dolge zastoje. Gre za protestnike okoljskega gibanja Insulate Britain, ki od vlade zahtevajo načrt za izolacijo stavb in hiš, s čimer bi lahko zmanjšali emisije. Londonska policija je protestnike razgnala, pri tem pa je aretirala 36 protestnikov, med njimi tudi 82-letnika. Že v ponedeljek so aretirali 78 protestnikov.

Malo po 8. uri zjutraj, ko so se številni ljudje odpravljali v službe ali pa so svoje otroke vozili v šole, je promet na londonski obvoznici M25, eni najprometnejših cest v Združenem kraljestvu, obstal. Razlog za večkilometrske zastoje pa so bili protestniki, ki so s transparenti stopili na cesto in blokirali več delov obvoznice. 

Protestniki iz gibanja Insulate Britain (v dobesednem prevodu: Izolirajte Britanijo) so tako že drugič v treh dneh blokirali ceste. Sporočili so, da se je današnje protestne blokade udeležilo 89 članov njihovega gibanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoljski protestniki skušajo na tak način prisiliti vlado, da prisluhne njihovim predlogom in pozivom. Od vlade Borisa Johnsona namreč zahtevajo, naj pripravi načrt za energetsko obnovo stavb oziroma poskrbi za izolacijo hiš in stavb. Večina hiš na Otoku ima namreč zaradi (doslej) relativno milega podnebja ter hitre in ekonomične gradnje slabo izolacijo (oziroma je sploh nima). 

Britanski domovi so zato energetsko precej potratni, Britanci za ogrevanje domov porabijo velike količine fosilnih goriv, kar pomeni ne le visokih stroškov za gospodinjstva, pač pa tudi višje izpuste CO2 v ozračje. 

"Zahtevamo kredibilne ukrepe zdaj. Zagotovite delo za stotine tisoče ljudi, ki bodo naredili prvi pravi korak - poskrbeli za izolacijo vseh domov v tej državi s čimer bomo zagotovili največje zmanjšanje izpustov CO2. To je tako logično, pa vendarle ta vlada ne želi tega narediti. To je kriminalna malomarnost," so sporočili protestniki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav se veliko Britancev strinja z njihovimi zahtevami, pa so protestne blokade izzvale veliko slabe volje pri številnih voznikih in potnikih, ki so obtičali v zastojih. Po spletu krožijo tudi posnetki, na katerih se jezni vozniki prepirajo s protestniki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Otroci so obtičali na šolskih avtobusih, reševalna vozila se ne morejo prebiti skozi zastoje. To ne pomaga pri doseganju njihovih ciljev," je po poročanju britanskega Sky Newsa dejal eden od voznikov, ki je opazoval blokado krožišča v bližini priključka na obvoznico. 

Londonska metropolitanska policija je morala posredovati na več odsekih obvoznice, kjer so aretirali skupno 36 podnebnih protestnikov, med njimi tudi 82-letnika. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zastoju je obtičal tudi Edmund King, inženir toplotne izolacije, ki zaradi protestnikov ni uspel pravočasno priti v službo. "Čeprav večina ljudi razume, da je treba ukrepati glede podnebnih sprememb, pa je ta način z blokadami avtocest povsem zgrešen, saj so tarča delovni ljudje, ki obtičijo v tem kaosu, poleg tega pa se na tak način proizvaja še več emisij. Nekako ironično je, da so toplotni inženirji, ki skušajo izolirati Britanijo, obtičali v tem zastoju, ki ga je povzročilo gibanje Izolirajte Britanijo," je komentiral. Dodal je, da ti protesti prizadenejo številne pomembne dostave, urgentne službe, ljudje lahko zamudijo na zdravniške preglede in pomembne poslovne sestanke. 

To je že drugi takšen protest v treh dneh. Prvič so protestniki ceste blokirali v ponedeljek, ko je policija aretirala 78 ljudi. Zaradi blokade petih priključkov londonske obvoznice pa je v dolgih kolonah obtičalo na deset tisoče voznikov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izgubljen krt
15. 09. 2021 18.16
+2
Kaj pa če zelen hrček čez ograjo v reko skoči ? A naj mu kletko vržem poleg ? Bo elektriko proizvajal !;-)))
GozdniJoža
15. 09. 2021 18.14
+1
K sreči nobenemu tovornakarju niso popustile zavore 😉
štajerski janezek
15. 09. 2021 17.50
+2
Smešni so že... 🤣🤣
turk1989
15. 09. 2021 17.15
+4
Ne razumem teh levičarjev, radi bi imel toliko sprememb a noben ne bi rad delal...
dr.Fen0men
15. 09. 2021 17.41
+2
txoxnxy
15. 09. 2021 17.05
+3
Operacija uspela, zaradi nespametnega dejanja se je količina izpustov CO2 v zastojih več kot podvojila.
nacionale
15. 09. 2021 16.04
+9
Ko drugi gredo v službo se ti tak klatijo okrog. Ti so isti kot naši kolesarji, mi se potika o okrog drugi pa naj delajo.
TistoPravo
15. 09. 2021 15.23
+1
Ja kot kaže elite pač ne zanimajo priblemi malefa človeka...oni si že priskrbijo domove, ki jih dobro ščitijo pozimi in poleti ter v podivjanem deževju...preostale pa s tem držijo v šahu oziroma strahu.,,sramota sodobnemu sistemu bivanja, da jih morajo posamezniku prosit da storijo kaj proti znižanju konkretnem onesnaževanja pri ogrevanju individuaknih domov kjer je tega največ..