Tujina

Britanski policist priznal ugrabitev in posilstvo Sarah Everard

London, 08. 06. 2021 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
4

48-letni policist Wayne Couzens je na sodišču priznal ugrabitev in posilstvo 33-letne Sarah Everard. Ta je izginila 3. marca, ko se je zvečer vračala domov z obiska prijateljice v Londonu. Po njenem izginotju je stekla obsežna iskalna akcija, njeno truplo pa so policisti odkrili v gozdu v Kentu.

Wayne Couzens se na sodišču ni zglasil osebno, ampak se je javil prek videokonference iz zapora, kjer je v priporu že vse od marca. Obtožnica ga bremeni posilstva, ugrabitve in umora 33-letne Sarah Everard, ki je izginila 3. marca. 

48-letnik je priznal, da je dekle "nezakonito in s silo oziroma prevaro" ugrabil in jo spolno zlorabil. Ob tem je prevzel tudi odgovornost za njeno smrt, a ni uradno priznal, da jo je umoril. Kot še poročajo britanski mediji, se bo sodišče predvidoma prihodnji mesec seznanilo s poročilom psihiatra, ki bo podal oceno o 48-letnikovem duševnem zdravju.  Naslednje zaslišanje na sodišču bo 9. julija, še poroča BBC. 

Sarah Everard je izginila, ko se je vračala domov z obiska prijateljice v Londonu.
Sarah Everard je izginila, ko se je vračala domov z obiska prijateljice v Londonu. FOTO: AP

Spomnimo. Po izginotju Everardove je stekla obsežna iskalna akcija. Policisti so prečesali vsak košček na poti od prijateljičine hiše do njenega doma, pregledali so tudi ribnike v bližnjem parku. Po aretaciji policista pa so preiskavo in iskanje usmerili v Kent, kjer so nato tudi našli njeno truplo.

Primer je močno razburil britansko javnost, številne ženske pa so opozorile, da imajo dovolj tega, da se zvečer ne počutijo varne na britanskih ulicah. 

Couzens se je policiji pridružil leta 2018 in je delo opravljal večinoma na območju Bromleya. Zaposlen je bil kot uniformiran policist za varovanje diplomatskih objektov, med drugim rezidence in urada predsednika vlade Združenega kraljestva in Westminstrske palače, pa tudi številnih tujih veleposlaništev v Londonu. Med izginotjem 33-letnice ni bil več v službi, saj je izmeno končal okoli 20. ure in se je v času Sarahinega izginotja vračal z dela.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IKOSS
08. 06. 2021 15.28
+1
Nekateri zagovarjajo koncept, da bi smeli sredstva, ki so posebej primerna za izvajanje boja, posedovati izključno policija ter vojska. Ob tem ne gre zanemariti, da so pripadniki tovrstnih organizacij običajni ljudje, kot vsi ostali. Resda sistem preverjanja njihove osebne primernosti ter ustrezno izobraževanje načeloma izloči tiste, ki so osebnostno neprimerni, se je pa vseeno treba zavedati, da noben nabor meril ni popoln. To v nadaljevanju pomeni, da se tudi v tovrstnih organizacijah lahko občasno znajdejo problematični posamezniki. Zaradi tega ter še nekaterih drugih razlogov, absolutna koncentracija tovrstnih sposobnosti ni primerna. Družba v Veliki Britaniji se premika točno v tej smeri, ta tragičen incident pa dokazuje, da ima tudi tak pristop izjemno velike pomanjkljivosti. Ohraniti pravico ter sposobnost si lastno varnost zagotavljati na terjanem nivoju je tako posameznikova pravica, kot ne nazadnje nadvse smela odločitev.
travc
08. 06. 2021 14.30
+16
Madona kakšni psihiči hodijo po svetu.
Ivan zDoba
08. 06. 2021 14.23
+20
Pravijo, da v policiji ni psihopatov!
mangomango2.2
08. 06. 2021 16.32
+1