Tujina

Britanski poslanci potrdili zakon o notranjem trgu, ki krši mednarodno pravo

London, 30. 09. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski poslanci so na zadnjem glasovanju potrdili predlog zakona o notranjem trgu, ki bi britanskim oblastem omogočil kršenje sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta.

Za je glasovalo 340 članov britanske poslanske zbornice, proti pa 256. Predlog med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora. Uporabo pooblastil, ki jih ministrom daje predlog, bo moral predhodno potrditi parlament.

Veriga iz britanske in evropske zastave
Veriga iz britanske in evropske zastave FOTO: Shutterstock

Britanski gospodarski minister Alok Sharma je v razpravi pred glasovanjem zatrdil, da bo zakonodaja "ščitila skupno blaginjo" narodov Združenega kraljestva. "Kaže, da je naša država kot unija večja kot vsota njenih delov," je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Ed Miliband iz vrst opozicijskih laburistov je poudaril, da je kršenje pogodbe, podpisane med EU in Združenim kraljestvom, "brez primere". Stališča britanske vlade pa so slišali tudi po svetu, je izpostavil.

Nasprotovanje zakonu so poleg laburistov izrazili tudi liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka (SNP).

Zakonodajni predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju. Lordska zbornica lahko zakon dopolni. Pričakovati je sicer, da bo zakon dokončno potrjen v prihodnjih tednih.

Če bi bil zakon, ki ureja trgovanje v Združenem kraljestvu po brexitu, sprejet v trenutni obliki, bi omogočil kršenje ključnih delov protokola o Severni Irski. Gre za del izstopnega sporazuma, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Predlog je močno razburil Bruselj, ki je zahteval umik spornih določil do konca septembra, torej do srede. London je zavrnil ta ultimat, tako da sporna določila ostajajo v predlogu. EU zato preučuje vse pravne možnosti odziva.

 V Bruslju se je začel deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema po brexitu, v katerih do zdaj ni bilo večjega napredka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
30. 09. 2020 19.04
+1
Dejte že enkrat zdrmat te ku...ve angležarje. Še vedno mislijo da imajo svoj imperij čez vse, čeprav je precej naropanega še pod njih oblastjo.
jankomat
30. 09. 2020 15.56
+2
Kako verjeti angležem ?? so nateguni pri vsaki stvari--arabci to dober vedo !
Mladi? Plasto
30. 09. 2020 12.14
+6
če bodo britanci vztrajali , lahko evropa lepo postavi mejo na irskem , ker ima tudi evropa pravico ščititi svoj trg :D .....
Volga Malek
30. 09. 2020 09.22
-2
EU tone ne glede na vse na dolgi rok. Teh -exitov bo se kar veliko v naslednjih letih. Domino efekt bo sledil. Britanci niso neumni od Nelsona, Drakea, Churchilla in drugih nacionalnih herojev so ponosen narod. 'Rule Britannia' odmeva in zastave vihrajo. Tako se spomnim Britanije. Britanci bodo preziveli le EU ne bo. Britanije ni unicil ne Napoleon, ne Hitler in niti EU je ne bo.
Mladi? Plasto
30. 09. 2020 12.12
+4
anglija se bo končno uničila sama :D ..... škoti bodo imeli nov referendum :D .... severni irci ne bodo hoteli imeti meje na otoku in bodo zapustili britanijo in se združili z irsko :D ..... kar bo pa ostalo , bo pa lahko jedlo ribe in krompirček :D
puspan
30. 09. 2020 14.21
+2
Britanci so sebe že uničili. Nimajo več kolonij, da bi jih izkoriščali. Upali so z EU, a je iz drugačne moke, kot njene nekdanje kolonije. Volga, ne vem iz kakšnih virov vlečeš tvoja predvidevanja iz rokava.
Razumnež
30. 09. 2020 08.59
+8
Bo pač na otoku ostra meja.... In kar naenkrat se bodo želeli irci na severu odcepiti od VB. EU jim bo pa pomagala. Simpl
puspan
30. 09. 2020 14.24
+1
Pa Škotska tudi. Angleži spijo na starih lovorikah, ki jih že davno ni več. Ko s bodo zbudili, bo prepozno. Nimajo oni svetu kaj pokazati. Bilo je nekoč, a tega NEKOČ ni več.
Krematorij666
30. 09. 2020 08.18
+11
Kaj preučevanje pravnih možnosti...izključiti iz trgovinskega sporazuma pa bo mir.
Nimasmisla
30. 09. 2020 08.13
+12
so se zopet naredili angleže ni kaj zapret mejo na irskem