Tujina

Britanski parlament prvič o spornem zakonu, ki krši mednarodno pravo

London, 14. 09. 2020 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
14

Britanski poslanci začenjajo obravnavo kontroverznega predloga zakona o notranjem trgu. Z njim bi namreč kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Kritiki opozarjajo, da bi Združeno kraljestvo s tem kršilo tudi mednarodno pravo in izgubilo zaupanje v mednarodni skupnosti. Zaradi nestrinjanja je odstopil tudi eden od ministrov Johnsonove vlade.

Predlagani zakon o notranjem trgu, ki ga je britanska vlada v parlament vložila v sredo in ki ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po brexitu, med drugim predvideva, da ne bodo uvedli novih kotrol nad blagom, ki bo na poti iz Severne Irske v druge dele države. Omogočil pa bi tudi prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora. 

Evropska unija je opozorila, da bo zakon, če bo sprejet v trenutni obliki, kršil ključne dele protokola o Severni Irski in s tem dogovora o brexitu. Gre namreč za del sporazuma o brexitu, ki ima za namen preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Kljub temu, da vlada priznava, da bi s tem kršili izstopni sporazum in s tem mednarodno pravo, a le v "natančno določenih okoliščinah", pa je premier Boris Johnson svoje konservativne poslance pozval, naj podprejo zakon. Čeprav analitiki napovedujejo, da bo zakon v prvem branju danes dobil parlamentarno večino, pa ga zagotovo ne bodo podprli tudi številni "torijci". 

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: Profimedia

Zaradi nameravane kršitve dogovora o brexitu odstopil minister

Johnsonovo vlado je zaradi nestrinjanja z zakonom, s katerim bi Združeno kraljestvo zavestno kršilo mednarodno pravo, danes zapustil minister oziroma posebni vladni odposlanec za svobodo veroizpovedi ali prepričanja Rehman Chishti. V svoji odstopni izjavi je zapisal: "Ne morem podpreti zakona o notranjem trgu v trenutni obliki, ki enostransko krši britanske pravne zaveze." Ob tem je dejal, da ga resnično skrbi zaradi kršenja dogovora o brexitu, za katerega sta se strani tako dolgo prizadevali in vložili toliko truda. "Zelo pomembno se mi zdi, da se držimo dogovorov; če damo svojo besedo, potem jo moramo spoštovati," je ob odstopu dejal Chishti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi konservativni poslanec Sir Bob Neil pravi, da bi s sprejetjem tega zakona, ki jasno krši mednarodno pravo, Združeno kraljestvo izgubilo vsakršno verodostojnost. "Včasih ti mora prijatelj povedati, konstruktivno vendar jasno, ko si ga polomil," je zapisal v svojem komentarju za enega od britanskih časnikov. Zato je sam podal amandma Johnsonovemu zakonu, s katerim bi dali "parlamentarno ključavnico" na vsakršne spremembe dogovora o brexitu. S tem bi, kot pravi, lahko podprli večji del zakona, ki prinaša tudi številne dobre stvari, hkrati pa bi "parlamentarna ključavnica" pomenila, da bi morala vlada pridobiti parlamentarno odobritev preden bi se odločila za kakršno koli kršenje protokola o Severni Irski. 

Kritični tudi Johnsonovi predhodniki

Proti tovrstni potezi se je izjasnilo tudi pet nekdanjih britanskih predsednikov vlad – Tony Blair, Gordon Brown, Sir John Major, Theresa May in David Cameron. "Vložitev zakona v parlamentu in nato namera o kršenju obveznosti iz mednarodne pogodbe je res čisto zadnja stvar, na katero bi morali pomisliti. To bi moral biti res absolutno skrajna možnost. Torej, imam pomisleke glede predlaganega," je dejal nekdanji premier Cameron. 

K zavrnitvi tega predloga sta poslance že v nedeljo pozvala nekdanja britanska premierja John Major in Tony Blair, sicer oba ostra nasprotnika brexita. Nekdanji konservativni premier Major in nekdanji laburistični premier Blair sta ravnanje britanske vlade označila za "neodgovorno, napačno in nevarno". Poudarila sta, da je spoštovanje mednarodnih pogodb ravno tako pomembno kot spoštovanje domačega prava. Ostra je bila tudi Theresa May, ki je opravila večji del izstopnih pogajanj z Evropsko unijo. Sprašuje se, kako bodo po tem druge države sploh še lahko zaupale Združenem kraljestvu, da se bo držalo pravnih zavez v pogodbah, ki jih bo podpisalo. 

Protestnik proti brexitu pred britanskim parlamentom
Protestnik proti brexitu pred britanskim parlamentom FOTO: Profimedia

EU: Izstopni dogovor je okvir nadaljnjih odnosov z ZK

Evropska unija meni, da bi zakon pomenil zelo resno kršitev sporazuma. Zato je London pozvala, naj do konca meseca umakne sporna določila iz predloga. Bruselj je celo zagrozil z uporabo pravnih sredstev in znova pozval k spoštovanju izstopnega sporazuma. Predstavnik Evropske komisije je danes dejal, da je izstopni dogovor "podlaga in okvir" za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom. "Nobenih 'če' in toda'," je jasna EU.  

Predsednica evropske komisije Ursulla Von der Leyen je pred dnevi izrazila "globoko zaskrbljenost zaradi napovedi britanske vlade in njenih načrtov glede kršenja izstopnega dogovora".  

Britanska vlada je poziv k umiku spornih določil zavrnila in zatrdila, da je namen zakona zaščititi integriteto Združenega kraljestva in mirovni proces na Severnem Irskem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Britanci so se odločili povsem pravilno morala bi jim pa pod nujno slediti še "Slovenija,Madžarska,Poljska in Češka"ter se jim priključiti,ker EU hoče zopet sestaviti nazaj staro yugoslavijo kar je že dokaz z vstopom hrvarške,romunije in tako naprej. Spet se bo golila Slovenija za makedonske ter ostale balkanske lenuhe kot se je za čas komunajzarske diktature...
Nimasmisla
14. 09. 2020 20.35
+0
Nobenga problema zapre mejo na severnem irskem
?ebula
14. 09. 2020 18.29
-1
Za kazen naj jih vzamejo nazaj v evropsko unijo.
Millady
14. 09. 2020 18.34
-2
IQeS
14. 09. 2020 17.43
+7
Kapo pa dol ministru za odstop. Če bi več ljudi imelo toliko integritete bi svet bil mnogo lepši.
mk67
14. 09. 2020 17.21
+17
Če prav razumem, bi Anglija preko Severne Irske preko "mehke meje" "švercala" robo v EU.
fafajonka
14. 09. 2020 17.05
+9
ko se angleži delajo francoze --- haj aj frenč
Kloven
14. 09. 2020 17.02
-8
Sleavenia, izstopimo iz te greznice ki se imenuje EU takoj!
fafajonka
14. 09. 2020 17.07
+7
Kloven
14. 09. 2020 18.37
-1
Prej gremo ven prej se bomo rešil posilstva s globalizacijo in multikulturalizma
mistik
14. 09. 2020 20.04
+1
In takoj se pridružiti bratom Srbom v mali Šengen. Od kod je tebe prinesel plaz.
Bott
14. 09. 2020 17.01
+0
In kaj jim Evropa lahko naredi? NIČ. To dobro vedo....
IQeS
14. 09. 2020 17.38
+8
Evropa lahko zavrne pogajanja in nastopi t.i. hard brexit. Potem pa Združeno kraljestvo izgubi vse pravice (ki bi jih še imeli če bi bil soft brexit).
Al83
14. 09. 2020 16.30
-1
Kaj to je zaradi tistega backstopa, ki ga hočejo EU na vsak način vsiliti VB. Dvomim, da bi kateri koli Britanski minister dovolil EU, da zadrži kontrolo nad Severnoo Irsko, ali pa katerim koil delom njihove države. Mednarodni zakon, gor ali pa dol.