Tujina

Britanska tovorna ladja z 41.000 tonami gnojila potonila v Rdečem morju

Sana, 02. 03. 2024 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ladja Rubymar, ki je v britanski lasti in so jo 19. februarja s protiladijsko balistično raketo zadeli jemenski hutijevci, je potonila v Rdečem morju, potem ko je več dni vanjo vdirala voda. Gre za prvo ladjo, ki je bila popolnoma uničena po začetku hutijevske kampanje proti Izraelovim vojaškim operacijam v Gazi.

Tovorna ladja Rubymar
Tovorna ladja Rubymar FOTO: AP

Tovorna ladja Rubymar je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Bolgarijo, hutijevci pa so jo napadli v Adenskem zalivu. Posadko ladje so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, iz plovila pa je začelo odtekati gorivo, zaradi česar je v morju nastal velik naftni madež. Pri tem okoljevarstveniki opozarjajo na veliko onesnaženje.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41.000 ton gnojila. Programski direktor organizacije Greenpeace na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki Julien Jreissati je pojasnil, da bi lahko gnojilo amonijev nitrat v morju pomembno vplivalo na morske ekosisteme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski vojaški center za pomorske trgovinske operacije Združenega kraljestva, ki bdi nad plovnimi potmi na Bližnjem vzhodu, je potrdil potop Rubymarja.

Hutijevci so poleg ladje Rubymar pred obalo Jemna 19. februarja napadli še ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Več zahodnih držav, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, je v odgovor na napade sprožilo operacije za zaščito ladij v regiji.

Hutijevci napade na tovorne ladje v Rdečem morju izvajajo od novembra lani, pri čemer se sklicujejo na solidarnost s Palestinci v Gazi, ki se soočajo z intenzivnimi napadi izraelske vojske. V zadnjem času napovedujejo, da jih bodo še stopnjevali. Kljub več kot mesecu zračnih napadov pod vodstvom ZDA so hutijski uporniki, kot kaže, še vedno sposobni izvesti nevarne napade na ladje. Ob ladji Rubymar so uspeli sestreliti še ameriški dron Reaper. 

Napadi jemenskih upornikov so prizadeli ladijski promet po ključni vodni poti za pošiljke, ki plujejo iz Azije in z Bližnjega vzhoda v Evropo. Številne ladje in družbe so že spremenile potovalne poti. Potopitev bi lahko povzročila dodatne obvoze in višje zavarovalnine za plovila, ki plujejo po vodnih poteh, kar bi lahko povzročilo svetovno inflacijo in vplivalo na pošiljke pomoči v regijo, poroča AP.