Tujina

Pentagon: V Rdečem morju je bila napadena ameriška vojaška ladja

Sana, 03. 12. 2023 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pentagon je sporočil, da so bile v Rdečem morju napadene ameriška vojaška ladja in več komercialnih ladij. To bi lahko pomenilo večjo eskalacijo v nizu pomorskih napadov na Bližnjem vzhodu, povezanih z vojno med Izraelom in Hamasom. Jemenski uporniki hutiji, ki jih podpira Iran so medtem sporočili, da so ob jemenski obali v Rdečem morju napadli dve ladji. Dodali so, da je šlo za izraelski ladji, ki sta bili njihovi tarči zaradi vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze.

"Seznanjeni smo s poročili o napadih na USS Carney in komercialna plovila v Rdečem morju," so sporočili iz Pentagona. Pentagon sicer ni navedel, od kod naj bi bile izstreljene rakete, še poroča AP. Je pa znano, da jemenski uporniki Hutiji, ki jih podpira Iran, v Rdečem morju pogosto napadajo ladje, uporabljajo brezpilotna letala in izstreljujejo rakete proti Izraelu, medtem ko ta vodi vojno proti Hamasu na območju Gaze.

Hutiji so kasneje v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, sporočili, da so izvedli operacijo proti ladjama Unity Explorer in Number Nine v ožini Bab al Mandab, ki povezuje Rdeče morje z Adenskim zalivom. Kot trdijo, so eno ladjo napadli z raketo, drugo pa z dronom, potem ko sta zavrnili njihova opozorila.

Ob tem so jemenski uporniki napovedali, da bodo še naprej napadali izraelska plovila, dokler Izrael ne bo končal agresije nad Palestinci na območju Gaze. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški uradnik, ki je želel ostati anonimen, je razkril, da se je napad začel okoli 10. ure zjutraj v Sani v Jemnu, po poročanju AP News pa naj bi trajal kar pet ur. Drugi uradnik, ki je za AP prav tako spregovoril zgolj pod obljubo zagotovitve anonimnosti, je dodal, da je Carney med napadom prestregel vsaj en brezpilotni letalnik.  

USS Carney je 14. rušilec razreda Arleigh Burke v ameriški mornarici.

V začetku novembra so Hutiji v Rdečem morju ob Jemnu zasegli ladjo za prevoz vozil, povezano z Izraelom. Uporniki plovilo še vedno zadržujejo, in sicer v bližini pristaniškega mesta Hodeida. Prejšnji teden pa so bile rakete izstreljene v bližino še ene ameriške vojaške ladje, potem ko je pomagala ladji, povezani z Izraelom, ki so jo za kratek čas zasegli oboroženi napadalci.  

Vendar pa Hutiji že nekaj časa niso neposredno ciljali na Američane. Leta 2016 so namreč ZDA iz vojaških ladij izstrelile rakete Tomahawk, ki so uničile tri obalne radarske lokacije na ozemlju, ki ga nadzorujejo Hutiji. S tem so se ZDA maščevale za rakete, ki so bile takrat izstreljene na ladje ameriške mornarice.

Raketa je v Rdečem morju zadela tudi britansko ladjo 

Ladjo v lasti Velike Britanije, ki sicer pljuje pod zastavo Bahamov, je med plovbo v Rdečem morju zadela raketa, je sporočilo britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey. Britanska nadzorna agencija za pomorsko trgovino (UKMTO) pa je sporočila, da je prejela poročila o aktivnosti brezpilotnih letal v regiji.

Britansko plovilo, ki je bilo na poti iz ZDA v Singapur, je raketa zadela približno 35 navtičnih milj od zahodne jemenske obale. "Plovilo je oddajalo klice na pomoč v zvezi s piratstvom/raketnim napadom," je dodalo podjetje Ambrey.

Ob tem je pojasnilo, da je plovilo povezano z Danom Davidom Ungarjem, britanskim državljanom, ki je v glavnem britanskem imeniku podjetij naveden kot izraelski rezident.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Agencija UKMTO, ki jo vodi britanska mornarica, o raketnem napadu za zdaj ni poročala. Sporočila je le, da je prejela poročila o "aktivnosti brezpilotnih letal, vključno z morebitno eksplozijo, ki izvira iz smeri Jemna". Plovilom na območju je svetovala, naj bodo previdna.

Do incidenta prihaja v času povečanih napetostih v Rdečem morju, predvsem zaradi vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Konec novembra so jemenski hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, v Rdečem morju zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez23
04. 12. 2023 11.10
+0
Po terorističnem napadu Hamasa se stvari umirjajo. Izrael bo pištimal Gazo, najbrž še pred božičem. Jemenske Hutije, pa zradira par F-16, najbrž bodo sedaj še Američani poslali par letal nad Jemen. Se pa lahko vsi zahvalimo Američanom, da so v Sredozemlje poslali že 47 vojaških ladij, tudi dve letalonosilke z jedrskim orožjem, tako je Iran in ostala muslimanska bratovščina popolnoma mirni, niti verbalno ne grozijo.
sabro4
04. 12. 2023 11.13
+0
pozabil si še na dokončno zmago Ukrajine potem pa še svizec zavije čokolado in smo na kon(j)cu
c00kies
04. 12. 2023 11.47
-2
Jenezek, prst si iz ta zadnje izvleci in poduhaj realnost.
cool1
04. 12. 2023 10.06
+0
Mogoče pa ni res, ne vem , bom vprašal mojo mamo, ne vem, ona je bila tam , bom videl !
E.Nigma
04. 12. 2023 08.48
+1
Ne , da je slika simbolična. Zanima me kakšni so te to pirati, da se približa ameriški vojni ladji nameri na njo in jo še prej pokličejo nato pa vstrelil par raket, pa dve ladji uniči. Pa Američani sploh ne vedo kdo je bil, s čim je streljal, zakaj je streljal in to pet ur pri vseh radarskih in satelitskih posnetkih.
E.Nigma
04. 12. 2023 08.48
+1
borjac
04. 12. 2023 09.59
-2
Ubogi Američani, pa na dopustu so bili tam v rdečem morju, plačan dopust na bojni ladji ZDA.
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 10.33
+6
enigma,... še enkrat počasi preberi članek. Kdo je klical, kdo "fstrelil",... Drugače pa pirati niso relikt iz prejšnjih stoletij, pač pa so to še danes relativno učinkovite skupine, ki v določenih "razvpitih" vodah dosledno napadajo in zasegajo (praviloma večje trgovske) ladje, tudi tankerje. In ti Američani so res grozni - nikakor nočejo natančno povedat E.Nigmi kdo natančno je bil, s čim je streljal, zakaj je streljal,... C, c, c,... Res grozno...🤔
NeMoresVerjet
03. 12. 2023 21.57
-2
Prevod: "Igramo vojasko policijo na tujem ozemlju in iz nekega cudnega razloga nekatere to moti"
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 10.17
+7
Katero "tuje" ozemlje? Bi znal artikulirat svoj "miselni" proces?
sabro4
04. 12. 2023 10.51
-4
afganistansko,iraško,libijsko,sirijsko, še katero želiš. aja pa ukrajina bo zmagala in svizec bo zavil čokolado
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 10.58
+4
Daj raje utihni,... ker nimaš niti najmanjšega pojma o pojmu. Bedak! Pa daj poglej še malo na zemljevid. Kaj ima npr. Afganistan, Libija, Sirija,... z Rdečim morjem? Eni ste res "razgledani" kot petelin na gnoju.
sabro4
04. 12. 2023 11.04
-7
ni bilo govora o rdečem morju, ampak kje vse so Amerokenjaroši branili demonkracijo, ..... vem da si razkurjen ker Zlodomirjevim ne kaže dobro, zato tako silno zmerjaš, saj argumentirati ne znaš prav ničesar, smiliš se mi, tako si zaslepljen z propagandno zmago krajine,......
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 11.11
+6
Članek je o napadu na ladje v Rdečem morju!!! Boš znal in/ali zmogel prebrat in se osredotočit na to temo, whataboutar?! Potem pa razpredaj še o gojenju vijolic... pod člankom o napadih v Rdečem morju.
sabro4
04. 12. 2023 11.15
-5
ja ja , že raumem Amerokenjaroši v rdečem morju branijo svojo suverenost in nedotakljivost svojih ozemeljskih vod in kopenske meje, si to mislil, možganskiveleposestnik ti
sabro4
04. 12. 2023 11.18
-4
pa ti zmoreš razumeti, da imajo določeni ljudje po svetu nadvse poln mednožnik Amerov in takih kot si ti ki jim v čmar lezete
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 11.56
+4
Očitno si tako zaslepljen s popolnoma neracionalnim in kratkovidnim sovraštvom do Amerov, da nisi več zmožen trezne presoje! Jaz nikomur ne lezem nikamor, samo nimam takih težav kot ti, ki kar vsepovprek krulite čez Amere, pa naj bodo "krivi" ali ne. Kje piše, da v Rdečem morju branijo "svojo suverenost in "nedotakljivost" svojih ozemeljskih voda"??? Ali zmoreš razumeti preprosto,... ampak RES ZELO PREPROSTO dejstvo, da so mednarodne vode "last" vsakokratnega mimoidočega, vozečega, letečega, "plovečega",... "objekta", natančneje "mednarodne vode" so odprte vode, kar pomeni, da lahko vsakdo pluje po njih, brez da bi moral kogarkoli prositi za dovoljenje, da lahko tam pluje. In navsezadnje, ko imaš toliko za povedati čez Amere in to kaj delajo v Rdečem morju, pa te jaz vprašam - kaj to tebe briga? Kaj se praskaš tam, kjer te ne skrbi? Zakaj se sploh vžigaš na to, da so Ameri v Rdečem morju? Imaš probleme? Naj te "potolažim", da niso samo v Rdečem morju, ... ampak še vsepovsod drugod - v Sredozemlju, Rumenem morju, Japonskem morju, Pacifiku,... Kako se boš šele zdaj sekiral? Odpri "Marine Vessel Traffic" in klikni na "warships maps", "US Navy warships",... in potem boš šele imel za kaj jokcat. Ma ti Ameri so vsepovsod,... vsepovsod nate preži "nevarnost", ☢️💀💀💀... BUUU !
R 500
04. 12. 2023 19.32
+1
Hahahaha,dobra petelin na gnoju🤣🤣🤣! Eh,zmaga,ne sekiraj se. Eni,še niso slišali za mednarodne vode.
trgft
03. 12. 2023 21.55
+4
Vodja Nata: Pripraviti se moramo na slabe novice iz Ukrajine. Tile sigurno ne objavijo te novice!
Akuster
04. 12. 2023 12.41
+2
Napiši celotni članek, zakaj se moremo pripraviti na slabe novice iz Ukrajine..... Zato, ker Rusi načrtujejo porušenje čim večjega dela elektro infrastrukture v Ukrajini in bodo ljudje v mrazu in temi!!
Uporabnik1908615
03. 12. 2023 21.51
+7
fanatični in plačani islamski teroristi delajo pod vodstvom bogatih islamskih držav in irana vse, da bi zanetili vojno z Zahodom, Izraelom in ZDA in vanjo potegnili vse arabske muslimanske države, zato njihove islamske milice v sosednjih državah Izraela napadajo Izrael z raketami, ker noćejo miru ampak delajo samo za vojno, v katero bi radi pritegnili vse druge totalitarne države, ki so ideološki nasprotniki zahodne demokracije, kot je kitajska in rusija
maksi23
04. 12. 2023 08.11
+0
Bolj, se zdi, da Izrael dela vse, da bi zanetil to vojno.
nopino
03. 12. 2023 21.49
+6
Da bi bila jemenska vojna ladja napadena v bližini ameriške obale je nemogoče. Doma imejte zasidrane svoje vojaške ladje pa vas ne bo nobeden napadal. Včasih smo rekli " tam kje je dim je tudi ogenj". Danes pa velja " tam kje je dim je tudi ameriška vojska" . Amerika in Nato uzrupatorja svetovnega miru.
Uporabnik1908615
03. 12. 2023 21.59
+3
OSEL, V MEDNARODNIH VODAH LAHKO PLUJEJO LDAJE VSEH DRŽAV
sabro4
04. 12. 2023 10.53
+0
seveda če imajo miroljubne namene, kar se za Amerozdraharje ne more reči
MarkoG.
03. 12. 2023 21.49
+5
par izstrelkov pa bo mir….ne razumem zakaj niso takoj odreagirali!
4556
03. 12. 2023 21.47
+5
Pravkar na HISTORY oddaja o Severni Koreji ,pa boste bolje razumeli simbol rdeče zvezde in levičarstva.in zakaj je zlo v levičarjih.
Rožle Patriot
03. 12. 2023 21.51
+5
pa sej to lewaki vedo ... samo si ves čas mečejo na tone peska v oči .. !
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 10.23
+0
Tebi še marsikaj drugega ni jasno. Daj povej kako je severna Koreja komunistična, in kaj je Kim Jong Un? Predsednik republike, generalni sekretar komunistične partije ali diktator? Pretežko? Jah no,... malo bo treba še prebrati in pogledat, preden začneš pisarit nebuloze. In če kaj, potem ima tvoj Kim Jong Un vse elemente desnakarskega konzervatizma, pač enako kot vsi diktatorji po svetu, vključno s putlerjem.
sabro4
04. 12. 2023 10.55
-3
kaj pa je Zelenski,kijevski klovn ki svira k....m na klavir, za drugo itak ni kaj prida, poglej na kaj spominja UA na tretji svet,
Zmaga Ukrajini.
04. 12. 2023 14.14
+0
S tem se tolažite rusofili. Preostali svet VIDI in VE! Nobeno presenečenje ni, da vam gre Zelenski fajn na živce, to pa zato, ker mu nič ne morete. In potem pobirate neumnosti, ki vam jih v svoji togoti servira putler.🤣🤣🤣 Zelenskega hvali cel svet,... kdo pa hvali putlerja? Malce se zamisli.
awontuwej
05. 12. 2023 10.21
GMajky
06. 12. 2023 08.03
kok ste pobeljenoglavci bogi! ni meje vase neumnosti!!!
4556
03. 12. 2023 21.43
+14
Zanimivo kako veliko je podpornikov teroristov na tem portalu in to so zagotovo levičarji med njimi mnogi petkovih kolesarjev--levakom je nasilje v genih znano iz novejše zgodovine.
aviktora
03. 12. 2023 21.39
+21
O migracijah, ki se nas tiče zaprto komentiranje. A nas drugi bolj zanimajo?
x001
03. 12. 2023 21.50
+6
Arguss
03. 12. 2023 21.39
+5
Tole kar nekaj berete pa je res samo v vaši press tv glavi žal.Enako kot za covid.
Ovceeee
03. 12. 2023 21.35
-6
A je to njihovo morje ? Mogoče ga kdo samo brani ?
Uporabnik1908615
03. 12. 2023 21.38
+4
to je morje za vse, ki ga hočejo uporabljati
Sredinc
03. 12. 2023 21.33
+10
je bilo na tej ladji kaj migrantov iz slovenije? 😁
Rožle Patriot
03. 12. 2023 21.35
+5
šemalopabo
03. 12. 2023 21.31
+6
američani so ravno sporočili, da so njihovo jedrsko podmornico napadli bušmani s fračo. usa trdijo, da je bila elastika frače izdelana v iranu zato so mu napovedali vojno. oglasil se je tudi trump, ki je obljubil, da če bo izvoljen za predsednika, ne bo napovedal vojne bušmanom
nikhrast
03. 12. 2023 21.37
-7
Uporabnik1908615
03. 12. 2023 21.52
-3
napadli so jih z podporo irana z iranskimi droni tako kt to delajo rusi nad ukraJINO
Arguss
03. 12. 2023 21.31
+4
Spoštovani spoštovane Slovenija spet se zbuja.Šal v roke in v dres obleci se v dres Slovenije.............
Defragment
03. 12. 2023 21.28
+11
A so teli Hutiji pred napadom vprašali za mnenje tudi Niko Kovač? Ona pač ve vse. Ko gre za nove slovenske ministre ali pa streljanje z droni. Klinc pa vsi obramboslovci in politični analitiki. Nika Kovač je naša svetla zvezda. 🤬
Nole1991
03. 12. 2023 21.22
-5
Tooop bravo upam da ne zadnja ☝️☝️☝️☝️
Rožle Patriot
03. 12. 2023 21.21
+21
Če se pač večina uporabnikov tega portala, ne strinja z napisanim, potem enostavno zaklenejo komentiranje! ŽIVELA "SVOBODA"! SVOBODA GOVORA !
Sredinc
03. 12. 2023 21.35
+6
zato da fujtrajo narod! narod ki bere komentarje!
MTM AUDI
03. 12. 2023 21.20
+0
To morajo pricakovati ker cel svet jih videti ne more razen Slovenije…