Tujina

Bruselj Hrvaško poziva, naj odgovori na očitke o nasilju nad migranti

Bruselj, 12. 11. 2020 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je Hrvaško v pismu pozvala k podrobnim informacijam o tem, kako obravnava očitke o nasilju nad migranti. Zanima jo, koliko očitkov so v minulih treh mesecih prejeli in koliko so jih preiskali ter koliko preiskav je vodilo v ukrepanje. Evropska varuhinja človekovih pravic pa je medtem začela preiskavo ravnanja komisije v primeru Hrvaške in spoštovanja temeljnih pravic pri upravljanju meje.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v pismu, ki ga je hrvaškemu notranjemu ministru Davorju Božinoviću poslala 23. oktobra, izpostavila, da organizacije civilne družbe še naprej poročajo o nasilnem vračanju migrantov in resnem nasilju nad migranti, prijetimi na meji, kar je zelo zaskrbljujoče. Pozvala ga je, naj deli informacije o tem, koliko očitkov so hrvaške oblasti v minulih treh mesecih prejele in koliko so jih preiskale ter koliko preiskav je vodilo v ukrepanje. Prosila je tudi za informacijo, kako v teh preiskavah zagotavljajo objektivnost in nepristranskost. 

Da namerava Hrvaški poslati pismo z vprašanji glede poročil o nečloveškem in poniževalnem ravnanju z migranti, je komisija sporočila 23. oktobra. Danes je evropski spletni časnik EUobserver objavil vsebino pisma z omenjenim datumom, ki šteje tri strani.

V njem je Johanssonova med drugim spomnila na načrtovano delovno skupino, ki naj bi v sodelovanju z Evropsko komisijo in agencijami EU zagotovila boljšo objektivnost pri delovanju nadzornega mehanizma na meji. Predlagala je, naj bo ta usmerjena tudi v preventivo, in spodbudila hrvaške oblasti, naj hitro zagotovijo strokovnjake za to skupino, tudi iz agencij EU.

Izpostavila je tudi predviden obisk komisije na Hrvaškem, ki naj bi bil namenjen preučitvi vprašanj v povezavi s spoštovanjem temeljnih pravic in delovanja nadzornega mehanizma. Ta obisk, ki ga želi komisija izvesti čim prej v novembru, bi bil po besedah Johanssonove dobra priložnost za prvo srečanje omenjene delovne skupine.

Poročil o nasilju hrvaške obmejne policije nad migranti je bilo v minulih letih precej.
Poročil o nasilju hrvaške obmejne policije nad migranti je bilo v minulih letih precej. FOTO: Thinkstock

Komisarka je spomnila tudi na neskladja med statistikami zbirke prstnih odtisov Eurodac in podatki agencije za zunanje meje Frontex glede nezakonitih prehodov meje. Komisija je leta 2015 zaradi neustreznega izvajanja zakonodaje o Eurodacu proti Hrvaški sprožila pravni postopek. Johanssonova je sedaj Hrvaško v pismu opozorila, da je to pomembno tudi z vidika izpolnjevanja pogojev za vstop v schengen.

Poročil o nasilju hrvaške obmejne policije nad migranti je bilo v minulih letih precej. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je na primer novembra lani ocenila, da je Evropska komisija s pozitivnim mnenjem o članstvu Hrvaške v schengenskem območju "namenoma spregledala dokaze" o nasilju Hrvaške nad migranti.

Evropska komisija je vseskozi poudarjala, da obtožbe o grobem ravnanju z migranti jemlje zelo resno, da so v tesnem stiku s hrvaškimi oblastmi, ki da so se zavezale k preiskavi teh obtožb, da razmere pozorno spremljajo in da je s pomočjo evropskih sredstev vzpostavljen tudi nadzorni mehanizem, ki naj bi zagotovil, da so vse dejavnosti obmejnih organov v skladu z zakonodajo EU.

Kljub vsem dosedanjim zagotovilom je evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly v torek začela preiskavo proti komisiji na podlagi pritožbe Amnesty International. Preiskava je osredotočena na vprašanje, kako komisija zagotavlja, da hrvaške oblasti pri upravljanju meje spoštujejo temeljne pravice.

Pritožnica izpostavlja dvom, da je bil omenjeni nadzorni mehanizem dejansko vzpostavljen, ter trdi, da komisija ni preverila, ali so hrvaške oblasti ta mehanizem vzpostavile in kako so porabile evropski denar, namenjen za to. Varuhinja je na podlagi pritožbe komisiji poslala vrsto vprašanj, na katera mora odgovoriti do 31. januarja prihodnje leto.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
13. 11. 2020 10.44
+2
Novomigrantsko vprašanje se preprosto ne rešuje na način, ki bi zagotovil njegovo uspešno, zakonito in dobro rešitev. Vsi tisti, ki že leta novomigrantsko vprašanje obravnavajo na stari, inerten in neustrezen način, so odgovorni. Odpira se tudi vprašanje, zakaj to počno, tako kot počno.
Halisa
13. 11. 2020 10.41
+6
Ko toe berem mi gre na bruhanne saj kmam pred ocmi vse podiljene, prerezane vratove ..... ne bi jih samo tepla..
User1538643
13. 11. 2020 10.37
+3
Za temeljne pravice, na Balkanu niso še slišali...
Marjan Petek
13. 11. 2020 09.22
+4
Kos spet zavaja in laže.Še bolj bi jih morali premlatiti in vrniti nazaj tja od kod so prišli. fajonka je glavna ljubiteljica teh smrkavcev.
Nimasmisla
13. 11. 2020 08.28
+6
če si jih bruselj tako želi naj pošljejo ene 3 vlake v bosno da jim ne bo treba peš hoditi in denar zapravljati
Uporabnik1095190
13. 11. 2020 08.14
+4
Še premalo. Ne rabimo se sprenevedati,da so ilegalci miroljubna vrsta,ki razume še kaj drugega kot batine.
Nimasmisla
12. 11. 2020 21.56
+1
Nimasmisla
12. 11. 2020 21.55
+4
še premalo jih garbsjo
Zmaga Ukrajini ...
12. 11. 2020 21.45
-2
Od Hrvatov ne bodo dobili nobenega verodostojnega poročila, zato... Grabar Kitarovičeva je pred leti, ko so se začeli pojavljati očitki izjavila, da se ljudje na teh dolgih poteh pač opraskajo in potolčejo. Zato njihove pisarije niso vredne počenega groša in so kar najdlje od resničnega stanja.
+7
Če bi se torej vsi ravnali po hrvaški policiji bi že zdavnaj bil red glede teh muslimanskih migrantov vsaka čast hrvaški policiji. Naša jih pa seveda namesto,da jih nažene nazaj vozi v zbirne centre kjer uživajo hotele a kategorije na račun slovenskih davkoplačevalcev katerim trgajo od plač penzionistom pokojnine ter se nabijajo razni davki na živila ter ostalo. Naj jih vzdržuje Bruselj ne pa vse EU države v katere se slinijo potem pa v njih dobivajo še ogromne podpore.
proofreader
12. 11. 2020 21.24
+6
Bruselj pozivam, da si vzame zemljevid sveta in na njem poišče Hrvaško, zatem pa še Afganistan, Bangladeš in Pakistan.
Nikolajev
12. 11. 2020 21.23
+6
Bruselj Hrvaško poziva, naj odgovori na očitke o nasilju nad migranti...... ... ... ..l ... Hrvaška vlada je v Brusel poslala naslednji odgovor: Na nasilje smo odgovorili z nasiljem.
Nikolajev
12. 11. 2020 21.10
+12
Če migrant nezakonito prečka mejo brez dokumentov, gre za nezakonito dejanje. Kdor izvršuje nezakonita dejanja je kriminalec in pivsem logično je, da hrvaška policija zoper kriminalce uporablja nasilje; a naj jih pričaka z buteljko vina in torto ?
+4
Nikolajev:Točno tako.V takih primerih ilegalnega prestopa meje ima policija po zakonu pravico streljati brez opozorila in to kar navaja Bruselj so navadna nakladanja z namenom prepuščanja migrantov.