Tujina

Voditelji EU podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo

Bruselj, 14. 12. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji EU so podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Madžarski premier Viktor Orban sicer vztraja pri nasprotovanju začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in nadaljnji finančni pomoči tej državi v okviru dolgoročnega proračuna EU. Pred začetkom vrha EU, na katerem bodo razpravljali o teh dveh temah, se Orban sestaja s predsednikoma Evropskega sveta in Evropske komisije ter voditeljema Nemčije in Francije.

Kot je na družbenem omrežju X objavil Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, je Evropski svet sklenil, da bodo začeli s pristopnimi pogajanji tako z Ukrajino kot z Moldavijo. 

Ob tem so Gruziji podelili status kandidatke, pristopna pogajanja z Bosno in Hercegovino pa se bodo začela šele, ko bo dosežena potrebna stopnja izpolnjevanja meril za članstvo. "Evropski svet je sprejel tudi pomemben sklep za Bosno in Hercegovino, in sicer da se pogajanja odpirajo, a pod pogoji, ki jih mora država izpolniti," je po zasedanju dejal premier dr. Robert Golob. "Evropska Unija glede Bosne in Hercegovine še nikoli ni bila tako enotna kot danes. To je pomembno sporočilo."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na X objavil, da je to "zmaga za Ukrajino in zmaga za celo Evropo". A vsi niso enako prepričani. Ko so voditelji sprejemali odločitev glede Ukrajine, je madžarski premier Viktor Orban protestno zapustil dvorano, piše Guardian. "Madžarsko stališče je jasno. Ukrajina ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU. Odločitev o začetku pogajanj z Ukrajino v takšnih okoliščinah je povsem nesmiselna, nepremišljena in napačna," je Orban povedal v videu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

Dodal je, da je 26 drugih držav članic vztrajalo pri sprejetju odločitve o začetku pogajanj z Ukrajino. Madžarska pa se je odločila, da pri tej "slabi odločitvi" ne bo sodelovala, je pojasnil.

Moldavska predsednica Maia Sandu je medtem sporočila, da Moldavija danes čuti topel objem Evrope. "Zahvaljujemo se vam za podporo in zaupanje v našo pot. Zavezani smo trdemu delu, ki je potrebno, da postanemo članica EU," je dejala in dodala, da je Moldavija pripravljena sprejeti izziv.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrstijo se odzivi, voditelju EU pozdravili dogovor

Številni evropski voditelji so navdušeno pozdravili dosežen dogovor, med prvimi je čestitala tudi predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premierka Estonije, Kaja Kallas je današnji dan označila za zgodovinski. "Proti vsem pričakovanjem smo dosegli odločitev," je zapisala na družbenem omrežju X. "Ukrajina in Moldavija sta opravili domačo nalogo in sta pripravljeni narediti naslednje korake za vstop v našo evropsko družino."

Nemški kancler Olaf Scholz je zapisal, da je jasna vsaj ena stvar: Moldavija in Ukrajina spadata v evropsko družino. Dogovor so pozdravili tudi finski premier in litvanski predsednik.

Madžarski premier nasprotuje pristopnim pogajanjem

Madžarski premier je ob prihodu na današnje zasedanje v Bruslju znova izrazil nasprotovanje začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino. Poudaril je, da je Evropska komisija ugotovila, da Ukrajina ni izpolnila treh od sedmih predpogojev za začetek pogajanj, po njegovem mnenju pa še več. "Vendar pa so že trije neizpolnjeni predpogoji dovolj, da jim rečemo, da se ne moremo začeti pogajati," je povedal.

Glede 50 milijard evrov vredne makrofinančne pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU za prihodnja štiri leta pa je poudaril, da so sredstva za Ukrajino kratkoročno že zagotovljena, medtem ko bi bilo treba dolgoročno pomoč zagotoviti izven proračuna.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: Profimedia

Na vprašanje, ali bi lahko odmrznitev okoli 10 milijard evrov evropskih sredstev za Madžarsko vplivala na njegovo stališče, je odgovoril, da Budimpešta "ne baranta".

Orban sicer o začetku pogajanj o članstvu z Ukrajino in nadaljnji pomoči tej državi na sestanku pred začetkom vrha razpravlja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Zelenski voditeljem EU: Danes je dan za politično odločitev

"V zadnjih dneh sem govoril z mnogimi od vas. Govorimo o odločitvi, ki je bila obljubljena. Pri tem nisem slišal nobenega argumenta proti izvedbi načrta, o katerem se je dogovorila vsa Evropa," je medtem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal v videonagovoru voditeljem, ki se sestajajo v Bruslju.

Dodal je, da je Ukrajina lani prejela jasna priporočila glede potrebnih nadaljnjih korakov, in poudaril, da so sprejeli vse ključne zakone. "Vsi, poudarjam, da vsi dobro veste, da smo izpolnili vse obveznosti," je dejal.

"Časovnica EU je bila jasna - danes je dan za politično odločitev kot odgovor na to, kar smo izpolnili. Gre za začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Marca prihodnje leto pa bo na vrsti potrditev pogajalskega okvirja, kar bo omogočilo premik naprej," je povedal Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin po njegovih besedah v letošnjem letu ni dosegel ničesar - niti v bitkah proti Ukrajini niti v poskusih, da bi razdelil Evropejce."Ne dajte mu prve in edine zmage letos. Evropa mora zmagati in dogovore je treba spoštovati," je pozval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (569)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

traparija
19. 12. 2023 09.49
+0
zdej bodo pa res nukice. jedrske žareče gobe. stotine njih, kot gobe po dežju. al to, al pa putina likvidirat, kot se klin s klinom izbija. presoje je na strani amerov, tako kot se bodo odločili na bazi svojih prioritet, tako bo. brez neke velike drame in zaprepadenih ovčk in resolucij UN. pa brez milanovih in natašinih floskul bebavih.
Angelski
16. 12. 2023 21.05
+0
teroriste oz po novem borce za svobodo pa muslimane vse zapakirat v EU. KOt da nimamo že dost sranja
Broj1 TNT
15. 12. 2023 14.14
+2
zelenbač je besen ker se mu obetajo sfiženi božicni nakupi v NY če ne bo hitro dobil nakazan denar od bideja na švicarski račun !
oikos
15. 12. 2023 11.14
+2
Čas je za slovo od te imperialistične kloake, ki sebe imenuje Evropska unija.
Rains
15. 12. 2023 13.48
+1
Miškolin1890
15. 12. 2023 11.07
+4
Namesto, da se vojna najprej konča, dodatna provokacija za ruse. Zdaj, ko EU in ZDA ne pomagajo več z orožjem in še vedno nadalje provocirajo Rusijo, bodo tudi rusi stopnjevali konflikt.
Rains
15. 12. 2023 13.48
+1
Provocira rusija ki noče in noče prenehati z vojno.
MladInPerspektiven
15. 12. 2023 10.35
+14
Ja haloo kaj so politiki izgubili razum ...ja kakšna pristopna pogajanja z Ukrajino. Tam divja vojna ne ve se kdo pije, kdo plača kaj šele o človekovih pravicah in ostalem...???? Normalen bi počakal, da se vojna konča in da se vidijo vsi nezakoniti posli kr tako nekoga sprejemati pa je zame hmmmmm Potem mislim da je čas da gre EU v POZABO
MladInPerspektiven
15. 12. 2023 10.36
+2
Upam, da naši But- -ci niso sodelovali pri tej burleski
Timijanus
15. 12. 2023 10.55
+10
Na zelo premeten način se hočejo v EU znebiti revščine. Drakula je reveže povabil v grad na gostijo, zapahnil vrata in jih skupaj z gradom sežgal. Tako se je znebil revščine. V EU pa bo kvazi elita udinjajoč se USA zakuhala vojno in se tako na eleganten način znebila neperspektivnih mladcev (kanon futr), penziči bodo pokrepali kot kolateralna škoda, hkrati pa se bodo znebili tako migrantov kot tujerodnih vrst, ki so se razpasle po EU. Po koncu se bodo priplazil iz otokov prirejenih za golf in se delali heroje. Že nekajkrat videno.😜
Broj1 TNT
15. 12. 2023 09.56
+7
kera bedarija da moraš najprej dat denar bruslju potem ti ga pa oni vrnejo ali pa tudi ne oziroma celo izsiljujejo te s tvojim denarjem!
METKA102
15. 12. 2023 09.50
+9
Je rekla gospa v letih: "Dobro, da sem že tako stara, da ne bom dolgo gledala teh neumnosti."
Grunf TNT
15. 12. 2023 09.42
+13
A pa kdo vpraša volilce, kaj si oni želijo... Sigurno ne Ukraine in Moldavije v EU, skupaj z njihovimi problemi.
Broj1 TNT
15. 12. 2023 09.59
+7
volilci lahko odločajo samo o popolnoma nepomebnih rečeh !recimo o tem ali ti bodo kradli levi ali pa desni !ne sme pa odločat o tem da ti ne bo nihče kradel!
manga
15. 12. 2023 09.16
+6
Kdaj bomo v EU sprejeli Gvatemalo in Nauru?Nikaragva je že v pogajanjih,Salvador tudi.
tirolec
15. 12. 2023 09.14
+5
Slovenija pa naj se odloča za izstop iz te koruptivne EU..., saj Ukrajini ni potrebno nobenih ultimativnih pogojev storiti pred vstopom v EU...Ali res ves svet spi, ne vidi, ne sliši...in smo postali imuni reveži s suženjskim pridihom...?
andraa
15. 12. 2023 09.01
+0
Orban nasprotuje,ne naprotuje pa miljardam ki jih je dobil iz EU.Sicer kje pa sta naši dve miljardi iz EU za poplavljence?
Grunf TNT
15. 12. 2023 09.43
+3
To so itak Madžarske milijarde, ku jih EK zadržuje zaradi Madžarske politike proti Ukraini...
kr nekdo
15. 12. 2023 08.30
+9
a se kej vpraša eu državljane? kdaj bo kak referendum? Zdaj imamo že tolk materiala, da bi lahko vsaj 10 vprašanj na enem referendumu rešil.
kr en33
15. 12. 2023 08.18
+10
pri vstopu Ukrajine v EU potpiram izstop Slovenije iz EU. Tud katera druga vlada razmislja o tem..
kr nekdo
15. 12. 2023 08.24
+8
to bi bilo najbolj. Pa lepo kupovat od rusov energente. bodo vsaj cene spet normalne.
Elektrooligarh Taubi
15. 12. 2023 08.08
+19
samo še tile ukrajinski fašisti nam mankajo v eu da jih bomo financirali
kr nekdo
15. 12. 2023 08.25
+5
ja zdaj imajo največji potencianal za vlaganje. Treba bo obnovit in rabijo miljarde
Elektrooligarh Taubi
15. 12. 2023 08.41
+5
ja nepovratne miljarde rabijo tile lopovi ja
kr en33
15. 12. 2023 08.08
+5
...samo ne jamrajte potem kako slabo zivite v SI/EU..
tirolec
15. 12. 2023 09.17
+1
Hja, večina slovenčkov v Sloveniji-EU živi odlično, kar javno mnenje potrjuje...Me zanima na kakšen način izbirajo te "anketirance, ki živijo odlično?"
kr en33
15. 12. 2023 08.07
+8
to se rabimo, da gredo vsa sredstva po vojni (kaj bo pac ostalo) v Ukrajino za obnovo... res pravo Ukrofili..
Pikaponca
15. 12. 2023 08.04
+11
Stop UKRAJINI, stop fašizmu.
Kitamita
14. 12. 2023 21.59
-10
Rusofil je lažnivec FACT
User300173
14. 12. 2023 21.54
+6
Mafijski boter diktira Evropi in državo v vojni pripelje v EU? To je lahko samo tam, kjer je korupcija in podkupovanje.Evropa je postala fevd nekaterih slaboumnih požrešni politikov.