Tujina

Bruselj za avtomobile brez izpustov po letu 2035

Bruselj, 14. 07. 2021 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropska komisija je razgrnila zajeten zakonodajni sveženj ukrepov za zmanjšanje izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990. Med ključnimi predlogi so socialni podnebni sklad, razširitev sistema trgovanja z izpusti na stavbe in cestni promet ter mehanizem za spoprijemanje z ogljično intenzivnim uvozom. Do leta 2030 naj bi v EU tudi znižali izpuste za nove avtomobile za več kot polovico. Po letu 2035 naj bi bil vozni park v Evropi brez izpustov, prevladovala naj bi električna vozila.

Komisija predlaga znižanje ravni izpustov ogljika pri novih avtomobilih za 55 odstotkov do leta 2030, pri lahkih gospodarskih vozilih pa za 50 odstotkov. Po letu 2035 naj bi bila vsa nova vozila v Evropi brez emisij. Za avtomobile je sedaj z letom 2030 predviden cilj 37,5 odstotka, za lahka tovorna vozila  31 odstotkov. Meja izpustov izpustov ogljika znaša trenutno 95 gramov na prevoženi kilometer.

Pri komisiji se zavedajo, da je prometni sektor eden od tistih, ki največ prispeva k izpustom CO2, zato želijo, da promet postane bolj trajnosten. K temu naj bi pripomogla danes predlagana revizija uredbe o določitvi standardov emisijskih vrednosti za nove osebne avtomobile in lahka gospodarska vozila.

 Po letu 2035 naj bi bila vsa nova vozila v Evropi brez emisij.
Po letu 2035 naj bi bila vsa nova vozila v Evropi brez emisij. FOTO: Shutterstock

Na drugi strani električna vozila izpuščajo manj kot vozila z motorjem na notranje izgorevanje. Vendar pa v Evropi ni na voljo dovolj napajalnih postaj za električna vozila, ugotavljajo v Bruslju. Do konca decembra lani je bilo v državah članicah vsega 226.000 javno dostopnih polnilnih mest. Od tega je bilo 70 odstotkov infrastrukture na voljo zgolj na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji. Bruselj želi, da bi se njihovo število v prihodnjih letih znatno povečalo in da bodo te postaje dosegljive povsod po Evropi.

Ob tem predlagajo znižanje izpustov na področju letalskega in pomorskega prometa. Zakonodajni predlog se nanaša na goriva za letalstvo in pomorski promet. Komisija predlaga ukrep, po katerem bodo morali letalski prevozniki povečati delež trajnostnega letalskega goriva, ko letijo z letališč v EU, tako da bo to do leta 2030 postalo edino razpoložljivo pogonsko gorivo. Hkrati pa obvezuje dobavitelje, da med letoma 2025 in 2050 povečujejo delež tega trajnostnega goriva. Tudi pomorski promet bo po novem moral znatno prispevati k razogljičenju. Za to je predvidena vrsta ukrepov, med drugim tudi predlog, da naj do leta 2050 obnovljiva nizkoogljična goriva predstavljajo več kot 80 odstotkov mešanice goriv.

Bruselj za zmanjšanje izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030

Evropska komisija je danes razgrnila zajeten zakonodajni sveženj ukrepov za zmanjšanje izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990. Sveženj, imenovan Pripravljeni na 55 (Fit for 55), naj bi bil pomemben korak na poti do cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050 in spodbuda preostalemu svetu k podnebnemu ukrepanju. Gre za korenito reformo gospodarstev in družbe. Večina od okoli ducat predlogov se sicer nanaša na nadgradnjo že veljavne zakonodaje, le nekaj je novih.

Sveženj, ki opredeljuje, kako bo unija uresničila svoj zeleni dogovor, naj bi bil pomemben korak do cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050 in spodbuda preostalemu svetu k podnebnemu ukrepanju. Gre za korenito reformo gospodarstev in družbe. Večina od okoli ducat predlogov se sicer nanaša na nadgradnjo že veljavne zakonodaje, le nekaj je novih. Opira se na štiri vodilna načela: k zelenemu prehodu morajo prispevati vsi sektorji in vse članice, spodbujati mora rast, biti mora pravičen in spodbujati mednarodno sodelovanje. To je ključno za dosego podnebnih ciljev, saj EU proizvede le osem odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov.

Pri komisiji se zavedajo, da je prometni sektor eden od sektorjev, ki največ prispeva k izpustom CO2, zato želijo, da promet postane bolj trajnosten.
Pri komisiji se zavedajo, da je prometni sektor eden od sektorjev, ki največ prispeva k izpustom CO2, zato želijo, da promet postane bolj trajnosten. FOTO: Shutterstock

Osrednji del svežnja je reforma in razširitev evropskega sistema trgovanja z izpusti, vzpostavljenega leta 2005. Z njim je unija omejila količine toplogrednih plinov, ki jih smejo izpustiti energetsko intenzivne dejavnosti, proizvajalci električne energije in letalske družbe. Obstoječo shemo bodo nadgradili z vključitvijo ladijskega prometa ter sistem razširili z dvema novima sektorjema: cestnim prometom in stavbami. Za to je predvidena posebna shema trgovanja - proizvajalci goriva za ogrevanje v gospodinjstvih in goriva v prometu bodo morali kupovati dovolilnice za izpuste, preko katerih bodo prodajali svoje proizvode.

Ker ambiciozen sveženj, zlasti vključitev sektorjev cestnega prometa ter ogrevanja in ohlajanja stavb, ki skupaj predstavljata 50 odstotkov toplogrednih izpustov ter 30 odstotkov družinskega proračuna, sproža pomisleke, da bo to negativno vplivalo na gospodinjstva z nizkimi prihodki, je predvidena tudi vzpostavitev socialnega podnebnega sklada. Ta sklad, ki je tudi odziv na izkušnjo z rumenimi jopiči, naj bi se polnil s prihodki v okviru sistema trgovanja z izpusti. V njem bo za prihodnjih sedem let na voljo 72,2 milijarde evrov. Določen je ključ za porazdelitev sredstev med članice, ki upošteva delež prebivalstva na podeželju in stopnjo energetske revščine. Sredstva bodo na voljo vsem članicam, a osredotočen bo na tiste z najvišjo stopnjo energetske revščine.

Za Slovenijo je v okviru socialnega podnebnega sklada v letih 2025-2032 predvidenih do 397,6 milijona evrov, kar je 0,55 odstotka vseh sredstev, piše v dokumentih komisije. Največja prejemnica pa je Poljska z 12,7 milijarde evrov.

V Bruslju ob tem izpostavljajo, da ta sklad ne bo bančni avtomat. Države bodo morale pripraviti načrte za črpanje, v katerih bodo morale opredeliti ukrepe v pomoč ranljivemu prebivalstvu, za naložbe v prenovo stavb in za spodbujanje uporabe električnih avtomobilov. Polovico stroškov, predvidenih z nacionalnim načrtom, bo lahko članica črpala iz sklada, preostalo bo po načelu obveznega sofinanciranja morala prispevati sama. Lahko bo seveda izkoristila manj od zanjo predvidenega deleža.

Tretji ključni element svežnja je mehanizem za spoprijemanje z ogljično intenzivnim uvozom, ki naj bi ga unija uvedla v dveh stopnjah. Od leta 2023 do leta 2025 bodo morali uvozniki zagotoviti informacije o svojem delovanju, od leta 2026 pa naj bi veljala dajatev na ta uvoz. Mehanizem bo v prvi fazi osredotočen na štiri sektorje z največ izpusti ogljikovega dioksida: jeklo, aluminij, gnojila in cement. Nato ga bo mogoče razširiti. Dajatev čaka države z nizkimi okoljskimi standardi, ki po ambicioznosti niso primerljivi evropskim.

Ta mehanizem je tudi eden od načrtovanih novih davčnih virov za polnjenje evropskega proračuna - novi lastni vir, s katerim naj bi unija poplačala del pandemičnega dolga, ki nastaja z zadolževanjem na kapitalskih trgih za pridobitev sredstev za okrevanje. Po poročanju časnika Financial Times (FT) naj bi ta mehanizem z letom 2030, ko naj bi bil povsem operativen, zagotovil devet milijard evrov prihodkov na leto. V komisiji izpostavljajo, da je to prvenstveno okoljski, šele nato finančni mehanizem.

Sveženj vključuje še vrsto predlogov, med drugim krepitev ciljev na področju obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti ter za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih in lahkih tovornih vozilih. Nacionalni cilji oziroma številke se pričakujejo pri socialnem podnebnem skladu, zakonodaji o delitvi bremen ter o rabi tal, spremembi rabe tal in gozdarstvu ter pri obnovljivih virih energije in energetski učinkovitosti.

Sveženj bo sprožil pravi zakonodajni cunami in bo eden ključnih dosjejev slovenskega predsedovanja Svetu EU. Predstavitvi bodo sledila zahtevna pogajanja med članicami in Evropskim parlamentom, nad katerimi bo na strani članic do konca leta bdelo slovensko predsedstvo, nadaljevala pa se bodo zagotovo še naslednje leto.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zentrum
15. 07. 2021 11.14
+2
Saj bi že zdaj kupil električno vozilo, ampak ne bom dal 30.000 evrov za avto, ki z enim polnjenjem zdrži samo 300 km. To je absurd.
oježeš
15. 07. 2021 10.54
+1
Mene bolj zanima, kakšna mnenja bodo ljudje s svojimi direktivami, ko bo treba električnim vozilom menjati vsak dan po par sto tisoč takrat iztrošenih akumulatorjev na dan?
zelo star kavkaški ov?ar
15. 07. 2021 09.35
Glede na politiko Bruslja, bodo v cestnem prometu do leta 2035, prevladovale kamele...
Mladen Mladen
15. 07. 2021 09.17
+2
Psihično,umsko ste bolani,ker se ne zavedate koliko je cena električnega vozila??Nekateri ko kradete državni denar mesečno 3000-5000€ vam ni problema kupit avto,nekateri upokojenci ko pa dobijo 500,e pokojnine ali delavec z vašo zajamčeno plačo 700€ kako si naj kupi avto če sedaj navadni bencinski najcenejši avto stane v SLO je 10.000€ električni pa od 20,000€ naprej????IDITE NA PSH PA gor dirigirajte električne vozila pa zakone ,kaj pa subvencije delite še vedno ga ne dobite pod 10.000€,,,,In kako dalgo pot boste naredili 50 km se boste peljali pa vam bo crknila baterija z enim tankom bencinarja pa ste naredili 400 km-700km.MALO BI MISLIT ZAČELI.
Mladen Mladen
15. 07. 2021 09.21
+2
To sem še pozabil :Svinjarija od vozil je samo 8% ostalo onesnažujejo tovarne njih zgrabite za kazni pa zapretje ne pa da pametujete brezveze,
Zentrum
15. 07. 2021 11.32
+1
Tudi tisti z višjimi dohodki se ne odločamo za električna vozila, ker ne upravičujejo svoje cene. Kot napisano zgoraj, 30 jurjev za avto, ki ti naredi 300 km. Hvala, ne hvala.
mukuzu
15. 07. 2021 08.48
+1
Zdaj sem pa pomirjen. Ne bo še treba preklopite na bicikel.
pa dobr no
14. 07. 2021 21.54
+4
Bla, bla. Dizelski vlak gomulka iz 1930 spusti kot 500 avtov umazanije. Ladje se mnogo vec. Da sploh ne omenjamo tes6, na tone umazanega premoga.
srecnii
14. 07. 2021 21.17
+5
bla bla, medtem pa 500km JV bodo svinjal naravo kakor bodo hotel
malib2
14. 07. 2021 20.47
+4
Tomvojo
14. 07. 2021 20.45
+2
Naj eden zračuna koliko izpuha gre v zrak brez veze ko mora ene deset avtov ustavit pred prehodom zaradi pešcev na prehodu, tudi kolesarjev, rolkarjev, skirojarjev....psov. mačkov, ve se da avto najbolj onesnažuje ob speljavanju.
TistoPravo
14. 07. 2021 21.03
-9
Tukej ni neke posebne dileme, na elektriko vse čimpreje čimbolje za vse
Tomvojo
15. 07. 2021 10.30
Tudi stole na elektriko nazaj upelat, bo mal več reda.
detect
14. 07. 2021 20.07
+3
Ko vam bo naslednjič kdo pametoval, da je kupil električni avtomobil in je zdaj postal pravi okoljevarstvenik, ga le vprašajte ali je poleg kupil še sončno elektrarno za na streho.
malib2
14. 07. 2021 20.47
+3
Pa kako bo avto in elektrarno razgradil, pa kako je bilo eno in drugo sploh narejeno
TistoPravo
14. 07. 2021 21.05
+0
Ni ti treba imet v lasti sončne elektrarne, le izkoristi el. Vtičnico ki ti je na voljo. In hkrsti naredi veliko za okolje, ljudi in živali ravno ta trenutek lokalno na mikrolokaciji. To je vse, kar se pričakuje od posameznika. Da izbere najčistejšo energijo na lokaciji kjer jo uporabi
bor99
14. 07. 2021 21.38
+0
TistoPravo
14. 07. 2021 21.48
-3
medo90
14. 07. 2021 19.38
-3
Komentarji tipično slovenski. Vse kar nepredno, novo je potrebno popljuvati ne glede nato, da večina komentatorjev v el. vozilu niti sedela ni. Ne poznajo porabe, prednosti takih vozil le lapanje brez vsebine in kako bo zmanjkalo elektrike. Ali se zavedate da tak avto ni velik porabnik, toplotna črpalaka v enem zimskem dnevu porabi bistveno več kot pa avto v 100km. Seveda pri ogrevanju stanovanjske hiše
sonofabitch
14. 07. 2021 19.41
+6
Tipično tud za nekoga, ki vidi samo končni produkt ne vidi pa potrebne infrastrukture za delovanje, proizvodnje in navsezadnje ragradnje njegove "sufisticirane igračke"
DominusMaximuz
14. 07. 2021 19.50
+9
več ljudi živi v blokih kot v hišah, kako naj oni polnijo avto? si predstavljaš ,da če tudi vsi uspešno polnije avte da se el. omrežje sesuje. Električni avto je idiotizem. Rabimo druge alternative!!!
sonofabitch
14. 07. 2021 19.34
+6
Če želijo zapret še TEŠ zaradi izpustov in predragega obratovanja zaradi konstantnega kupovanja kuponov kje bomo vzeli elektriko? Že samo, da pokrijemo TEŠ moramo gradit 2 nuklearki pa potem če bi vsi avtomobili prešli na el. še najmanj dve + obnova el. omrežja. Bomo pa ja plačevali take bombastične račune za elektriko, da nas bo rit pekla.
zweistein
14. 07. 2021 19.33
+2
Z ali brez ukrepov, je nasa civilizacija na zalost obsojena na propad. Izcrpanje fosilnih, jedrskih goriv in drugih naravnih virov so neizbezni, podnebne spremembe, onesnazenost nas bodo do konca stoletja pahnile nazaj v srednji vek.
User2120423
14. 07. 2021 19.24
+4
Upam, da do takrat pogruntajo tudi, kako narediti avtomobil cenovno dostopen. Ob trenutno vladajočih v Sloveniji... (razni Vatovci, Vizjaki, Pahorčiči, itd. opr. pr.), javni transport še stoletje+ ne bo na sprejemljivi ravni. Kako kratke pameti so vodilni pove že dejstvo o odločitvi v investicijo TEŠ 6. Ko so v tujini postavljali vetrnice in sončne elektrarne, smo Slovencelji bogato (pre)plačali tehnologijo premoga... Za aplikacijo COVID (ki ne deluje ali deluje slabo) pa plačali bogate denarce.... Da... da... to je bananastan južno od Alp. DEJSTVO!
mijavci
14. 07. 2021 19.16
+3
Glede na plan agende da po letu 2030 ostane na planetu samo 500 milijonov ljudi, bo ispustov prekleto malo če sploh še kaj.
antirepresija
14. 07. 2021 19.41
+3
Ti in tebi podobni, a se zavedate, da vas pasejo mozoljasti mulci iz F.B-ja in Y.T-a ? Pa dajte malo vklopiti mozgane no, ker vse te neumnosti res vec niso niti malo smesne, ampak samo se zalostne. Vcasih smo se vem smejali.... zdaj pa ni vec smesno.
gaber62
14. 07. 2021 19.08
+6
Spregledali ste omembo ocenjevanja izpustov stavb. To pomeni, da nam bodo zaračunali ogrevanje hiš v smislu davka na izpuste co2. Povsem verjetna je tudi prepoved (zapečatenje dimnikov) za ogrevanje s plinom, drvmi, peleti, plinskim oljem, ....... ZEBLO NAS BO.
Chrome
14. 07. 2021 18.53
-1
Kot samo električno vozilo oz. sam elektro pogon je svetlobna leta pred motorjem na notranje izgorevanje. Samo še naštudirajo napajanje iz okolja pa bo zmaga.
Aligator11
14. 07. 2021 19.04
+5
Ne lajaj gluposti. Nikola Tesla je tole zadevo naštudiral pred mnogo leti. Današnji šalabajzerji pa itak nimajo pojma. Kurili bodo nafto in oglje in delali elektriko za avte, BRUH
Chrome
14. 07. 2021 19.09
Glede pogona je resnica, glede napajanja pa tudi, ker iz tega sem črpal to zamisel. Torej kje sem lajal?
TistoPravo
14. 07. 2021 19.11
+1
Točno. Elektrika je zakon. Res je neverjetno, kako vsestranska je. Greh je neizkoriščena vtičnica, samo to lahko napipem!
guruguru
14. 07. 2021 18.51
+12
Ce bi v Slo vozili le 10% elektricnih vozil, bi imeli elektro kolaps ob trenutni proizvodnji elektrike! Mi smo se z leseno zlico v tem primeru...
Metalllca
14. 07. 2021 18.56
+4
Ne samo proizvodnja, ampak celotna infrastruktura
Metalllca
14. 07. 2021 18.48
+2
Iz prve roke, večina neEvropskih proizvajalcev avtomobilov se zaradi ekstremnih EU ekoloških standardov umikaniz Evropskega tržišča, Japonci nas imajo poln K. To pomeni cene avtov bodo šle le še gor, podpiral bomo Francosko in Nemško avtoindustriji..pa saj to je verjetno tudi namen
disorderliness
14. 07. 2021 18.58
+1
Francozi in Nemci so pri razvoju električnih vozil zadnji kot pasja j*****. Eu zgleda, da podpira nekoga drugega.
Metalllca
14. 07. 2021 19.01
+2
Do leta 35 je še dolga, prodajal nam bodo vsiljeno ta precenjen nekvaliteten Evropski krš, potem pa njihov elektro. krš
Metalllca
14. 07. 2021 18.45
+4
Ta ultraliberalna EU gre v maloro, vsi nas počas prehitevajo po levi in desni. Npr. Kitajci so vedno bolj ekološki, ampak ne na tak ekstremen način, zato pa njihovo gospodarstvo ne dušijo take debilne birokratske ovire in se razvijajo napredujejo, EU pa samo še tone