Tujina

Predlog Evropske komisije: do pomladi znižanje porabe plina za 15 odstotkov

Bruselj, 20. 07. 2022 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je predstavila evropski načrt ukrepanja v primeru dodatnega zmanjšanja oziroma ukinitve dobave plina iz Rusije prihodnjo jesen in zimo. Verjetno je, da Rusija povsem prekine dobavo plina Evropski uniji, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zato komisija predlaga zmanjšanje porabe tega energenta do konca marca 2023 za 15 odstotkov, je povedala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varčevanje s plinom za zdaj prostovoljno
    02:39
    Iz 24UR: Varčevanje s plinom za zdaj prostovoljno
  • Iz SVETA: Varčevanje s plinom
    04:35
    Iz SVETA: Varčevanje s plinom

 

"Scenarij, da Rusija povsem prekine dobavo plina, je verjeten. To bi prizadelo vso Evropsko unijo," je v Bruslju povedala predsednica Evropske komisije. Ob sklepanju, da bo Rusija povsem ustavila dobavo plina, je treba s tem energentom varčevati, da bodo hitreje napolnjena skladišča, je dodala.

"Zato moramo zmanjšati porabo plina," je pozvala predsednica komisije. Predlog uredbe, ki ga je pripravila komisija, predvideva določitev cilja, da bi države članice med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo tega energenta zmanjšale za 15 odstotkov.

Bruselj je države pozval, naj do konca septembra posodobijo svoje načrte, kako nameravajo doseči ta cilj. Komisiji morajo o napredku poročati vsaka dva meseca, so navedli.

Med ukrepi je tudi omejitev ogrevanja v javnih zgradbah na največ 19 stopinj Celzija ter hlajenja na najmanj 25 stopinj Celzija.
Med ukrepi je tudi omejitev ogrevanja v javnih zgradbah na največ 19 stopinj Celzija ter hlajenja na najmanj 25 stopinj Celzija. FOTO: Shutterstock

Obenem bi uredba Evropski komisiji omogočila, da bi po posvetovanju s članicami razglasila opozorilo na ravni unije glede varnosti dobav plina. Sprožili bi ga lahko v primeru velikega tveganja za hudo pomanjkanje plina ali izjemno visoko povpraševanje po njem. Sprožitev opozorila bi pomenila uvedbo obveznega zmanjšanja porabe plina za vse članice.

Da bi države lahko dosegle zgoraj navedeni cilj, je komisija predstavila tudi evropski načrt za zmanjšanje porabe plina, ki vključuje ukrepe, načela in merila za usklajeno zmanjšanje.

'Menjava plina z drugimi energenti naj bo začasna'

Osredotoča se na zamenjavo plina z drugimi energenti, pri čemer naj imajo prednost obnovljivi viri energije ter alternative, ki manj onesnažujejo okolje. Zamenjava s premogom, nafto ali jedrsko energijo pa naj bo začasna, poudarjajo v Bruslju.

Komisija vse članice poziva, naj s kampanjami spodbujajo k manj intenzivnemu ogrevanju in hlajenju.
Komisija vse članice poziva, naj s kampanjami spodbujajo k manj intenzivnemu ogrevanju in hlajenju. FOTO: Shutterstock

Izpostavljajo še pomen varčevanja z energijo. Komisija vse članice poziva, naj s kampanjami spodbujajo k manj intenzivnemu ogrevanju in hlajenju. Z nižjo temperaturo pozimi in višjo poleti v poslopjih, ki jih upravljajo javne institucije, pa so lahko tudi zgled državljanom.

Rusija dobavo plina zmanjšala ali pa povsem prekinila 12 članicam EU

O načrtu Evropske komisije bodo predvidoma prihodnji torek na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali ministri za energetiko držav članic EU. Na oktobrskem vrhu pa naj bi ga predsednica komisije predstavila tudi voditeljem EU.

EU priprave na zmanjšanje dobav plina krepi v luči ruske agresije na Ukrajino. Rusija je doslej dobavo tega energenta zmanjšala ali pa povsem prekinila 12 članicam EU. Obenem pa obstaja strah, da po rednem remontu, ki naj bi se končal v četrtek, ne bo spet vzpostavila dobave po plinovodu Severni tok 1. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi plin sicer spet stekel, a v zmanjšanih količinah.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v luči zmanjšanja oz. prekinitve dobav ruskega plina državam članicam pripravo skupnega evropskega načrta za zmanjšanje povpraševanja po plinu napovedala po vrhu EU konec junija. Predsednica komisije je ob tem poudarila, da bi obvezno znižanje uvedli samo ob "drastičnem zmanjšanju ali popolni ustavitvi plina iz Rusije". Med razlogi za sprožitev sta sicer veliko tveganje za hudo pomanjkanje plina in izjemno visoko povpraševanje po njem.

V odgovoru na vprašanje, kako članice spodbuditi k znižanju porabe, je predsednica von der Leyen poudarila, da bo v primeru izrednih razmer enotni trg doživel hud udarec.

"Kot vemo iz izkušenj, lahko to obvladamo, če držimo skupaj in smo solidarni, tudi pri deljenju plina," je povedala in spomnila na pandemijo covida-19. "Tisti, ki so najbolj odvisni od plina in imajo največ ruskega plina, bodo takrat najbolj potrebovali solidarnost. Zato je v njihovem interesu, da so solidarni pri zmanjševanju porabe plina, preden Rusija ustavi dobavo," je povedala.

Prihodnji torek tudi razprava ministrov za energetiko držav članic EU

V okviru načrta bi lahko komisija predlagala tudi možnost, da bi v primeru izrednih razmer, kot je prekinitev dobave ruskega plina, zahtevala obvezno zmanjšanje porabe plina, poročajo tuji mediji.

O načrtu Evropske komisije bodo predvidoma prihodnji torek na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali ministri za energetiko držav članic EU. Na oktobrskem vrhu pa naj bi ga predsednica komisije predstavila tudi voditeljem EU.

EU priprave na zmanjšanje dobav plina krepi v luči ruske agresije na Ukrajino. Rusija je doslej dobavo tega energenta zmanjšala ali pa povsem prekinila 12 državam članicam EU. Obenem pa obstaja strah, da po rednem remontu, ki naj bi se končal v četrtek, ne bo ponovno vzpostavila dobave po plinovodu Severni tok 1.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primoz trubar 1
21. 07. 2022 14.14
Se vedno ni ni jasno, kaj imamo mi z Ukrajino in njenimi naciji, ki so leta pobijali Ruse....in zakaj jih zdaj za vsako ceno podpiramo...doklet ne bomo uničili sami sebe....pomagajmo jim humanitarno in je to to....na koncu koncev so sami oz s pomočjo ZDA sproducirali ta konflikt na vzhodu države...
slo_veter
20. 07. 2022 20.04
+4
ja ga. Ursula na metli , ne tolk letat okoli na razne okoljevarstvene in ostale vašim žepom varstvenim konference pa boste imeli -15 % takoj .
Tone 12345
20. 07. 2022 19.57
-1
Ne razumem zakaj putin ne deluje na tem da bi uhvatu tega zelenega pa ne bi blo nobene morije kot ta 4mesečna pa bi se vojna takoj končala in bi ljudje mirno zaživel!!ne vem a tud on nima tega interesa!!??
Ate_ist
20. 07. 2022 20.24
+2
ni tako lahko. če bi se na to odločili bi bilo preveč žrtev med civilnim prebivalstvom. putin pa ne deluje na tak način. tako delujejo britanci američani in ukri, katerim civilisti vedno izpadejo iz enačbe kot postranske žrtve. zato tudi operacija na ukrajini poteka počasi v nasprotnem primeru bi ukrajino rusi požgali v dveh dneh. sedaj bodo v zrak od togote skočili vsi rusofobi, preprosto ker sem napisal resnico, tisto resnico, ki jo priznava čedalje več ameriških strokovnjakov. preprosto gre za vrednote. in vrednote rusov so svetlobna leta daleč od zahodnega mračnjaštva netradicionalnosti v imenu satanizma.
11qq
20. 07. 2022 19.42
+6
Jaz naj šparam, zmrzujem, manj jem, manj prdim (metan)...Šarec pa se vozari po Litvi in Slovaški in se praska...kakšen ogljični odtis ima on??? Tisti kerozin, ki ga je pokuril, bi celo zimo grel domačo osnovno šolo. Kaj mu ni jasno? Volilci smo mu rekli NE, ker je dal Janši oblast v roke. Torej Šarec "go home".
User1536496
20. 07. 2022 19.39
+4
A je Slovenija sploh sposobna preživeti brez dumpinških energentov in dumpinške delovne sile, močno se bojim da gre EU in z njo slovenija v čase lepe naše Juge, ki je bankrotirala
čevapgpt
20. 07. 2022 18.49
+0
sej v šolah pozimi otroci res ne rabijo 25 stopinj. lahko so v puloverju v razredu.
fizelj2
20. 07. 2022 18.46
-3
sami pamentnjakovici na tej strani. Ce bi namesto v svojih udobnih kavcih sedeli v Bruslju bi mi vsi ziveli kot v pravljici :) .. pa raje pametujete na 24h
fizelj2
20. 07. 2022 18.44
-4
pravilno. Jaz bi šel na 25%
Rde?a pesa in hren
20. 07. 2022 18.13
+11
ten veeumom evropskim pa znižat plačo za 90% d abodo vidli kaj je to živeti kot normalen človek
Millady
20. 07. 2022 18.44
+7
So si jo glih kar zvišali za 10 %, sledijo uradni inflaciji
Banion
20. 07. 2022 17.41
+12
v bruslju v palačah takoj spremeniti režim hlajenja na najman 25 stopinj in pozimi ogrevanja na 21 stopinj. Naj dajo zgled urška bi se moral takoj odpovedati klimi in gretju, pa da vidimo
Sig3
20. 07. 2022 17.06
+11
Dobri plani, kmalu bodo plani za zmanjsanje zivinoreje in poljedelstva, enostavno bodo rekli imamo plan kako zmanjsati zivinorejo, ljudje manj jejte pa bo. Zdaj bomo pozimi greli na 19 stopinj, cez dve leti bo dobro tudi 17 stopinj. Butalci
MesniBurek
20. 07. 2022 16.41
+14
To je slab ukrep, ki bo škodil najbolj navadnim ljudem. Bodo nam pač tist plin, ki ga bomo kupili zaračunali toliko več. Za manj plina bodo dobili isto ali pa še več denarja.
1236
20. 07. 2022 16.40
+11
Pa še to nobeden od pravh bogatunov teh ni v slo se ne odreče ničesar raje bo rajo zmašal da bo lahko lagodno živel.
1236
20. 07. 2022 16.39
+9
To je vse plan rusiji ukrajino nam pa zmanšati dobavo plina. Fosilna goriva so tako hoteli zmanšat. Sedaj je prilika za rajo. Agenda gre naprej še po četrti sus. Me prav zanima sds sektaše če se bodo cepili
JApajaDAja
20. 07. 2022 16.30
+11
zaenkrat "priporočilo" za - 15%...v nasprotnem sledi ukaz za redukcije....ek mafija birokratska, nesposobna-hvala!
Terminators
20. 07. 2022 16.16
+15
...res sem mislil, da so Butalci izumrli,..kje pa,..vsi so se preselili v Bruselj , ...
Danny Veliki
20. 07. 2022 15.54
+17
Tisti, kateri so povzročili krizo nam sedaj vsiljujejo omejitve, zaradi njihovih katastrofalnih odločitev. Čakam trenutek, ko se bo narod grel ob njihovih grmadah. Vprašanje je ali se bodo, glede na njihova priporočila o varčevanju, vozili s kolesi na srečanja. Fer bi bilo.
zelo star kavkaški ov?ar
20. 07. 2022 15.40
+23
Bolano, podkupljena Pfizerjeva Ursula, kaksna banda sedi v Bruslju.
JApajaDAja
20. 07. 2022 15.44
+19
.....s tem je imela težave že prej, kot obrambna ministrica v nemčiji!
deny-p
20. 07. 2022 15.35
+19
Ni mi zdaj jasno točno...., EU bojkotira Ruski plin ali ga Rusi ne dajo...????🤣
JApajaDAja
20. 07. 2022 15.46
+11
usa, vb in cionisti imajo en namen-uničiti eu-bitokrati jim hlapčevsko sledijo, narod bo pa plačal z draginjo in pomanjkanjem!
Šlaubi
20. 07. 2022 15.29
+22
Bo treba hitro ven iz EU in nadaljevat po samostojni poti
Collywoggle
20. 07. 2022 15.44
+15
nikhrast
20. 07. 2022 15.54
-7
Pa kam? Ne vidiš kako smo ekonomsko povezani z zahodom, pa s Kitajsko tudi, samo Rusije pa nikjer.
twitty
20. 07. 2022 20.44
+1