Tujina

Bruselj želi podaljšati mobilno gostovanje brez dodatnih stroškov

Bruselj, 24. 02. 2021 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je danes predstavila predlog nove zakonodaje, ki bi za deset let podaljšala obstoječa pravila na področju mobilnega gostovanja in še izboljšala te storitve. Potrošniki si lahko med drugim obetajo tudi boljšo obveščenost in izboljšano storitev klica v sili, so sporočili iz Bruslja.

Potnik na letališču
Potnik na letališču FOTO: Dreamstime

V EU je junija 2017 začela veljati uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Uporabnikom odtlej za uporabo storitev mobilne telefonije na potovanjih v druge članice ni treba več dodatno plačevati.

Uredba, ki so jo sprejeli za pet let, bi potekla prihodnje leto, a jo želi komisija podaljšati za deset let. "V obdobju, ko so nenujna potovanja močno otežena, gre za pomembno dejanje v pripravah na svetlejšo prihodnost," so izpostavili v Bruslju.

Poleg podaljšanja trenutne ureditve naj bi nova zakonodaja storitve mobilnega gostovanja še izboljšala. V Evropski komisiji želijo operaterjem naložiti tudi boljše obveščanje potrošnikov o morebitnih dodatnih stroških, ki lahko vendarle nastanejo. Storitev klica v sili pa naj bi se med drugim izboljšala tako, da bodo lahko potrošniki tudi v drugih državah brezplačno koristili klic v sili z oddajanjem lokacije klicatelja.

V komisiji napovedujejo tudi znižanje stroškov za mobilne operaterje. Stroški gostovanja na debelo, ki si jih med seboj zaračunavajo operaterji, naj bi se namreč še dodatno znižali. "Nova pravila bodo ohranila mobilno gostovanje brez dodatnih stroškov in ga obenem še izboljšala," je poudarila izvršna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za politiko konkurence, Margrethe Vestager.

Kot je dodal komisar za notranji trg Thierry Breton, je gostovanje brez dodatnih stroškov doslej izkoristilo na milijone Evropejcev, zato gre za primer dobrega temelja enotnega evropskega trga. "V digitalni dobi mora vsakdo povsod v Evropi imeti možnost dobre povezljivosti kot doma," je poudaril.

Poraba mobilnih podatkov med gostovanjem se je v EU med poletjem 2019 v primerjavi s poletjem 2016 povečala za sedemnajstkrat, gostovanje brez dodatnih stroškov pa je doslej izkoristilo 170 milijonov ljudi, kažejo podatki raziskave Eurobarometer.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jester Head
24. 02. 2021 14.50
+1
vse lepo in prav ampak naj nekdo razlozi... Operater A1 60GB Poraba podatkov v SLO in EU/EEA 10GB Poraba podatkov v EU/EEA Zaposlen sem v Avstriji, 10GB "skurim" takoj. A ni Avstrija v EU? Dodaten GB prenosa 10€
Shinan79
24. 02. 2021 15.13
+2
kakor mi je znano,lahko pa se motim je teh 10GB vstetih v teh 60GB...
lotkolba
24. 02. 2021 15.40
+2
Ce bi delal, bi ti 10gb popolnoma zadostovalo
Andree
24. 02. 2021 15.45
+1
teh 10gb je v kvoti onih 60gb. Ampak kaj za vraga delaš,da skuriš 10gb v tujini?
Andree
24. 02. 2021 15.48
+0
Se pa operaterji ne strinjajo s podaljšanje.Telekom Nemčija že lobira pri geli,da se to ne podaljša