Tujina

Bunga bunga zabave: tudi tretje sodišče oprostilo Berlusconija

Milano, 15. 02. 2023 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Milanu je nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v primeru t. i. bunga bunga zabav oprostilo obtožb, da je podkupoval priče, da bi lagale v njegov prid. Oproščenih je bilo tudi vseh ostalih 28 obtožencev v primeru, med njimi Maročanka Karima al Mahrough, bolj znana kot Ruby.

 Karima El Mahroug, nekoč znana pod umetniškim imenom Ruby, je bila prav tako oproščena.
Karima El Mahroug, nekoč znana pod umetniškim imenom Ruby, je bila prav tako oproščena. FOTO: Profimedia

Sojenje je bilo že tretje v aferi, v središču katere je bila Ruby oz. Karima El Mahroug, ki naj bi ji Berlusconi plačeval za spolne usluge, ko je bila še mladoletna. Na preostalih dveh sojenjih, povezanih z domnevnim podkupovanjem, je bil že oproščen – leta 2021 v Sieni, lani pa v Rimu.

Berlusconija je milansko tožilstvo bremenilo, da je podkupoval mlade starlete in druge, da so lažno pričali o njegovih domnevnih spolnih orgijah oziroma t. i. bunga bunga zabavah. Sam je ves čas trdil, da je šlo za elegantne večerje.

Tožilstvo je zahtevalo izrek šestletne zaporne kazni za Berlusconija in petletne zaporne kazni za Ruby. Prav tako so zaporne kazni zahtevali za nekdanjo senatorko Berlusconijeve stranke Naprej Italija Mario Rosario Rossi, novinarja Carla Rossella in več mladih žensk, zaradi domnevnega podkupovanja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Ni bilo nobene grenkobe ob izreku sodbe, to je naš pravosodni sistem. Delali smo z globokim prepričanjem in dokazi so nam dali prepričanje, ki ostaja, da je šlo za lažno pričanje in korupcijo," je dejala pomočnica tožilca Tiziana Siciliano in dodala, da bodo počakali na obrazložitev sodbe, preden se odločijo, ali se bodo pritožili.

Odvetnik 86-letnega Berlusconija je ob današnji razsodbi izrazil veliko zadovoljstvo. S tem se "dokončno končuje dolg postopek, v katerem so tri različna sodišča prišla do enakega sklepa", je dejal Federico Cecconi.

Tudi zunanji minister Antonio Tajani, sicer drugi mož v stranki Naprej Italija, je izrazil zadovoljstvo. Ob tem je sojenje označil za zaroto proti Berlusconiju. Stranka Naprej Italija pa je pozvala k takojšnji preiskavi domnevne uporabe italijanskega pravosodja kot političnega orožja.

"Zahtevamo takojšnjo uvrstitev predloga zakona o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o politični uporabi sodstva, da bi osvetlili 25 let sodnih bojev, ki se uporabljajo kot orožje v političnem boju," je dejal poslanec Berlusconijeve stranke Alessandro Cattaneo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komakorzikanec
15. 02. 2023 18.42
+2
Vprašanje je edino to s koliko denarja je podkupil Milanske sodnike, da so 'dosodili', da je nedolžen ker ni nikogar podkupil. Saj vemo kako se svet vrti, tudi Slovenija je kar krepko v tem vrtiljaku.
+2
Tuki dajete mafijoza ki je plačeval dejte prešerna pa urško da to že razčistimo!
+2
Sam ko je bil mlad je bil pa mačo.
komarec
15. 02. 2023 17.51
+1
Silvo se zadnje čase samo še smeji in kaže svoje bele zobe. Kaj to pomeni, da so lepotno operacijo zašuštrali in ima stalno prisoten nasmeh s tem da ne more zapreti ust?
Rains
15. 02. 2023 17.46
+2
Mafiozo v pravem pomenu besede.
Razumnež
15. 02. 2023 14.50
A ta je še živ, al kaj?