Tujina

Sporno poročanje o LGBT-skupnosti na Poljskem: francoski trgovec umaknil oglase

Pariz/Varšava, 07. 12. 2020 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski trgovec Carrefour je umaknil svojo oglaševalsko kampanjo s spletne strani poljske državne televizije Telewizja Polska. Razlog – njihov oglas se je znašel ob vsebinah o poljski LGBT-skupnosti, med drugim ob besedah nadškofa o "mavrični kugi". Da te vsebine "ne odražajo vrednot Carrefourja", so zapisali pri francoskem trgovcu.

Protesti za pravice LGBT-skupnosti na Poljskem.

Poljska sicer velja za najslabšo članico EU za pripadnike LGBT-skupnosti – istospolna poroka ni zakonita, v lanskem letu se je več mest razglasilo za območja brez ideologije LGBT (kar je EU obsodila), ki jo je novi poljski izobraževalni minister nedavno celo primerjal z nacizmom. Politika in odnos vladajoče stranke PiS do omenjene skupnosti pa se odražata tudi na spletnih straneh državne televizije Telewizja Polska (TVP). Oglas francoskega trgovca se je tako konec novembra znašel zraven novic o poljski LGBT-skupnosti, med drugim ob citatu nadškofa Mareka Jędraszewskega o "mavrični kugi"

Na to je podjetje Carrefour, ki ima na Poljskem po poročanju Euronewsa okoli 900 trgovin, konec novembra na družbenem omrežju Twitter opozorila tudi uporabnica. Trgovska veriga ji je kmalu odgovorila, da so po njenem opozorilu prekinili z oglaševanjem na tej spletni strani. "Te vsebine ne odražajo naših vrednot," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Telewizji Polski so se kritično odzvali na odločitev Carrefourja – v odzivu so dejali, da gre za "informativni portal", ki nikoli ni imel "kolumne o mavrični kugi". A  Carrefourjeva poljska veja je potrdila odločitev in dodala, da nimajo načrtov, da bi jo spreminjali. Pri Carrefour Polska so dodali, da jim njihova politika preprečuje oglaševanje, prikazano ob temah, kot so rasizem, nasilje in spolnost. "Odločili smo se, da svojih oglasov ne objavljamo ob vsebinah, ki ne odražajo vrednot tolerance ter spoštovanja do drugih in do različnosti." 

Februarja letos je francosko mesto Saint-Jean-de-Braye prekinilo uradne odnose z mestom Tuchów na jugovzhodu Poljske – gre namreč za eno izmed omenjenih mest, ki so se razglasila za območja brez LGBT-ideologije. Iz istega razloga je odnose s sestrskim poljskim mestom Pulawy poleti prekinilo tudi nizozemsko mesto Nieuwegein. 

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1