Tujina

ČASOVNICA: Talibanska ofenziva v Afganistanu

Kabul, 16. 08. 2021 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
107

Padec Kabula v roke talibanov je v trenutku končal 20-letno vojaško kampanjo tujih sil pod vodstvom ameriške vojske. V mednarodni javnosti se že pojavljajo očitki ZDA s predsednikom Bidnom na čelu, da je bil umik izpeljan neorganizirano, slabo, ne misleč na posledice. Ta se brani, da je načrt za to pripravila še Trumpova administracija. A kako je sploh možno, da so se razmerja moči v tej (sicer zelo nestabilni) državi tako hitro zamajala in obrnila? Afganistanska mesta so namreč 'padala' bliskovito, drugo za drugim, ob sočasnem umiku Američanov, s tem pa v vsega slabih štirih mesecih izničila 'trud' dveh desetletij. Čez lužo medtem odgovarjajo, da je že čas, da končajo še eno od nesmiselnih vojn.

Po tem, ko so ZDA v zadnjih mesecih po hitrem postopku zaključile 20-letno vojaško kampanjo in se pričele z umikati iz Afganistana, so na drugi strani z bliskovito hitrostjo napredovali talibani. V nedeljo so brez odpora zavzeli prestolnico Kabul in prevzeli oblast v državi.

Tako je potekala njihova ofenziva:

MAJ:

V začetku maja Nato prične z dokončnim umikom svojih sil iz Afganistana, kjer je na misiji sodelovalo 9600 vojakov, od tega 2500 ameriških. Kmalu se pričnejo hudi boji med talibani in vladnimi silami v južni provinci Helmand.

8. maja pred dekliško šolo v Kabulu eksplodira bomba. Umrle 85 oseb, večinoma učencev. Oblasti za najsmrtonosnejši napad letos okrivijo talibane, čeprav ti odgovornosti za napad ne prevzamejo. 

Ameriške sile se sredi maja umaknejo iz ene največjih afganistanskih letalskih baz v Kandaharju, drugem največjem mestu v državi.

Uporniki nato zasežejo okrožja v provinci Wardak v bližini Kabula in v ključni provinci Gazni, kar ohromi cestne povezave med prestolnico in Kandaharjem.

JUNIJ:

Talibani do sredine junija zavzamejo več okrožij v severnih provincah, s čimer vojsko prisilijo v dodatne umike.

22. junija talibani prevzamejo nadzor nad glavnim mejnim prehodom s Tadžikistanom, imenovanim Sir Kan Bandar. Tadžikistan ob tem prične preverjati bojno pripravljenost svojih oboroženih sil.

JULIJ:

2. julija pristojni napovedo umik vseh ameriških in Natovih vojakov iz Bagrama, največje afganistanske letalske baze, ki je dve desetletji služila kot najpomembnejša vez med vsemi operacijami, ki so jih vodile ZDA.

Dva dni pozneje talibani zasežejo ključno okrožje Panjwai in Kandaharju in nekdanji branik.

9. julija talibani razglasijo, da so zasedli Islam Qala, največji afganistanski mejni prehod z Iranom.

14. julija uporniki prevzamejo nadzor nad mejnim prehodom s Pakistanom Spin Boldak – glavno trgovsko potjo med državama.

Ofenziva talibanov se močno stopnjuje in dobesedno 'eskalira', ko si uporniki za nove napade izberejo urbana središča, kot so Laskar Gah, Kandahar in Herat.

ZDA in Velika Britanija trdijo, da so talibani "morda zagrešili vojne zločine", upornike obtožijo tudi "poboja civilistov" v mestu Spin Boldak.

AVGUST:

Torek, 3. avgust: V usklajenem bombnem in strelskem napadu talibanov na afganistanskega obrambnega ministra in več poslancev v Kabulu umre osem oseb.

Petek, 6. avgust: Talibani v mošeji v prestolnici s strelom v glavo ubijejo vodjo vladnega medijsko-informacijskega centra. 'Brez boja' zavzamejo tudi prvo glavno mesto afganistanske pokrajine – mesto Zaranj v jugozahodni provinci Nimroz.

Ponedeljek, 9. avgust: Pade severno mesto Kunduz, skupaj Seberghanom, Sar-e-Pulom, Taloqanom, Aibakom in Farahom. Talibanski borci mesta zavzemajo 'brez boja', kar postane kar nekako 'znan vzorec', poroča The Guardian. Namestnik načelnika province Samangan potrdi, da je lokalni guverner ukazal umik vojakov, da bi na ta način zaščitili civilno prebivalstvo. Kljub prelivanju krvi in čedalje večjemu napredku skrajnežev, ameriški predsednik Biden ne predlaga odložitve umika vojske. Ta naj bi bil zaključen do 31. avgusta, še pred 20. obletnico terorističnih napadov, ki so svet pretresli 11. septembra 2001.

Sreda, 11. avgust: Ob ključnem obleganju mesta Mazar-i-Sarif, naslednje tarče talibanov, na sever odleti afganistanski predsednik Ašraf Gani, da bi združil afganistanske vojaške sile. Njegov obisk zasenči predaja na stotine afganistanskih vojakov v bližini Kunduza in čez noč tudi zajetje devete provincialne prestolnice Faizabada. Tudi Pul-e-Khumri, mesto 140 kilometrov severno od Kabula, pade. Ameriška vojska opozori, da bi celoten Afganistan lahko padel "v roku 90 dni".

Četrtek, 12. avgust: Talibani zavzamejo Gazni, mesto 150 kilometrov jugozahodno od Kabula. Isti dan na zahodu pade Herat.

Petek, 13. avgust: Pade Kandahar, mesto na jugu, ki je bilo v zadnjih 20 letih priča številnim spopadom. Sledi Laskar Gah.

Sobota, 14. avgust: Sledita Asadabad in Gardez, skupaj z mestom Mazar-i-Sarif, ki ga je Gani obiskal le tri dni prej.

Nedelja, 15. avgust:  Vzhodno mesto Džalalabad v nedeljo zgodaj zjutraj zavzamejo uporniki, Kabul (še) ostane edino preostalo večje afganistansko mesto, ki je še vedno pod nadzorom vlade. Gani pobegne iz države, domnevno v Tadžikistan ali Uzbekistan, talibani pa vstopijo v prestolnico in na koncu zasedejo predsedniško palačo. Gani v izjavi priznava, da so uporniki "zmagali".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grega2455
16. 08. 2021 21.44
+0
Eno je kaj nam mediji servirajo, drugo je kaj si je večina Afganistancev željela, in zato so večina mest padla brez odpora.
nikita50
16. 08. 2021 21.22
Bojim se da bodo tlibani spet našli idejnega vodjo kot je Binetov laden, kateri bo organiziral rekturanje ljudi za teroristične napade po Evropi in drugod po svetu. Tudi uničevanje teroristov v Afganistanu z raketami iz dronov ne bo pomagalo. Jenkiji so se opekli v Vietnamu, Rusi kasnje v Afganistanu in zdaj Jenkiji ponovno v Afganistanu.
Sputnik8
16. 08. 2021 20.56
-1
Obljube iz Talibanskih ust???
Brezveznik
16. 08. 2021 20.40
-1
To je načrtovano iz strani ZDA
dane30
16. 08. 2021 19.56
+3
Važno, da je spet Trump kriv. Čakam samo še kdaj bojo vpletli Rusijo...
123soba
16. 08. 2021 19.29
+3
Dezerterji, lenuhi, strahopetci tako se domovine ne brani. 300.000 državnih vojakov, kje ste?
Sputnik8
16. 08. 2021 20.56
+0
4 miljone prebivalcev Kabula in Talibani se sprehajajo skozenj.
Iniesta
16. 08. 2021 21.56
-1
3.000 ISISovih borcev je premagalo 30.000 iraskih vojakov ob zavzetju Mosula … podobno je v Afganistanu, kjer je en Talibanski borec, ki ga zene ideologija oz vera, vreden vec kot 10 vladnih vojakov … Talibani izgledajo res kot neki razcapanci iz filma Mad Max, vendar so odlicni borci, imajo “jajca” in desetletja izkusenj. Premagali so tako Ruse kot sedaj se Americane …
Neutrino
16. 08. 2021 18.25
-2
Mislim da si bodo sedaj boljše vojaške univerze na svetu organizirale predavanja Talibanov o modernem vojskovanju. Na West Pointu so že dodali nov predmet Taliban 1on1
SlobodaNE
16. 08. 2021 16.46
+0
Kdo je temu svečkarju dovolil da se oglaša ?
prevalanar
16. 08. 2021 16.18
+3
Tu je dokaz, da napačno vlagamo v oklepnike. Glede na to, da imamo poklicno vojsko, nas pride ceneje, če zaposlimo Talibane.
genir
16. 08. 2021 15.43
+2
Kuhinja. Sam se še ne ve kdo vse so kuharji.
kwa.dugaja
16. 08. 2021 15.38
+4
20 let in na milijone sredstev je šlo v to državo iz strani NATA, vseh članic in ZDA. koliko je samo naša država zapravila časa in denarja za usposabljanje “moških”, zato da so predali državo v par tednih. važno, da znajo prilezit do evrope in tu zahtevat svega i svašta. samo spakat nazaj na avijon in čao. ženske jn otroci lahko ostanejo, moški pa naj se spokajo nazaj borit če hočejo svobodno živet.
tornadotex
16. 08. 2021 15.31
+1
Ne rišite in ne objavljajte risbic ,kako so kaj zavzeli...Bilo je vse načrtovano in zmenjeno v naprej......V nasprotnem,bi sedaj šteli žrtve v 10 t...
Misija1
16. 08. 2021 15.30
+6
Nekaterim tukaj ni jasno nekaj dejstev: 1. Dokler so bili tam američani, so tile bradati 20 let sedeli in se skrivali v jamah, ker niso imeli niti najmanjše možnosti škodovati ameriški vojski. Tu in tam so koristili samomorilske napade 2. Ameriki dol visi za Afganistan. Zanje je to le taktični umik iz 20 letne misije kopičenja in trošenja denarja za vojsko (biznis). 3. Afganistanska vojska je lahko še tako strenirana, pa ne bo delovala dobro, ker so bojazljivci. In ni jim za zameriti, ko jim bradati grozijo z noži in njihovim načinom ubijanja. 4. Afganistanci so si popolnoma sami krivi za stanje. Danes so 10x bolje oboroženi in še vedno enako nesposobni. In za spremembe v državi so potrebne notranje revolucije, kot smo jih v zadnjih 500 letih v Evropi imeli v vseh državah. Ampak Afganistanci še stoletja na to ne bodo pripravljeni (kot marsikatera država v njihovi bližini), ker se bojijo posledic, namesto da bi se masovno uprli tiraniji talibanov. Če pa jim takšen način ustreza, kar izgleda tako, pa na spreembe še niso pripravljeni.
acdc
16. 08. 2021 15.24
+4
Talibani pa koga to briga nas zanima samo covid halo 24ur pa bedanec pa celavi
jg57
16. 08. 2021 15.19
+2
To kar so naredili Američani nebi pričakoval niti od največjih šalabajzerjev. Vsaka vojska, ki ima kolikor toliko primerno vodstvo mora najprej poskrbeti za zaščito sebe in svojih. Torej obdržati položaje do umika. Nič od tega niso naredeili. Da bo afganistanska vojska razpadla je pa povsem jasno. V sak vojak se v tej situaciji ne bo upiral in ščitil umik, saj bo poskušal obdržati glavo na ramenih, kolikor je to sploh realno pričakovati pri teh talibanih.
bozohr
16. 08. 2021 15.14
+1
Če prav razumem smo člani najmočnejše in najmodernejše vojaške zveze...ki ni sposobna premagati srednjeveške vojske...in naj nas bi branila pred Kitajci in Rusi...buahahaaa....
sagessee
16. 08. 2021 15.17
+0
?? biden je ukazal,takojšnji odhod vojske iz afganistana....to je problem,ne kdo je koga premagal.......
Berenika
16. 08. 2021 15.37
+1
sagesse, včeraj si napisal"apuntacija noge", pa bi rad vedel kaj to pomeni. Sem pa tudi opazil, da še nisi nehal s praznim hvalisanjem, ki ga ne moreš dokazati, kakor ne moreš dokazati tistega, da si bil v več kot sto državah. No, moja nrav dela je takšna, da sem bil v več kot sto petdesetih državah.
Komendator
16. 08. 2021 15.00
+3
Biden: Katera je že tista država na A, kjer ne potrebujemo vojaških enot? Svetovalec: Avstralija! Biden: Aha, potem smo pa verjetno nekaj zamočili....😁😂
Iqos
16. 08. 2021 15.00
+4
Njih bi blo treba ičit, kako se dela, pa orožje pobrat, ne pa da so jih učil vojskovanja. Zdaj nam jih bo Amerika naterala na Balkan
JApajaDAja
16. 08. 2021 15.07
+0
Uporabnik1110355
16. 08. 2021 14.59
+2
Kva se marate. Zadeva je dogovorjena.
el capitano
16. 08. 2021 14.59
-1
Očitno imajo talibani podporo večinskega naroda ,ki je Nato smatral kot okupatorje...Zahod je v Afganistan vložil milijarde dolarjev, ki pa so jih zaplenili razni orožarji Nato pa je imel tudi par tisoč mrtvih..