Tujina

Častna konzulka v Turčiji: 'Še zmeraj se tresem'

Ankara , 07. 02. 2023 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
3

Častna konzulka Republike Slovenije v Turčiji Mizyal Karabiber Nacaroglu je noč na prizadetem območju Turčije preživela več deset kilometrov stran od doma, ki ga zaradi potresa skorajda več nima. A spala ni prav veliko, je povedala za 24UR, medtem ko je zaskrbljeno opisovala stanje v popotresni Turčiji.

"Prejšnjo noč sem spala v avtu enako kot moja mama, moj sin in njegovi otroci. Vsi smo spali v avtu," je za 24UR povedala Mizyal Karabiber Nacaroglujeva, častna konzulka RS v Turčiji.  A spala ni prav veliko, je dodala, medtem ko je zaskrbljeno opisovala najdaljši dve minuti svojega življenja, ko je prvi potresni sunek pred očmi zrušil celo mesto, pravzaprav vseh deset mest v regiji. 

"Bila sem v šoku. Danes zjutraj sem si umila obraz, pred tem nisem zmogla narediti ničesar. Nočem gledati ljudi v težkih situacijah. A čeprav nočem gledati televizije, slišim od drugih (kako hudo je. op.a)," je opisala. 

Njena družina je na varnem, a številni prijatelji svoje drage še vedno iščejo. Zaradi snega, dežja in mraza močno primanjkuje tudi goriva. "Ljudje ne morejo priti do kruha. Ne morejo priti do goriva, ker vsi spijo v avtomobilih in potrebujejo bencin, da se ponoči grejejo," je nadaljevala.

Peki ne pečejo več kruha, nakupovalna središča, ki niso porušena, so zaprta. Sinoči so se v večji skupini zatekli v zaprto kantino in si tam iz ostankov skuhali juho, je povedala častna konzulka, ki se boji, da bo turška tla znova streslo. "Še vedno se tresem. Ne vem, kako bi opisala. Treslo je, kot če bi me istočasno tresli dve osebi. To je bil najhujši potres v mojem življenju," se spominja. 

V zadnjih 50 letih je to območje že večkrat treslo, še dodaja profesorica in umetnica, ki v Slovenijo potuje skorajda vsak mesec. V Dravinjski dolini v občini Makole ima svoj hostel, kamor upa, da se bo po tragediji doma lahko čim prej vrnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 02. 2023 11.32
+1
To je šele začetek, glede na napovedi, se od sredine leta začne glavno in globalno, menda nobena država ne bo izvzeta. Premik polov, bližina Nibiruja, itd.
Škrnicl
07. 02. 2023 21.51
+0
Kaj vam je bilo treba dati slike nesrečnega očeta!!!
Potouceni kramoh
07. 02. 2023 21.28
+1
Mizyal, z vami smo v teh težkih trenutkih.Hostel Strug in Slovenija so še vedno vaš drugi dom.Držite se.