Tujina

Častnika nemške vojske zaradi vohunjenja za Rusijo obsodili na zaporno kazen

Düsseldorf, 27. 05. 2024 13.36 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v Düsseldorfu je častnika nemške vojske, ki je priznal, da je vohunil za Rusijo, spoznalo za krivega in ga obsodilo na tri leta in pol zapora. Moški je priznal, da je izdal občutljive vojaške informacije ruski obveščevalni službi.

Višje deželno sodišče je moškega, ki je imel v vojski čin kapetana, spoznalo za krivega, da je deloval kot tajni agent.

Obtoženi je bil poklicni vojak v zveznem uradu za opremo, informacijsko tehnologijo in podporo nemških oboroženih sil v Koblenzu. Tožilci so ga obtožili, da je deloval kot agent države, ki se je izkazala za neusmiljenega agresorja, in razkril vojaško občutljive informacije.

Približno v istem času, ko je ponudil usluge ruski obveščevalni službi, se je pridružil skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Moški je v zagovoru na sodišču svoje dejanje opisal kot "največjo neumnost v svojem življenju".
Moški je v zagovoru na sodišču svoje dejanje opisal kot "največjo neumnost v svojem življenju". FOTO: Profimedia

Moški je trdil, da ga je gnal strah pred stopnjevanjem jedrske grožnje med rusko invazijo na Ukrajino. Njegov odvetnik je trdil, da je začel prebirati lažne novice, propagando in zarote na družbenih omrežjih Telegram in Tik Tok v težkem obdobju depresije kot posledice preobremenjenosti na delovnem mestu.

Moški je v zagovoru na sodišču svoje dejanje opisal kot "največjo neumnost v svojem življenju".

Aretirali so ga avgusta lani v Koblenzu, od takrat pa je bil v priporu. Primer je bil eden izmed številnih vohunskih škandalov v povezavi z Rusijo, ki so v zadnjih mesecih pretresli Nemčijo in povečali zaskrbljenost glede varnosti v državi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni