Tujina

CDU/CSU išče novo vodstvo, policisti 'semafor' svarijo pred legalizacijo marihuane

Berlin, 12. 10. 2021 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
18

V Nemčiji še naprej vlada povolilno ozračje. Medtem ko krščanski demokrati CDU/CSU iščejo novo vodstvo, ki bi po slabem volilnem rezultatu stranki povrnilo nekdanjo slavo, socialdemokrati SPD skupaj z liberalci FDP in Zelenimi skušajo sestaviti koalicijo semafor. V koalicijske debate pa so se zdaj vpletli celo policijski sindikati, saj morebitna koalicijska partnerja FDP in Zeleni želita legalizirati marihuano.

SPD-jev Olaf Scholz upa, da bo že kmalu kancler.
SPD-jev Olaf Scholz upa, da bo že kmalu kancler. FOTO: AP

Policijski sindikati so tako pogajalce iz vrst SPD, Zelenih in FDP posvarili, da je to slaba ideja.  Zvezni predsednik policijskega sindikata GdP Oliver Malchow meni, da "nima smisla odpirati vrat še enemu nevarnemu in pogosto banaliziranemu mamilu poleg legalnega, a nevarnega alkohola". "Čas je, da nehamo olepševati, za kaj pravzaprav gre. Uživanje konoplje lahko povzroči velike zdravstvene težave in socialne konflikte, zlasti med mladimi," je še ocenil, poroča Spiegel. 

Predsednik nemškega policijskega sindikata (DPolG) Rainer Wendt pa je povedal, da konoplja predstavlja nevarnost predvsem za mlade in za varnost cestnega prometa. 

FDP in Zeleni se sicer zavzemajo za legalizacijo konoplje in "prodajo v specializiranih trgovinah". SPD pa se zavzema za "vzorčni projekt", s katerim bi na začetku regulirali "uporabo pri odraslih"

Pri SPD sicer pričakujejo, da bodo koalicijska pogajanja uspešna in da bo Nemčija novo vlado dobila še pred novim letom, potem ko so se volitve z minimalno zmago SPD, ta pa je tako prehitela CDU/CSU, stranko, iz katere prihaja Angela Merkel, ki je državo vodila 16 let. 

Pogajalci sicer večinoma tehtajo med spodbudnim gospodarskim okoljem, ki je prioriteta SPD, naravnim okoljem, ki je prioriteta Zelenih, in socialno politiko, v kateri želi SPD več sprememb. Vpleteni pravijo, da pogovori za zdaj napredujejo dobro, pred pogajalci pa je še dolga pot do cilja. 

FDP denimo ne želi zvišati davkov, kar pa je v nasprotju s stališči Zelenih in SPD. In čeprav sta si dve manjši stranki že močno prizadevali najti skupne temelje in podlago za skupno sodelovanje na prvih dvostranskih pogovorih, vsa odprta vprašanja še vedno nimajo odgovorov.

Vprašanje, kakšna koalicija bo vodila Nemčijo, sicer ni pomembno le za državo, ampak za vso Evropo, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi smer EU in njeno pozicioniranje na globalnem političnem odru, na katerem pa je moč EU zadnja leta precej opešala. 

Medtem ko SPD sestavlja vlado, ima konservativni blok CDU/CSU pred seboj težko nalogo najti pot iz krize identitete, v kateri se je znašel, in spet nagovoriti volilno bazo. Generalni sekretar CDU/CSU Paul Ziemiak je napovedal, da se bodo konec meseca sestali lokalni voditelji stranke in govorili o njenem novem vodstvu. 

CDU/CSU in njenemu kandidatu za kanclerja Arminu Laschetu je podpora na zveznih volitvah padla na 24,1 odstotka, kot kaže, pa se trend po volitvah nadaljuje. Po nedavni raziskavi Insa je Unija zdaj zdrsnila pod mejo 20 odstotkov, na 19,5 odstotka, kar je najnižja vrednost, ki jo je ta meritev kadar koli pokazala tej stranki. 

Stranka se tako odpravlja na izredni volilni kongres, na katerem naj bi povsem spremenila vodstvo. Večino svoje pozornosti je zdaj preusmerila nase, saj so možnosti za koalicijo Jamajka trenutno minimalne. Še vedno pa se je stranka pripravljena pogajati, če potencialni koaliciji semafor ne bi uspelo doseči soglasja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medus
12. 10. 2021 15.49
+2
Legalizirat vse droge
ecoliqua
12. 10. 2021 14.21
+3
Slovenija bo spet zadnja v vsem dobrem
Antikrist Anarhist
12. 10. 2021 11.37
+6
Legalizacija konoplje pomeni napredek!
TEDOxy50pMEDO
12. 10. 2021 13.54
+3
Jasno, vsaka država bi dobila veliko denarja od trošarine.
nacionale
12. 10. 2021 11.15
-5
Kjer so levaki so zdrahe.
Antikrist Anarhist
12. 10. 2021 11.38
+7
slo_veter
12. 10. 2021 11.00
+8
dajte to travco že na trg.. folk itaq nima druzga veselja kot nabijat igrce. tako bo vsaj še kakšen seks padu .
TEDOxy50pMEDO
12. 10. 2021 13.55
+2
Kje dobim punco, ki bi "pušila" mojo marihuano?
karamba34
12. 10. 2021 11.00
+9
Hašiševo olje je zelo zdravo in zdravilno. Svoboda konoplji!
EnKandidatDosmrtniMandat
12. 10. 2021 10.50
+7
"Nima smisla odpirati vrat še enemu nevarnemu in pogosto banaliziranemu mamilu poleg legalnega, a nevarnega alkohola"!? A ni potem rešitev prepoved alkohola? Ali licemerno zavirati konopljo in še naprej dopuščati alkohol? In prepovedati cigarete, energijske napitke, sladkor... to so vse droge na svoj način.
revolucija_mb
12. 10. 2021 10.54
+5
Nekaj velikega more biti od zadaj...ali to kaj sem napisal spodaj, ali pa res marsikaj zdravi, pa se nam zato brani. Ker brez bolanih ni €€€.
revolucija_mb
12. 10. 2021 10.36
+10
Mo je pa vedno bolj zanimivo, zakaj se konoplja tako srdito brani narodu. Morda pa ti po zvitku da res misliti da ta svet ni več zdrav in da so vrednote napačne. Morda sistem to ve in ga je strah da ljudje odprejo oči. Hmm...morda...druge razlage ne poznam. Če alkohol ubija in se reklamira, pol države vleče belo...pa je to vse ok in družbeno sprejemljivo.
nivampomo?i
12. 10. 2021 14.01
+1
Prvi kitajski cesar je rekel da konoplja odpira um in pomirja telo.Je že vedu če ne, ne bi bil cesar.
silly
12. 10. 2021 10.20
+11
...ne vem no...alko pa res več socialnih konfliktov povzroča, kot "zelena".....
krucyfix
12. 10. 2021 10.18
+9
Policaji izgleda po legalizaciji trave ne bodo več videli smisla življenja, ker se jim bodo močno zmanjšale priložnosti za lov priročnih drobnih kriminalcev... Z velikimi ribami in grabežljivimi financarji in podkupljivimi politikanti je povsod težko, ker so močni in vplivni in jim policaji ne sežejo do gležnjev. --- Čisto vseeno mi je za "rekreativce", ampak je pa KRIMINAL, da zdravniki in politika še niso omogočili legalne in brezplačne uporabe konoplje bolnikom. Ne rečem da je čudežno zdravilo, ampak zdravniki imajo na splošno precej visok prag za bolečino bolnikov in so pripravljeni eksperimentirat z nepredvidljivimi painkillerji in antidepresivi ki so po doktrini, s konopljo pa ne, ker bi pri njej v primeru zapleta tvegali licenco.
Monalisa99
12. 10. 2021 09.59
+15
Če je alkohol legalen bi morala biti tudi marihuana...verjetno tudi ostale droge...ali pa naj bo vse nelegalno.. vse to škodi zdravju
revolucija_mb
12. 10. 2021 10.19
+9
Količina je problem. Seveda tudi to, da alkohol in laboratorijske droge ubijajo neposredno kot posredno. Vse v meji posameznika je lahko dobro in pripomore h kvaliteti življenja. Seveda pa, dokler alkohol ubija, ob cestah pa reklamo za pivo....no ja...ni logike. Med drugim, marihuana ni ubila še nikogar.
JohannDoe
12. 10. 2021 09.58
+5
Če legalizirajo ne bo več zastonj travce zanje, al kako? Naj jim urgentno zvišajo plačo, da bodo imeli še za joint ali dva.