Tujina

Če bo mama 13-letnika spoznana za krivo, jo čaka dolga zaporna kazen

Beograd, 23. 05. 2023 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Je mama 13-letnika, ki je moril na beograjski osnovni šoli, zanemarjala ali zlorabljala? To zdaj v primeru ugotavlja tožilstvo, ki bo tekom preiskave mamo dečka tudi zaslišalo. Če bo spoznana za krivo, jo lahko po obtožnici za to kaznivo dejanje doleti tudi do pet let zapora. Oče sedmošolca je že vse od zločina v priporu.

Za kaznivo dejanje opustitve vzgojne in varstvene dolžnosti ter zapustitve mladoletne osebe, za katero je oseba dolžna skrbeti, je zagrožena zaporna kazen do treh let.

Kaj pa sodi v kaznivo dejanje zlorabe? Gre lahko za prisilo k čezmernemu delu, za delo, ki ni v skladu s starostjo mladoletnika, ali pa če oseba otroka iz koristoljubja napelje k dejanjem, ki škodijo njegovemu razvoju. Slednje se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let, piše Telegraf.rs.

Žalovanje po streljanju na beograjski šoli
Žalovanje po streljanju na beograjski šoli FOTO: AP

V pogovoru s šolsko pedagoginjo in psihologinjo bodo ugotavljali, ali sta morda pri 13-letniku, ki je v začetku maja v strelskem pohodu ubil 10 oseb in ranil več otrok, opazili morebitne spremembe v vedenju. Prav tako bodo, kot so zagotovili na državnem tožilstvu v Beogradu, izvedli tudi vse ostale ukrepe, ki jim bodo pomagali osvetliti dogajanje na tisti usodni dan in razloge, ki so privedli do morije.

Ključna pri tem pa je lahko prav presoja delovanja družine sedmošolca. Ugotoviti morajo, ali je bila družina morda že predhodno iz katerega koli razloga (tudi morebitnega nasilja v družini ali zanemarjanja otrok) zabeležena v evidenci centra za socialno delo.

Če bo mama 13-letnika spoznana za krivo, jo tako čaka dolga zaporna kazen. Na tožilstvu jo bodo zaslišali, da bi ugotovili, ali je bil deček zanemarjen ali trpinčen.

Po poročanju srbskega medija so pištola, molotovke, računalnik, oblačila in tudi osebni zapiski dečka (zvezki, knjige, ki jih je bral idr.) že vključeni v forenzično preiskavo. Ključni dokaz pa bodo tudi nadzorne kamere na šoli. "Video nadzor je deloval, vse je evidentirano. Policijo je klicala pomočnica ravnatelja. Klical pa je tudi morilec," je v srbskem parlamentu dejal minister Bratislav Gašić. Potrdil je tudi, da je policija v šolo prišla 10 minut po klicu, drugih podrobnosti pa zaradi preiskave ni mogel izdati.

Očeta 13-letnika so po zločinu v šoli aretirali, po zaslišanju na višjem državnem tožilstvu pa so mu odredili pripor do 30 dni. Očitajo mu, da je sina vozil na strelišče in da ni ustrezno shranil orožja ter streliva in tako sinu omogočil lahek dostop do njega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja