Tujina

'Če kongres ne odobri finančne pomoči, bodo ZDA odgovorne za poraz Ukrajine'

Washington, 06. 12. 2023 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA bodo odgovorne za poraz Ukrajine, če kongres ne bo odobril zadnje prošnje Bidnove administracije za finančno pomoč, je nedavno poudarila ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Z njo se očitno strinja tudi ukrajinski predsednik, saj je presenetljivo zaradi blokiranja finančne pomoči odpovedal pomemben sestanek z ameriškimi zakonodajalci.

Yellenova je na obisku v Mexico Cityju novinarjem dejala, da je financiranje, zlasti za podporo ukrajinskemu splošnemu proračunu, povsem nujno, poroča Reuters.

"Pogovarjala sem se s člani kongresa, z mojimi kolegi. Mislim, da razumejo, da gre za resno situacijo in da smo lahko sami odgovorni za poraz Ukrajine, če ji ne uspemo zagotoviti potrebnih sredstev, pri čemer sem vključila tudi neposredno proračunsko podporo, saj je ta povsem nujna," je opozorila Yellenova. Dejala je tudi, da je ameriško financiranje Ukrajine nujno tudi za ameriške zaveznice v Evropi, ki zagotavljajo izdatnejšo pomoč, da bi Ukrajini pomagale zmagati v boju proti ruski agresiji.

Janet Yellen
Janet Yellen FOTO: AP

Pred tem je namreč tudi vodja osebja ukrajinskega predsednika dejal, da je odložitev ameriške pomoči povzročila "veliko tveganje", da bo Ukrajina izgubila skoraj dveletno vojno proti Rusiji. 

Zelenski se ne želi sestati z ameriškimi zakonodajalci

Virtualni nastopi v senatu in predstavniškem domu so postali mala malica za ukrajinskega predsednika, ki so ga ponavadi ob nagovoru prisotni pospremili z gromkim aplavzom in stoječimi ovacijami. 

A zdaj je stvar ušla izpod nadzora, Zelenskemu ni všeč zadrževanje finančne pomoči in to se je tudi odločil pokazati. V torek bi se namreč moral sestati z ameriškimi zakonodajalci, a je sestanek odpovedal, poroča BBC.

Volodimir Zelenski in Joe Biden
Volodimir Zelenski in Joe Biden FOTO: AP

Sicer so iz ukrajinskega urada dejali, da so predsednika v zadnjem trenutku presenetile druge zadeve, ki se jim mora posvetiti, a niso navedli podrobnosti. Bela hiša si sicer močno prizadeva za dodatno podporo Ukrajini, vendar ameriški kongres temu ni najbolj naklonjen, saj še vedno niso dosegli dogovora o finančni pomoči. 

Direktorica proračuna Bele hiše Shalanda Young je bila nazadnje jasna, ko je dejala, da preprosto ni več denarja. Opozorila je sicer, da bo kongres, če do konca leta ne odobri sredstev Ukrajini, pokvaril državo v njenem boju proti Rusiji, in da ni več "čarobnega lonca sredstev", iz katerega bi lahko črpali denar. 

Kljub težkim besedam, se je v ponedeljek zdelo, da republikanski predsednik predstavniškega doma Mike Johnson ni zainteresiran za sproščanje dodatnih sredstev. "Bidnova administracija ni vsebinsko obravnavala nobenega od upravičenih pomislekov glede pomanjkanja jasne strategije v Ukrajini, poti za rešitev konflikta ali načrta za ustrezno zagotavljanje odgovornosti za pomoč ameriških davkoplačevalcev," je zapisal na družbenih omrežjih.

Zdi se namreč, da se je protiofenziva Ukrajine na jugu upočasnila, to je nedavno dejal tudi vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni. "Vojna stagnira," je poudaril in dodal, da najverjetneje ne bo lepega in globokega preboja brez tehnološkega preskoka in da je vojna zašla v "pat položaj". Dodal je, da je konflikt vstopil v fazo "pozicijske vojne statičnega boja izčrpavanja".

"Ukrajinci morajo sprejeti težko odločitev," je prepričan direktor projekta kritičnih groženj inštituta American Enterprise in nekdanji profesor na ameriški vojaški akademiji Frederick Kagan. "Če niso prepričani, da bodo od ZDA dobili še kaj, potem morajo ohraniti, kar imajo."

Po njegovih besedah ukrajinska vojska potrebuje tanke, oklepna vozila, bojna letala, brezpilotna letala in orožje dolgega dosega. In ZDA so edina država, ki lahko to opremo zagotovi hitro in v potrebnih količinah.

Dodal je, da ga sicer ne preseneča, da je financiranje Ukrajine postala vse bolj sporna tema političnih razprav v ZDA, saj konflikt traja že skoraj tri leta.

"Američani si zaslužijo, da njihovi predstavniki natančno določijo, kakšni so ameriški interesi, in da se opravi prava razprava o razdelitvi te velike vsote denarja," je dejal. "Izid te vojne bo odvisen predvsem od tega, kaj lahko storijo Ukrajinci, zelo blizu pa je tudi odločitev Združenih držav."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nopino
11. 01. 2024 12.39
Amerika je kriva zazačetek vojne v Ukrajini zaradi zahteve za proširitev nata na rusko mejo. Če je kriva za začetek vojne, mi ni jasno zakaj ne bi bila kriva tudi za konec. Jasno je, da si je Amerika z to vojno podjarmila ne samo Ukrajino, temveč celotno Evropo. Evropa a se ti zavedaš kako si zagrenila življenje evropskim prebivalcem. SRAMOTA!
Covid 19
06. 12. 2023 21.38
+1
Mi smo na tribunah, eni navijamo za eno ekipo drugi za drugo, oboji pa verjetno nimamo prav veliko pojma, kaj se na igrišču resnično dogaja in,ko zraven nimamo popolnoma nobenega vzvoda,da bi kaj zaustavili ali spremenili,nam ostane le ena poteza,zapustitev tribun in odhod v prvo gostilno na pir komentirat o letošnji zimi. So se pa meni ameri zagabili z njihovo podporo uničevanju civilne inftastrukture pobijanju civilistov,žensk in otrok v gazi do obisti..
brezveze13
06. 12. 2023 16.58
+5
cavboji se bodo počutili krive? saj so jo oni scenirali, normalno da so krivi
nikhrast
06. 12. 2023 16.23
-14
Poglej komentarje, neverjetno kako folk podpira avtokrate in diktatorje, grozote komunizma jih ni nič naučilo.
DR. RNR
06. 12. 2023 14.09
+8
So dosegli kar so imeli v planu. Itak je neko deset prcentov pomoci prislo,tja kmor je bilo namenjeno. Ostalo je kraja davcnega dnara. Biznis
nestabilen
06. 12. 2023 13.21
+11
Zadnja novica od vceraj je da so dale ZDA Zelenskemu azil/drzavljanstvo ko bo pobegnil.Seveda so krivi oni,kaksno sprenevedanje.
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 13.53
-8
Kajpak... Rusofili s putlerjem na čelu ste popolnoma nedorasli, nezreli, infantilni in zmedeni osebki. Seveda je treba zdaj, ko je šlo vse k vragu, hitro najti "grešnega kozla". Kako nepresenetljivo, so to (spet) ZDA. No, večina sveta se še zelo, zelo dobro spomni, ko so svet obkrožili posnetki putlerja, ki je napovedal, da je sprožil "specialno vojno operacijo". ON jo je sprožil, ON je tako tudi povedal, ... zdaj pa pravite, da so krivi Ameri, in da so Ameri napadli Ukrajino. Ja, mentalne bolezni so res heba.
marre
06. 12. 2023 13.18
-13
No za nekatere res posebne osebke, je Ukrajina agresor, napadla je sama sebe ocitno, oziroma je Zda napadla Ukrajino in Ukrajina ni vec samostojna in neodvisna drzava, Ukrajinci ne obstajajo, prav tako ne njihov jezik.. Take shizofrene bedarije lahko preberes od motenih osebkov ala "rezervni kristus', je pa res, da je to dobesedno narativa kremeljske propagande, katera prodaja to svojo vzporedno kvazi resnico.. Bog se te usmil, ker nobem drug se te ne bo..
nestabilen
06. 12. 2023 13.22
+12
Ivar The Boneless
06. 12. 2023 13.29
+12
Ukrajina je točno vedela kaj dela. Rusija je jasno postavila meje. Po nareku ZDA pa so jih Ukriji kršili kar se jih je dalo.
marre
06. 12. 2023 14.24
-3
Spodaj si poglej komentar od "rezervnega kristusa"
Broj1 TNT
06. 12. 2023 12.46
+8
zakaj pa rabijo še kako pomoč saj so z poletno ofenzivi prišli do vladivostoka?
Tomaz Korosec
06. 12. 2023 12.41
+5
Se bojim da bo tudi pomanjkanje vojakov za interese drugih.
Žiga Habjan 1
06. 12. 2023 12.41
+7
UA je zgubila prvi dan, USA je z ali brez denarne pomoči kriva za vojno in poraz.
Broj1 TNT
06. 12. 2023 12.40
+8
v UA je čedalje več folka ki spoznavajo kako jih merika z nasmehom pošilja v smrt !
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.48
-7
Kaj pa v moskoviji? A so že kaj dojeli, da jih putler pošilja v smrt in uničuje lastno državo? Saj veš, če ne bi moskviči napadali Ukrajine, potem vojne sploh ne bi bilo, a ne? Ampak najbrž je pretežko...
Broj1 TNT
06. 12. 2023 12.55
+6
ne vem zakaj tukaj cviliš,pejt na fronto saj krajincem kronično primanjkuje žensk za dviganje morale !
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 13.00
-7
Spet zmedeno forumsko oné... saj vendar tvojemu putlerju manjka folka, pa ženske bi morale zanj rojevati nov in nov kanonfutr, itd. Torej hitro pot pod nožice in na pomoč k tvojemu putlerčku,... pa še svojo žensko vzemi s sabo - treba je povečat rodnost.
nestabilen
06. 12. 2023 13.26
+7
Zmaga Ukrajini:pojdi na you'ube.vtipkaj "Moskva at night" in se prepricaj kako prazna je Moskva,ali pa "Wild Sibiria",vlogi bivsega ameriskega vojaka iz Afganistana ki je dal Rusijo po dolgem in pocez.Ne trobi neumnosti.
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 13.56
-2
Aja, če je pa en tvoj človeček šel v moskovijo, bodo pa njegove trditve držale kot pribito in na splošno za celotno državo, ki se sicer razteza preko 11 časovnih pasov. In mimogrede - nobena skrivnost ni, da putler moške za vojno pobira v ruralnih predelih, bognedaj v velikih mestih kot sta npr. Moskva in St. Peterburg. Se ti kaj svita zakaj je temu tako? Naj ti prišepnem - mali, pritlikavi diktatorček se očitno kot hudič križa boji protestov in splošne vstaje naroda.
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 13.58
-4
Mimogrede, ali morda poznaš podatek kolikšna je brezposelnost v moskoviji? Naj ti pomagam: 2% in še nekaj malega!!! Kaj ti to pove? Seveda kot zagrizenemu putlerjevcu boš seveda hitro začel nabijat, kako gre gospodarstvu dobro. V resnici je pa ravno obratno - tako rekordno nizka številka pomeni samo eno - da strahotno primanjkuje delovne sile. Kaj misliš, kje pa so vsi ti delavci?
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 14.00
-4
Ni čudno, da je začel jokcat, da se morajo začeti v moskoviji razmnoževat kot zajci,... ker on pač znova in znova potrebuje nov kanonfutr.
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 14.01
-3
Ko se bodo enkrat prešteli, ko bo te putlerjeve norije konec, tedaj jih bo šele začela bolet glava. Ampak ni frke. Tako kot Stalinove žrtve, bodo tudi putlerjeve prav hitro pozabljene. In nasvidenje v naslednji vojni.
Ki zombi
06. 12. 2023 12.35
-14
V Ukrajini se bije vojna proti prevladi Rusije in podobnih držav, ki si dovolijo napasti manjše in jih zavzeti z namišljenimi argumenti. Gre pa za imperializem v najslabši obliki. Upajmo, da bodo ZDA in evropske države zmogle nositi breme do zmage Ukrajine.
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.37
-8
Tudi jaz upam. In predvsem, da se zbudijo in odločijo kaj sploh želijo. Tale status quo nikomur ne koristi. Saj bodo Ameri na koncu odobrili sredstva, problem je samo v tem, da jih bo spet premalo za nek učinkovit preboj.
sabro4
06. 12. 2023 12.47
+6
potrjuješ torej da so vas Amerokenjaropi zvlekli v to greznico brez dna, pozno pa vendar
Broj1 TNT
06. 12. 2023 12.49
+2
še dobro da meričani napadajo samo večje države n nenamišljenimi argumetni !WMD press
GMajky
06. 12. 2023 14.39
+0
toliko vojn kot je zacela murika, niso vse drzave sveta skupaj!!! da ne govorimo o izmisljenih in laznih argumentih!!! tako da, butalec zombi, ne natolcuj neumnosti!!!
Broj1 TNT
06. 12. 2023 12.34
+8
bab ura je samo priznala to kar se že zdavnaj ve ,da merika stoji za vsem tem !
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.39
-6
A ti slišiš še kakšne druge glasove med ušesi? Počasi bo treba k dohtarju. Drugače je pa zanimivo vedeti, da putler stvari počne po diktatu Amerov.🤣
sabro4
06. 12. 2023 12.55
-1
Zuzaa11
06. 12. 2023 12.31
+7
Pa saj to je bilo jasno ze od prvega dne, da Rusija te vojne ne more izgubiti in da bo scasoma usahnila pomoc zahodnih zaveznic nakar sledi kapitulacija. Ampak, da si to videl si moral razmisljati s svojo glavo in ne slepo verjeti zahodnim laznivim politkom.
MladInPerspektiven
06. 12. 2023 12.27
+18
Že na začetku te kolobocije sem trdil, da je vojna in pošiljanje orožja Ukrajini največja napaka. Takrat bi svet moral prisluhniti obem stranem poslati strokovnjake naj ugotovijo kaj se je resnično dogajalo tam, vendar cela EU in ostali so zavijali kot stekli volkovi in HOTELI KRI. In sedaj ko je mrtvih na obeh straneh in večji del Ukrajine zravnan še vedno ni pameti. Isto tako kot pri Izraelu in Palestini se je dalo drugače vendar interesi in MEDIJI naredijo svoje. Tako da največji krivci so PODKUPLJENI MEDIJI
marre
06. 12. 2023 12.25
+5
Ja nekak tako.. Denar bo seveda prišel, ko bo skrajna struja republikancev, lojalna oranžnemu klovnu, dobila svoje in to je predvsem več denarja za južno mejo in več sredstev za Izrael.. Aja pa "poraz Ukrajine" se tukaj smatra to, da Ukrajina ne bi mogla osvobodit svojih teritorijev in bi se bila prisiljena pogajat oziroma bi šlo za zamrznjen konflikt..
MladInPerspektiven
06. 12. 2023 12.29
+11
Sej je osušena mumija Bidenko dal na razpolago ves arsenal orožja Izraelu ...preberi si malo to bedarijo
MladInPerspektiven
06. 12. 2023 12.17
+5
Čas je, da Ukrajina in Rusija spoznata, da tako ne gre več. Dosti trpljenja zaradi tega ker Zeleni in Putko pravita jaz imam večjega .... cel svet pa gleda kdaj bosta ga dala izmeriti ....
Rezervni Kristus
06. 12. 2023 12.24
+8
MladInPerspektiven
06. 12. 2023 12.28
+6
Rezervni Kristus
06. 12. 2023 12.16
+5
Ma ne...Kaj je mogoče ZDA v resnici napadla Ukrajino, kar trdimo že od začetka?...Kaj pa zlobni Rusi?...KDO je že agresor? KDO je že napadel SUVERENO državo? Je jasno? Bomo že razrešili končno te propagandne floskule? "Gozdar", kje si, ti sigurno veš...Oh, kakšna patetika, groza...
marre
06. 12. 2023 12.24
-8
Ne Amerika ni napadla Ukrajine, Ukrajino je napadla Ruska federacija, in Rusija je tukaj agresor, tudi UN je potrdil to dejstvo.. Samo če je človek tako zblojen, da ne ve, kdo je napadel koga, potem se bojim, da je škoda vsake besede..
Rezervni Kristus
06. 12. 2023 12.32
+3
Abu, abu, bejž no, nisem vedel, res ne, kje si to zasledil, prvič slišim, vir prosim...Daj še povej, da je Ukrajina samostojna in neodvisna država in se zraven zjoči...Đizs, kje eni živite, saj ni čudno da smo, kjer smo...Zate je še kar marec 2022? Poglej na koledar...🥱🥱🥱
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.45
-3
Ej, koliko Amerov je pa že umrlo v Ukrajini? Bi znal odgovorit, sirotek? Ali pa to počnejo nevidno, ... tako, da se prežarčijo na fronto, in potem spet hitro "odžarčijo", ali nekaj takega? Morda se borijo s tistimi laserskimi meči, ali nekaj podobnega kot v Vojni zvezd, pa jih zato ni videti nikjer. Oh, ti šment, mentalne bolezni so res groza. Kaj vse model ne pogrunta... Ravno zdaj gledam: laser led meč, Lightsaber,... Material: PVC, Raztegljiv, Primerno za dečke. Torej zate bo dober. In mimogrede, Ukrajina JE samostojna in suverena država, pa če se ti in tvoj putler postavita na trepalnice.
sabro4
06. 12. 2023 12.50
+2
suverena Ukrajina po Yellen doktrini: pri čemer sem vključila tudi neposredno proračunsko podporo, SUVERENOST ni kaj
sabro4
06. 12. 2023 12.52
+0
samostojno se obločajo koga pošljejo v smrt na fronto , še več suvereno jih pošiljajo za topovsko hrano, pohvalno ni kaj
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.53
-3
Smešno, kako vi jugoti znate krotovičit mednarodno priznana dejstva,... in to zgolj po nareku nekega zločinskega diktatorčka. Ker pa že tako nabijate, da so Ameri krivi za vse tegobe tega sveta,... je pa prav zanimivo vedeti, da je tvoj mali zločinski diktatorček tako pokoren Amerom. To je lepo vedeti.
sabro4
06. 12. 2023 12.56
+1
sabro4
06. 12. 2023 12.58
+0
danas si nešto gadno pojeo,.....pa lupaš gluposti
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 14.05
-2
sabrić,... vidim, da ti koncentracija pade že po 10 sek. Da nisi ti zlata ribica?
McGregor---
06. 12. 2023 12.15
+9
S tem, da bo 🇺🇸 odgovorna za poraz 🇺🇦, je posredno priznala, da je 🇷🇺 pravzaprav v vojni z 🇺🇸 in 🇪🇺 podrepniki.
Posteni
06. 12. 2023 12.31
-5
Zuzaa11
06. 12. 2023 12.37
+3
Ce nekomu doniras orozje, denar, strelivo, satelite, obvescevalne podatke, zanj vodis propagandno vojno, itd.. ampak to se ne steje, da si v vojni za nase forumaske bisere 😂
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 12.57
-4
A ti forumska bižuterija, glede na tvoj umotvor, torej trdiš, da Iran, severna Koreja in Kitajska vodijo propagandno vojno za moskviče? Ali si v bistvu že kar v vojni, ... pač po definiciji tukajšnje forumske čipi-čapi bižuterije. Torej smo v vojni s Kitajsko, praviš? Pa s severno Korejo,...
Zuzaa11
06. 12. 2023 13.05
+2
Putin kupuje orozje s svojim denarjem. UA dobiva denar, orozje, strelivo, urjenje, satelite, obvescevalne podatke, kontraobvescevalne podatke, propagandno vojno jim vodi zahod in hkrati je zahod dal Rusom miljon sankcij. Se enkrat preberi in se zamisli kdo je v vojni s kom?
Zmaga Ukrajini.
06. 12. 2023 14.19
-1
Aja, izgovor je "denar". No, naj te razočaram - tudi Kitajci dajejo putlerju orožje "na puf". Torej? Glede obveščevalnih in kontraobveščevalnih podatkov - saj poznaš tisti pregovor "ena lastovka še ne prinese pomladi", a ne? Domišljija ti očitno zelo nagaja... Amerov v tej vojni NI. Ja, spremljajo dogajanje, in ja, zalagajo Ukrajino, ... tudi z nekaterimi hitrimi obveščevalnimi podatki, ... in to je to. In, če rusofile in putlerja tako moti, da zahod popolnoma podpira Ukrajino v njeni obrambi proti zločinskemu putlerju, se pač sprijaznite s tem, da je on tisti, ki je tako butast, da je to vojno začel. On je tisti, ki še vedno vztraja pri njej in on je tisti, ki noče odnehat. On jo je namreč sprožil, kar ve cel svet, ko so svet obkrožili posnetki njegovega blebetanja o "specialni vojni operaciji". Ker pa ste nezreli, infantilni in zmedeni osebki, se zdaj izgovarjate na Amere, pa na kozmični dež, itd. Še več, zdaj je začel putler svojim brezmožganskim moskvičem odkrito vsajat svojo propagando (ki močno smrdi po natanko istih metodah Hitlerja), v kateri je "izumil" novega - zunanjega sovražnika, in narodu razlaga, kako je zahod "grd" in "satanističen", ... kako "zahod" zahteva, da moskovija propade,... kako "zahod" želi uničiti moskovijo,... kako "zahod" napada moskovijo in jo gospodarsko zatira,... Seveda je s tem opravičeval in minimiziral svoje zmote in zablode pred domačo javnostjo. Ampak natanko tako je počel tudi Hitler. Mnogi so mu nasedli, če se boš spomnil,... in tudi to, v kaj so vse te podle laži privedle.
Rains
06. 12. 2023 12.04
+0
Da Amerika nima denarja je tako kot bi rekel da Elon Musk ali pa Jeff Bezos nima denarja. 😂 Vprašanje je samo zajak je grejo take igrice čudne.
MojsterSplinter
06. 12. 2023 12.14
+5
Eh, malo holivudskega suspenza preden spet odprejo tošelj.
sabro4
06. 12. 2023 12.58
+3
ni blema za Amere, lova do krova, krov u podrumu