Tujina

'Če mladostnik nima dobrega odnosa z vrstniki, je to velik znak za alarm'

Beograd, 07. 05. 2023 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, Karmelina Husejnović, Mirko Vorkapić, Danica Jovanović
Komentarji
80

Od 173 državnih šol v Beogradu je najmanj 67 šol prijavilo težjo obliko vrstniškega nasilja, kažejo podatki Centra za preiskovalno novinarstvo iz leta 2020. Čeprav konkretnih podatkov o nasilju med mladostniki v Srbiji ni, učitelji že dlje časa opozarjajo na to, da se to povečuje in stopnjuje. Srbski psihologi in pedagogi pa opozarjajo na vse slabšo dostopnost do psihosocialne pomoči, ki bi lahko preprečila marsikatero nasilno dejanje.

Na vse pogostejše in hujše nasilje v šolah v Srbiji učitelji in starši opozarjajo že več let. Ko so lani na srednji tehnični šoli v Trsteniku trije dijaki verbalno poniževali in spodmaknili stol učiteljici, da je padla na tla – vse skupaj pa so snemali z mobilnikom, je bila to kaplja čez rob. V začetku decembra so zato učitelji organizirali množični protest, na katerem so zahtevali, da se v šolah konča nasilje. "Otroci in starši imajo vse pravice, mi pa nobenih," so med drugim opozarjali učitelji. A tudi glasno opozarjanje ni zaleglo. Še do pred kratkim je namreč v srbski javnosti odmeval marčevski primer nasilja iz Tutina, ko je skupina vrstnikov v šoli pretepla 12-letnika in ga hudo poškodovala. Primerov medvrstniškega nasilja je še več.

Po podatkih Unicefa iz leta 2019 je v Srbiji okoli 65 odstotkov učencev in učenk vsaj enkrat doživelo nasilje, okoli 22 odstotkov pa je poročalo o pogostem vrstniškem nasilju. 

Kateri osebni in družbeni dejavniki pa botrujejo nasilju, kakršnemu so bili v Beogradu priča minuli teden, smo povprašali psihologinjo in psihoterapevtko Tijano Mirović. "Niti kot stroka na to nimamo jasnih odgovorov. Vsekakor pa obstajajo faktorji, ki k temu doprinesejo. Mladi, ne samo v naši družbi, zelo trpijo. Dramatično se je povečalo število samomorov mladih. Zadnji podatek, s katerim denimo razpolaga Hrvaška, je, da se je število samomorov pri mlajših od 14 let povečalo za 280 odstotkov. To priča o tem, da otroci trpijo, da imajo zaradi načina življenja starši zanje vse manj časa, skupni čas se meri že v minutah. Sistem vrednot se je v družbi močno spremenil. V Srbiji imamo veliko nasilja, prisotno je v medijih, tako rumenih kot elektronskih, otroci pa s tem odraščajo. Šole pa nimajo podpore. Premalo je programov za duševno zdravje, večinoma se ljudje zorganizirajo, ko se nekaj zgodi," je opozorila.

Nedvomno je Srbija v zadnjih 30 letih šla čez turbulentno obdobje. Ali torej lahko govorimo o nekakšni generacijski težavi, ko današnji mladi plačujejo ceno za nepredelane travme iz preteklosti? "Zagotovo lahko govorimo o nečem, kar se imenuje transgeneracijska travma, ko naslednje generacije nosijo rane, ki niso bile neposredno zadane njim. Na drugi strani pa imamo nov sistem vrednot, ki, kot že rečeno, prinaša normalizacijo nasilja, njegovo veliko prisotnost v javnem govoru in nekaterih medijih, ki so, kakršni pač so. Vse to vpliva. Tudi orožje je bolj dostopno," pravi Mirovićeva. 

Socialni pedagog in profesor psihologije na beograjski Filozofski fakulteti Dragan Popadić pa meni, da kljub vsemu v primeru tragedije na beograjski osnovni šoli ne moremo govoriti o generacijskem problemu. Kot je pojasnil, se taki dogodki lahko zgodijo v katerem koli času oziroma pri kateri koli generaciji. Se pa tudi on strinja, da so današnji otroci in mladina veliko bolj izpostavljeni prej omenjeni normalizaciji nasilja, kar lahko pripelje do večjega sprejemanja takšnega vedenja, prav tako pa do splošne dezorientiranosti oziroma izgubljenosti pripadnikov današnje generacije.

"Zmeraj obstajajo primeri grozodejstev, ki se bodo zgodili ne glede na predhodne sistemske ukrepe, ki so bili storjeni v tej smeri. Ampak na tem mestu se moramo vprašati, če so bili ti ukrepi res sprejeti. Torej, ali so bili prepoznani odklonilni dejavniki posameznika, neka patološka dejanja, npr. če je bil posameznik že kdaj prej nasilen ipd. In ali se je potem na te znake tudi primerno ukrepalo ali ne. To so odprta vprašanja," je dodal Popadić.

Žalovanje po streljanju na beograjski šoli
Žalovanje po streljanju na beograjski šoli FOTO: AP

Center za preiskovalno novinarstvo Srbije (CINS) je konec avgusta 2020 pisal, da je med januarjem 2019 in marcem 2020 od 173 državnih šol v Beogradu najmanj 67 šol prijavilo težjo obliko vrstniškega nasilja. Ob tem so opozorili, da je nasilja verjetno še več, a da šole vseh primerov ne prijavljajo. Prav tako so opozorili, da se ministrstvo običajno ne vmešava v reševanje tega perečega problema. 

"Kadar koli se zgodi nasilje, moramo razmisliti najmanj o štirih faktorjih. Najprej, faktor trenutnega stanja osebe. Vse študije kažejo, da je vsakokrat, ko se je zgodilo nekaj podobnega, oseba imela neko krizo ali pa je trpela. Gledati moramo tudi karakterne lastnosti osebnosti – za kakšno osebo gre, kakšna je njena sposobnost čustvene regulacije, je impulzivna? Je ekstravertirana ali introvertirana oseba? Kakšno izkušnjo ima z nasiljem? Je bila deležna nasilja v družini ali v odnosu z vrstniki? Kakšna je bila družinska komunikacija? Je bila odprta? Kakšen je bil stil vzgoje? In potem, če gremo širše, kar je za to obdobje adolescence najbolj pomembno – vrstniško okolje oziroma odnos z vrstniki. Za njih je vrstniško okolje pomembno kot mama za majhnega otroka. V času adolescence vrstniki omogočajo glavno funkcijo povezovanja in razumevanja. Če mladostnik nima dobrega odnosa z vrstniki, je to velik znak za alarm. V tem obdobju sta samozavest in duševno zdravje dobesedno povezana z dobrimi odnosi z vrstniki," pa nam je pojasnil Danilo Pešić, psihiater in psihoterapevt z Inštituta za duševno zdravje v Beogradu. 

Medvrstniško nasilje
Medvrstniško nasilje FOTO: Shutterstock

Pešić je opozoril tudi na to, da dejstvo, da je 13-letnik napad načrtoval, še ne pomeni, da se je zavedal posledic takšnega dejanja. "Vedeti moramo, da adolescenti še nimajo povsem razvitega prefrontalnega korteksa. To je del možganov, ki skrbi za načrtovanje, ozavešča o posledicah, kontrolira impulzivnosti. Zato nekateri nevroznanstveniki menijo, da adolescenti ne morejo biti odgovorni za svoja delikventna dejanja vse do 24., 25. leta. Kajti šele takrat se končuje ta mielinizacija prefrontalnega korteksa in šele takrat se oseba zaveda svojih dejanj. Adolescenti enostavno ne morejo razmišljati niti o odloženi nagradi niti o odloženi kazni. Tudi če načrtujejo, ne pomeni, da se zavedajo posledic," je opozoril psihiater. Poleg tega je dodal, da se kot mlajši mladoletnik napadalec morda niti ni zavedal koncepta smrti oziroma, da smrt dejansko pomeni konec. 

Sicer pa strokovnjaki opozarjajo še na slabo dostopnost do strokovne pomoči v Srbiji, ki je je – paradoksno – v šolah vse manj. "Vedno obstajajo neke akcije, s kolegi organizirano dogodke, tribune, govorimo, pišemo, obstajajo tudi mediji, ki to tematiko resno pokrivajo ... Tako da nekaj tega obstaja, vendar gre bolj za posamezne akcije navdušencev, ki v to verjamejo ali pa so sami kaj doživeli in želijo na ta način doseči neko družbeno spremembo. Po drugi strani pa je število psihologov in pedagogov po šolah vse manjše, tistih, ki so zaposleni na primarni zdravstveni ravni, prav tako," je opozorila psihologinja Mirovićeva. 

Po nekaterih podatkih imajo v Srbiji le enega psihologa na 33 razredov. Tudi tisti psihologi, ki delajo v šolah, pa so preobremenjeni z birokracijo in imajo manj časa za konkretno delo z otroki. Kar je zaskrbljujoče, glede na to, da naši sogovorniki kot eno od rešitev omenjajo ravno pogovor s strokovnimi delavci. "Takšni pogovori ljudem – tudi tem, ki morda kažejo tendence, da lahko storijo kaznivo dejanje – namreč lahko pomagajo iz osebne stiske," je prepričan Popadić. 

Mirovićeva je sicer poudarila, da se odnos do duševnega zdravja tudi v Srbiji izboljšuje. "Vsekakor je veliko bolje kot pred denimo 15 leti. Tega je več v medijih, tudi kot stroka smo bolj prisotni, nekateri o svojih težavah javno govorijo in to je pripomoglo k temu, da je stigma manjša, a še vedno obstaja," je prepričana. Pešić pa je dodal, da se je v Srbiji v zadnjih letih veliko delalo na preventivi nasilja v šolah. Med drugim je izpostavil medsektorsko sodelovanje med izobraževalnim sistemom in sistemom za socialno delo, oblikovanje ekip za medvrstniško nasilje in kampanjo Unicefa o psihosocialni intervenciji v sektorjih, ki delajo z mladimi. "Premiki se dogajajo. Mislim, da je tudi javnost obveščena o tem, da primanjkuje strokovnjakov na tem področju in da so začeli delati na tem," je prepričan. 

Sicer so strokovnjaki še poudarili, da je odgovornost za naraščanje nasilja med mladimi na celotni družbi. Opozorili so še na dejstvo, da so otroci pogosto prepuščeni sami sebi, starši pa ne opazijo in razumejo njihovih težav in jih tudi ne znajo naučiti, kako naj se spopadejo z njimi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raček Pujsaček
08. 05. 2023 21.54
predsednik Vučič! ne odstopaj!
Raček Pujsaček
08. 05. 2023 21.58
pesnitev
08. 05. 2023 21.15
+2
jaz mislim, da je to pomanjkanje družinskih vezi zaradi zahodnega delovnega časa. Res je, da so bili otroci včasih zjutraj zaspani, ko so prišli že ob 6h ali prej v vrtec, ampak popoldne so bili že vsaj ob 3h zopet vsi doma, z mamo in očetom vred. Sedaj? Starši pridejo ob pol 17h po otroke, utrujeni, naveličani, lačni pa komaj gredo kuhat, pospravljat, srečni so, čle se otroci sami s čim zamotijo... Sploh pa je krivično, da otrokom že pri 1. letu vzamejo starše in otroke strpajo v brezčutno vzgojo in varovanje, kako naj taki otroci negujejo čustva in ampatijo!? No, v USA in drugje so otroci še prej brez mame. Takrat jokajo in ta jok jih spremlja v življenju, kot zagrenjenost neznanega izvora. Nasilje je, otroka na silo ločiti od mame že v ranem otroštvu, to je nasilja nad otrokom, ki se pokaže kasneje, saj prej otrok ne more drugače reagirati kot z jokom.... Tako je pač v današnjem času, porečejo starši, potem pa se razni psihologi in psihiatri razpričajo, zakaj toliko devoantnosti med mlado populacijo!...
Raček Pujsaček
08. 05. 2023 16.52
+2
Majica skrojena za maturante v l. 2006! Zlorabljena pa v letu 2023!
Cool8
08. 05. 2023 10.59
+1
Kadar menjaš razred v šoli iz bilo katerega razloga, te po navadi v novem razredu ne sprejmejo....Jaz sem v srednji šoli zaradi bolezni zaostal in menjal razred v 3. letniku, nov razred me brez razloga ni sprejel, tudi učitelje sem imel druge kot prej, in tudi učitelji so imeli do mene zelo slab odnos, dosti slabšega kot prejšnji, preden sem menjal razred. Ob polletju sem dojel, da nima smisla, šel sem iz šole, nato služit takoj JNA, in ko sem se vrnil po 15 mesecih, sem se zaposlil in delal do pokojnine....v šoli me je včasih tako razjezilo, da bi tudi lahko posegel po orožju in dal na spisek tako učence , kot učitelje, seveda ne vseh...!
pesnitev
08. 05. 2023 21.17
Čisto razumljivo, še dobro, da si odnehal iskati razumevanje tam, kjer ga nisi našel! In našel izhod v delu, tam si gotovo bil dobro sprejet, sicer ne bi ostal do penzije...
ćurkl
08. 05. 2023 10.02
+1
Počakati s sojenjem še 5 let, da bo "junak" polnoleten. Potem pa po Zakonu ...
JohannDoe
08. 05. 2023 09.31
+3
@blue Imamo pa močno kulturo posedovanja avtomobila. Vprašanje koliko staršev hrani ključe v sefu s kombinacijo, ki je mladostniki ne poznajo. Sveže: v Ameriki zapeljal v ljudi in osem mrtvih do tega trenutka. V resnici je potrebna samo ideja, če človek nima potrebnih zadržkov. Vse ostalo ima pri roki. Z "Idejami" se pa v družbi ne ukvarjamo radi. Preveč denarja obračajo prenekaterim.
IKOSS
08. 05. 2023 11.07
+0
Nekateri se te misli izrazito otepajo, saj bi priznanje dejstev postavilo pod vprašaj njihovo celotno razumevanje te tematike.
Arhaist
08. 05. 2023 08.58
+2
Se danes malo te zgodbe potem gre v pozabo kot vse do sedaj. Se en padec manipulacije naroda…
Roadkill
08. 05. 2023 08.57
+4
Slovenija ima to srečo da nima kulture posedovanja orožja. Kar pa za Srbijo ne velja, so med vodilnimi po količini orožja na prebivalca
IKOSS
08. 05. 2023 11.06
+1
Tudi v sloveniji veliko ljudi poseduje ognjena strelna sredstva; znotraj in zunaj zakonskih okvirov. Kultura do orožja je tisto, ki preprečuje takšne incidente, saj ustreznega odnosa do soljudi ta morilec ni imel.
pesnitev
08. 05. 2023 21.20
Kdo ve, fant je bil gotovo prepuščen samemu sebi , saj starši so sledili svojim ambicijam , le pokvarili so mu otroštvo z učenjem streljanja! Čudno se mi zdi, da njegova mati ni v enem mesecu niti enkrat stopila v njegovo sobo, se pravi, da je ni brigalo, kaj fant počne. Policija je namreč takoj našla na njegovi mizi natančen načrt morilskega pohoda!
Kmječki Poba
08. 05. 2023 08.56
+3
Vlada, vzami mi orožje da bom zaščiten!!!
Kmječki Poba
08. 05. 2023 08.54
+2
Ce bi imeli v šoli usposobljeni učitelji orožje, se to ne bi zgodilo. Pa se boste vsi zdaj zgražali, orožje kjer so otroci...medtem pa dobro veste da je najbolj varno mesto za vsakega policijska postaja, kjer je polno orožja :P Vsi pa podpirate da dobri ljudje izgubijo orožje, tako kot da bo to preprečilo slabim, da ga dobijo XD
DuhSaSjekirom
08. 05. 2023 09.43
+2
Ministrica je ze omenila na tiskovki prejsnji teden da ne mara orozja. Ne mara ga. Nekegalno orozje iz Ukrajine ki bo se popolnoma preplavilo Evropo to pa nic. Vzemimo teh 200 pistol sportnim strelcem raje oni so zgleda krivi za stanje druzbe in vse nevarnosti.
pesnitev
08. 05. 2023 21.22
+1
Ministrica ne mara orožja, a vsak naboj, ki ga izdela Slovenija, bo sejal smrt!
suleol
08. 05. 2023 08.52
+2
na nasi soli na igu so nas ucitelji se ne dolgo nazaj fizicno maltretirali 25 let nazaj, pa nismo smel doma povedat ker bi nas se starsi
Roadkill
08. 05. 2023 08.46
+5
Mogoče bi v ZDA morali prenehati poročati o vseh teh masovnih streljanjih da ne bodo taki dogodki povod za naslednje. Človeška narava žal
Roadkill
08. 05. 2023 08.58
+3
če tega nebi objavljali menim da bi se zmanjšalo število teh dogodkov v ZDA. ne vem pa kako je to izvedljivo sploh
Roadkill
08. 05. 2023 09.02
se mi zdi da ob številu in frekvenci teh dogodkov nekateri ljudje potem to razumejo kot skrajno možnost
Natodefinkica
08. 05. 2023 08.41
+1
Mimogrede, se spomnite kako so leta 90. v Srbiji kričali hočemo oružje, da idemo v Slovenijo, sedaj ga imajo..
Natodefinkica
08. 05. 2023 08.40
+4
Več je stroke, več strokovnjakov, pedagogov predvsem psihologov bolj nore so generacije otrok, vzeli so jim otroštvo, igro veselje in uničili zdravo odraščanje. Iz vrtca so naredili inštitut brez veselja, igre in srečnega otročja.
pesnitev
08. 05. 2023 21.34
Bravo, Natodefinkica, v tem je problem! Namesto, da bi majhen otroček, star eno leto razvijal svoje čustveno dojemanje ob svoji mami, vsaj do 3. leta, ga strpamo v vzgojno varstveno ustanovo, kjer njegova čustva zamrejo in je samo objekt varovanja in učenja. Točno to, vrtec ne more nadomestiti družinskega življenja in materine topline! Saj je le inštitut! Dobro ste našli ta izraz, Natodefinkica!! Pa naj potem še tisoč psiholigov govbori o pomanjkanju empatije pri mladostnikih, kar je zamujeno v otroštvu, se ne da popravit nikoli! Kako dobri so psigologi, je dober primer Tristan Rigler....spomnimo se odvzema treh otrok materi na podlagi Tristanove ugotovitve, da so ločene matere nevarne otrokom....
DuhSaSjekirom
08. 05. 2023 08.33
+6
Na njihovih televizijah se vrtijo noc in dan reality showi kjer gostijo hujse kriminalce, mafijase in celo obsojene morilce. Dnevno nasilje nad zenskami kjer je normalno da en kriminalec pretepa 50kg zenskk, klofuta, vlaci za lase in to je na TV. Kriminalce intervjuirajo. V Kuriru recimo je bil do nedavno skoraj na dnevni bazi vedno kak clanek o "legendah" kriminalnega podzemlja. To traje ze vsaj desetletje. To seveda vse z pokroviteljstvom predsednika Vucica - v zameno da mediji delajo kar hocejo pa mu pojejo hvalospeve vsakmdan v novicah. T.i. oblasti naklonjeni mediji. Kot pri nas recimo. In kaj je prvo kamor predsednik kanalizira ukrepe? Zdaj je krivo nelegalno orozje? Potem je udaril na sportne strelce? Satanizirajo predstojnika psihiatricne klinike ker je objavil slike z igracami airsoft in podobno. Otroci pa se naprej na tiktoku, se naprej zadruga, povorka gre dalje. Sej pri nas bo isto. Potem bo ministrica spet kokodakala na tiskovki kako ona pa ne mara orozja. A je kilogram zeleza krivo da so otroci pri nas psiholosko uniceni? A s tek bo resennproblem da se policistom vzame orozje, da se prepove ipsc tekmovanja itd? Dajmk s enehat sprenevedat pa naslovit problematiko po vrstnem redu.
sLOVEnec56
08. 05. 2023 08.40
+0
Kriminal je legalen, Ljubezen je ilegalna!
S...O.E
08. 05. 2023 08.26
+2
ALARM JE ŠOLSKI SISTEM BREZ AVTORITETE IN MEDVRSTNIŠKO NASILJE
jafalical
08. 05. 2023 08.06
+3
se strinjam, da je tudi to alarm,eden od znakov za alarm.Vse pa izvira iz celice druzine, ce ne zivijo v spoštovanju, medsebojnem sodelovanju,ce tudi ne zivijo skupaj (sta locena),skratka ce otrok nima dobrega odnosa s svojim starsem, mame ali oceta, privede do stiske otroka, do tega da tudi med vrstniki ne more fukcionirat. So seveda izjeme.Govorimo o teh, ki se jim vidi, da ni nekaj v redu.Napr; mamice, puscajo samega sebi prepuscenega,v varstvu bolnih dedkov, babic, ki nimajo tiste vitalne energije vec toliko, kot so jo morda leta nazaj imeli, se otroku starsa ne posvecata, kot se to druge mamaice, ateki, ce se otroku laze, so neiskreni do otroka, ga manipulirajo, mu razlagajo drugace ,kot je realno, dejansko,ce ne prezivijo z njim kvalitetno casa v vsakem trenutku,dnevno in ne, ne 1x,2x na leto, kot med vikendi,ter mu dovolijo da se tako tolazi z racunalnikom,rac.igricam, internet omrezjem, poslusa prepire, se nanj morda stresa nezadovoljstvo enega od starsev ali obeh, ga krivijo ker nimajo dovolj "svobode" zase, kot so jo imeli prej(predvsem mlajsi, ko postanejo starsi), ko postavijo otroka nekateri v tretji plan ter kljub ne vlozenem trudi, casu polni pricakovanj od njega, je rezultat se kako hitro "unicen"otrok, se predno si stars to prizna .Pa ne zdaj dobesedno vse jemat, vendar v globalu je tako, se vidi na dalec med otroki, da ne stimajo zadeve doma.Na otroku se vidi vsak vlozen trud starsev, vsakodnevni trud, kar pa ne pomeni materialno, kot si to nekateri razlagajo.
pesnitev
08. 05. 2023 21.40
Jafalical, odlično ste napisali, marsikaterega kvazi znanstvenika-psihologa bi lahklo poučili, ker oni imajo le znanje iz knjig, kar pa je v resnici problem, tega pa ne zmorejo razumeti! Vi bi jim lahko bili za učitelja, brez pretiravanja, ker ste razumevajoči !
HasoČevapar
07. 05. 2023 21.59
+1
Metaliteta, genetika, internet, kultura. To so ključni faktorji za tovrstne dogodke. Jaz samo upam, da nebojo še kle začel iz tem, če pa že bojo, se jim bojo pa levaki zelo bliskovito postavili v bran in jih zagovarjali iz vsemi možnimi izgovori, da bo nakoc žrtev kriva za vse.
CDROM
07. 05. 2023 21.58
+2
Baje, da so na tiktoku bili posnetki tudi kako so se izživljali nad tem KK in tudi kamenje metali v njega.
Foxn.ca
07. 05. 2023 21.57
+5
Je dejal znanec: jaz sem vedno hodil sam iz šole, prfokca za kemijo me je pri praševanju tako udarila z dnevnikom po glavi da sem se onesvestil, voditelj za tehnični pouk me je oddolžil da sem utradel dve rašpe, v vasi so metali kamenje za menoj...Danes se jim smejim v zakopano vazo s pepelom in pod zemljo...