Tujina

'Če moj otrok ne bi bil dovolj močan, da to preživi, tudi jaz ne bi'

Antakya, 14. 02. 2023 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
18

33-letnica je po potresu v Turčiji z 10 dni starim sinom preživela več metrov pod ruševinami, živa zakopana. Rešili so ju po več kot 90 urah, sreča v nesreči pa je, da med potresom ne ona ne dojenček nista utrpela večjih poškodb ter da sta preživela tudi njen mož in drugi sin. Zdaj je z novinarji delila, kako sta brez hrane, vode, v popolni temi in utesnjenem prostoru z novorojenčkom uspela preživeti več dni.

Dober teden po hudem potresu, ki je prizadel jugovzhodno Turčijo in severozahodno Sirijo, v obeh državah še vedno potekajo reševalne akcije. Zaradi številnih čudežnih zgodb namreč reševalci niso izgubili upanja, da bodo uspeli rešiti še kakšno življenje. 

Eden od takšnih čudežev je tudi zgodba 33-letne Necle Camuz in njenega komaj rojenega otroka, ki sta pod ruševinami brez hrane in vode preživela več kot 90 ur. 

33-letnica in njen 10 dni star sin sta bila kar štiri dni zakopana pod ruševinami
33-letnica in njen 10 dni star sin sta bila kar štiri dni zakopana pod ruševinami FOTO: Profimedia

'Nisem niti dojela, da sem padla v spodnje nadstropje'

Ko je Necla 27. januarja rodila svojega drugega sina, mu je dala ime Yagiz, kar v turščini pomeni "pogumen". Le 10 dni pozneje, ko je Necla ob 4. uri po lokalnem času hranila svojega novorojenčka, so se tla v Samandagu, kjer je družina živela v drugem nadstropju moderne petnadstropne stavbe, močno zatresla. 

"Ko se je začel potres, sem želela k svojemu možu, ki je bil v drugi sobi. On je prav tako skočil, da bi prišel k nama. Toda, ko je skušal z najinim drugim sinom priti do naju, se je omara zrušila na njiju in se nista mogla premakniti," se Necla spominja prvih trenutkov potresa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato se je potres zgolj še stopnjeval. "Zrušila se je stena, cela soba se je tresla in stavba je spremenila položaj. Ko se je vse skupaj nehalo, nisem niti dojela, da sem padla v spodnje nadstropje. Poklicala sem ju po imenih, a odgovora ni bilo," opisuje 33-letnica. 

'Je kdo tam? Me kdo sliši?'

Necla je ležala na tleh, otroka pa je privijala k prsim. Oddahnila si je, ko je ugotovila, da otrok še vedno diha. Omara, ki je padla tik ob njo, je nedvomno rešila njuni življenji, saj je preprečila, da bi ju pokopal velik kos betona, ki je padel na omaro. V tem položaju, oblečena zgolj v pižamo, sta nato preživela naslednje štiri dni.

Zanašala se je lahko predvsem na svoj sluh, vonj in dotik, saj je bila pod ruševinami v popolni temi. Zaradi prahu je sprva tudi sama težko dihala, a k sreči se je ta kmalu polegel. Prav tako je za BBC povedala, da ji je bilo pod ruševinami toplo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čutila je, da leži na igračkah, a ni imela dovolj prostora, da bi se premaknila in jih umaknila ter tako poskrbela za vsaj malo več udobja. 

Živa zakopana je v daljavi lahko slišala glasove, večkrat je poklicala na pomoč in potolkla po omari. "Je kdo tam? Me kdo sliši?"

Ker odziva ni bilo, je zgrabila nekaj manjših ruševin, ki so ležale ob njej in z njimi potolkla po omari v upanju, da bo zvok glasnejši. Po ruševinah nad seboj si ni upala udarjati, saj se je bala, da se bodo dodatno zrušile in padle nanjo. 

Po neuspelih poskusih, da bi jo slišali, jo je spreletela srhljiva misel, da obstaja možnost, da je ne bodo našli. "Bila sem na smrt prestrašena," je dejala. 

'Ob rojstvu otroka imaš veliko načrtov in potem ...'

Tako so minevale ure in dnevi. Necla je v čisti temi hitro zgubila občutek za čas. Imela pa je veliko časa za razmišljanje. Ves čas je razmišljala o svoji družini, predvsem o drugem otroku in možu, ki sta bila prav tako pokopana nekje pod ruševinami. Skrbelo jo je tudi za druge sorodnike in prijatelje. 

Pomislila je, da si nikoli ni predstavljala, da bo njeno življenje takšno. "Ob rojstvu otroka imaš veliko načrtov in potem ... kar naenkrat se znajdeš pod ruševinami," pravi. 

A vedela je, da je njena prioriteta, da skrbi za Yagiza. Kljub utesnjenemu prostoru ga je lahko še naprej dojila. Sama pa ni imela ne vode ne hrane. Iz obupa je poskušala piti svoje mleko, a neuspešno. 

Čutila je tresljaje vrtalnih strojev nad seboj in v daljavi slišala korake in glasove. Odločila se je, da ohrani svojo energijo in ostane tiho, dokler se glasovi ne bodo zdeli bližje. Zaradi svojega novorojenčka je ohranjala upanje, da ju bodo rešili. Večino časa je mali Yagiz mirno spal, ko se je zbudil v joku, ga je nahranila in umirila. 

'Enkrat potrkajte, če ste v redu'

Po več kot 90 urah pod ruševinami je Necla jasno zaslišala lajež psov. Zdelo se ji je, da sanja. A laježu so kmalu sledili človeški glasovi. "Ali ste v redu? Enkrat potrkajte, če ste," je zaslišala nad seboj. Našli so jo!

Ekipa reševalcev iz Istanbula je začela pazljivo odkopavati ruševine, da bi prišli do nje. V temo okoli nje je kmalu posvetila luč. Ko so jo vprašali, koliko je star dojenček, Necla ni vedela pravega odgovora. Vedela je le, da je bil ob potresu star 10 dni. 

Dojenček Yagiz je bil v dobrem fizičnem stanju
Dojenček Yagiz je bil v dobrem fizičnem stanju FOTO: Profimeda

Otroka je predala reševalcem, nato pa so iz temne luknje potegnili še njo in jo na nosilih popeljali skozi množico ljudi. V njih je iskala znan obraz, a spoznala ni nikogar. Reševalce je prosila za informacije o preostalih članih družine. A šele, ko je prišla v bolnišnico, so ji sorodniki, ki so bili tam, povedali dobro novico. Njen šestletni sin Irfan in soprog Yigit Kerim sta prav tako živa in na varnem. A ker sta utrpela hude poškodbe nog in stopal, so ju odpeljali v bolnišnico v provinci Adana. 

K sreči pa Necla in Yagiz nista utrpela nobenih resnih telesnih poškodb. Na opazovanju sta bila 24 ur, nato pa so ju odpustili iz bolnišnice. A kam naj gre, če nima več doma, se je spraševala. Eden od sorodnikov jo je odpeljal v improviziran šotor, v katerem je zatočišče našlo skupaj 13 ljudi. Vsi so ostali brez svojih domov. 

Necla se zdaj navaja na novo realnost, a še vedno premleva, kaj se ji je zgodilo. Prepričana je, da je ostala živa zaradi sina Yagiza. "Če moj otrok ne bi bil dovolj močan, da to preživi, tudi jaz ne bi," je dejala. Upa le, da nikoli več ne bo doživela česa podobnega. 

"Vesela sem, da je dojenček in se ne bo spomnil ničesar," je poudarila Necla, ki je bila z njim živa zakopana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Maah bi povedal kaj več o naših reševalcih pa sodeč po spodnjih komentarij boljš da sem tiho važno da ste srečni.
thetech
14. 02. 2023 20.51
+1
Ne rabiš nič... Bodi tiho in zadrži za v gostilno. Tam ti bo morda celo kdo prisluhnil.. morda.
thetech
14. 02. 2023 12.45
+6
Je RKC že kaj nakazala za pomoči potrebne... Tako radi pridigajo, da bi kakšen evro nakazali pa ne.
santamaura
14. 02. 2023 11.28
+6
Da - Volja do življenja je tista stvar, ki lahko dela čudeže - To je narava -
RUDIKA
14. 02. 2023 11.22
+1
A ta Maiike lahko piše vse kar si izmisli. Mene pa ob realnem stavku brišejo. Bravo admin.
Glotis
14. 02. 2023 11.14
+6
Vsem, ki so in še sodelujejo ori iskanju vso spoštovanje in iskrena hvala. Ni pomembno koliko časa, pomembno je da so tja sploh odšli. Vsak ki ima psa dobro ve, da je za to delo potrebno žrtvovat svoj način življenja in vse prilagodit svojemu štirinožcu. Še enkrat vsem reševalcem in psom hvala, da vas imamo v Sloveniji.
SenecaLucius
14. 02. 2023 11.11
+8
Zanimivo, da je brez pijače njeno telo bilo sposobno skoraj 4 dni proizvajati dovolj mleka za dojenčka. Veliko jih je v treh dneh brez tekočine že umrlo brez dojenja.
Apostol1
14. 02. 2023 10.07
+22
Srečna družina ob tej gromozanski tragediji in želim ji da jo sreča še naprej spremlja .
medusa
14. 02. 2023 10.04
+15
Joj to pa je borka in njen malček. Pri nas so omare ,kot iz kartona , to ne bi niti zadržale pesek. Ona je upanje za še koga . Upam ,da se rešijo.
PegySue
14. 02. 2023 09.59
+21
Zgodbe,ki so težke že za branje. Sočustvujem....
Maiike
14. 02. 2023 09.53
-26
Vsa čast vsem reševalcem, razen Slovenskim, ki so namesto reševanja imeli turistični vikend paket all inclusive
Krneki 00
14. 02. 2023 09.57
+11
spet ti z tvojim nakladanjem...sej bi še dal ti prav če bi ti dejansko kaj prispeval..... sam pa doma na kavču pr mami verjetno z prstom v popku ves pameten
Maiike
14. 02. 2023 10.04
-5
Kar je res je res, naših je sam Q...) drugi pa rešujejo nihče ni šel v Turčijo na dvodnevni izlet.
zaraella
14. 02. 2023 10.05
+12
Vsa čast tebi, ki si teh pet dni ležal na kavču
borjac
14. 02. 2023 10.07
+15
Ali je možno da so ljudje tako pokvarjeni , umazani , kot si ti maik...., takim bi pa res želel enih par uric v temačnih ruševinah, in ko bi zaslišal Slovenski glas, ko bi te vprašal , ali je kdo še živ tam spodaj ?? potem pa piši še take svinjarije kot si jih napisal, verjetno to prihaja iz tvojih otroških zafrustriranih trenutkov.
Maiike
14. 02. 2023 10.31
-4
Res a možno da si tako pokvarjen, da greš tja na izlet za dva dni potem pa pametuješ kako si reševal nekoga ki ga nisi reševal. Ko premisliš kdaj so šli tja in kdaj so se pobrali domov kaj drugega kot o izletu ni govora.
Sil Ka 1
14. 02. 2023 10.59
+8
Sram te bodi pokvarjenec. Ne želim ti podobne tragedije, ampak le to da bi enkrat prišel k pameti.
thetech
14. 02. 2023 12.54
+4
Maiike....a ti omejenc razumeš, da so to prostovoljci s službami in omejenim dopustom...