Tujina

Čeferin: Verjemite mi, ta njihova nenavadna liga se ne bo zgodila

Ljubljana, 22. 12. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos, N.L.
Komentarji
75

Je predsednik Uefe Aleksander Čeferin pred dvema letoma zmagal le prvo bitko in se je vojna za nogomet šele začela? Točno po letu dni, ko se je Generalni pravobranilec sodišča EU postavil na stran Uefe in Fife, je padla sodba, ki je dvignila na noge tako nogometni svet – od navijačev do klubov in lig – kot vlade in politiko. "Mislijo, da se da vse kupiti z denarjem, a spoznali bodo, da se tega ne da," jim odgovarja Čeferin, za katerega je Superliga vse prej kot super.

Sodišče EU je ugodilo enemu najbogatejšemu Špancu in idejnemu očetu Superlige, predsedniku Real Madrida Florentinu Perezu in predsedniku Barcelone Joanu Laporti, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije. A pozor: ni odločalo o upravičenosti obstoja Superlige. Upam, da se ta fantastična liga čim prej začne, je sarkastično v prvem odzivu dejal prvi mož Uefe Aleksander Čeferin.

A kako velik udarec je za Čeferina in Uefo odločitev sodišča Evropske unije? Perez, idejni oče Superlige, pravi, da smo na začetku nove ere, današnji dan pa, da je točka preloma, kjer se bo lahko delalo svobodno brez groženj Uefe s ciljem modernizirati nogomet. "Ta odločitev ni udarec za nogomet, Uefo ali mene. Če nekdo, ki je popolnoma nerealen, začne slaviti svoj poraz, potem to težko komentiram," odgovarja Čeferin. 

Po njegovem mnenju je bilo sporočilo za javnost zavajajoče. "Ko prebereš sodbo, ugotoviš, da se nič ni spremenilo." 70 klubov iz Evrope jim je že zagotovilo podporo. "Vsi smo poenoteni, da tega ne želimo. Mislijo, da se da vse kupiti z denarjem, a spoznali bodo, da se tega ne da," jim še odgovarja Čeferin, ki ga je pri srcu najbolj pogrelo sporočilo, ki mu ga je poslal eden od prijateljev. "Leta 2021 je Superliga propadla v 48 urah, danes pa v treh."

Evropsko sodišče je sicer odločilo, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj, v tem primeru Superlige, zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom Unije. Čeferin odgovarja, da je sodba obsežna. "Povedali so, da so naša pravila preveč fleksibilna in da jih moramo učvrstiti. To ničesar ne spremeni o obstoju Superlige, ki je vse prej kot super."

'Mislim, da bo tekmovanje dveh klubov izjemno zanimivo, naj ga že začnejo'

Predsednik Barcelone Laporta, ki je eden od dveh glavnih akterjev, je kritiziral obstoječi format Evrolige, da je ugoden sploh za tiste klube, ki imajo neomejene finančne zmožnosti in da je s to odločitvijo sodišča zdaj napočil čas za klube, da imajo usodo v svojih rokah, sploh tisti, ki jih financirajo člani. "Težko mi je komentirati izjave ljudi, ki nimajo pojma, kako deluje evropski nogomet," pravi Čeferin, za katerega imajo pobudniki lige izkrivljen pogled. Želi jim vso srečo, tudi ustaviti jih ne bodo skušali. "Mislim, da bo tekmovanje dveh klubov eno izjemno zanimivo tekmovanje in naj ga že začnejo," odgovarja prvi mož Uefe, ki ga moti tudi dejstvo, da o svojem fiktivnem tekmovanju govorijo tisti, ki se prvi prijavijo na tekmovanja pod okriljem Uefe. 

Kot kaže, sta bila predsednika Real Madrida in Barcelone pripravljena na takšno odločitev. Podjetje, ki vodi projekt Superlige, je takoj po odločitvi predstavilo model tekmovanja, obljubljajo tudi odprti sistem tekmovanja in brezplačne prenose Superlige. "Zdi se, da so bili bolje informirani kot mi, ki nismo vedeli, kakšna bo odločitev. A ko smo jo predelali, smo z njo zadovoljni," o odločitvi meni Čeferin.

'Ne zanimajo jih navijači'

Kako enotne so zveze in predvsem največji nogometni klubi po tej določitvi evropskega sodišča? Ali lahko tisti, ki so najprej podpirali idejo Superlige, spet skočijo na ta čoln, saj se šušlja, da naj bi na Otoku morebitne spreobrnjence celo ustavljali z zakonodajo. Čeferin zatrjuje, da za to ni niti najmanjše možnosti. "Tudi tisti, ki so 2021 ligo podpirali, so danes izdali izjavo za javnost, v kateri so jasno povedali, da jih liga ne zanima. To je vihar v kozarcu vode, morda zanimiv za medije."

Za kakšen spopad modelov razvoja nogometa sploh gre med Uefo in Superligo? "Boj med evropskim modelom športa, ki razvija nogomet na vseh področjih, in tistim, ki mislijo, da se nogomet lahko kupi in ga imajo lahko zase in jih niti malo ne zanimajo navijači," meni Čeferin, ki se ne boji, da bi še enkrat spletkarili za njegovim hrbtom, kot je dve leti nazaj storil Andrea Agnelli, takratni predsednik Juventusa. "Sedaj sem pripravljen in ugotovil sem, kdo je kdo. Verjemite mi, ta njihova nenavadna liga se ne bo zgodila."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zabuko
24. 12. 2023 14.57
+1
kaj Čeferina zanimajo navijači? Če bi ga, bi v finalu LP napolnili stadion navijaći in ne sponzorji
Meane
23. 12. 2023 09.55
+1
Tudi jaz bi nekaj spremenil pri športu. Da lahko igraš le za svojo matično državo. Pika.
bobiv
23. 12. 2023 08.57
-1
Janšeki, ne zelite si, da Čeferin kandidira na volitvah, če se to zgodi, je doživljnski premier!
Meane
23. 12. 2023 09.57
-2
Strinjam se, da bi to bil zagotovo napredek za Slovenijo.
Rothschild1
22. 12. 2023 20.22
+3
Čeferin: Verjemite mi, ta njihova nenavadna liga se ne bo zgodila.... sprasujem se, kako zloben in zakompleksan mora biti Ceferin, da kaj podobnega izjavi??? Ce nekateri klubi zelijo izstopiti iz "njegove" lige, zakaj pa ne? Aloo. Ta zafrustriran osebek se vedno zivi v bivsi Jugi?
Teofil
22. 12. 2023 17.40
+3
Čifurin je prvo bitko dobil,vojno pa po vsej verjetnosti izgubil
budala1
22. 12. 2023 16.47
-3
G. Čeferin ima 100 % prav in ga podpiram.
traparija
22. 12. 2023 15.31
+0
tako je, liga bo slejkoprej, sašotovo bevskanje bo tudi ostalo pri bevskanju. je preveč denarja v igri da bi mel sašo kaj resne besede zunaj svojega malega vrtička v širnem svetu.
mmickica
22. 12. 2023 13.47
+2
Za nas gledalce superliga sploh ne bi bila slaba. Nam vsaj ne bi bilo treba gledat raznih Sahtarjev, Feynordov in podobnih tretjerazrednih klubov. Slej ko prej se bo zgodila, se posebej zdaj, ko je jasno to, da pravnih ovir za njen nastanek ni. Ceferin se bo moral pac sprijazniti s tem.
graf
22. 12. 2023 12.55
+2
Čeferin the Rock 😄 😄 😄 ...
RevenKapitalist
22. 12. 2023 12.48
-1
Bo konc vojne in se bo se kaksen ruski in Ukrajinski klub pridruzo pol pa bo jok.
RevenKapitalist
22. 12. 2023 12.44
-2
In se to. Pokvarjen kot je se je zdaj pokazal v vsej svoji velicini. Drugim privosci propad da bon on lahko obstal. Nesposobnes je samo prevzel uefo ki laufa ze desetletja. V resnici je ta izjava osebne narave in poraz ceferina kot cloveka.
aijtfia
22. 12. 2023 12.38
+4
En mafijec Čeferin se je spravil na nogometno mafijo. Zanimivo.
traparija
22. 12. 2023 15.34
-3
kašen mafijc dej ga lomit, sašo je malo nastopača, drugač pa se boji vsakega prekrška ko zajček.
RevenKapitalist
22. 12. 2023 12.18
+3
Kdo ga pa bo resno jemal balkanca, ki prihaja iz drzave kjer ni enega modernega stadiona do konca zgrajenega s vsem kar spada zraven. Navijanje tud tako da kot da bi bilo vojno stanje. Velikim klubom pride vec gledalcev na trening kot pa v Sloveniji na tekmo. lol. Spremembe so neizbezne pa lahko ceferin misli in govori kaj zeli.
mazo111
22. 12. 2023 12.17
+7
G. Čeferin, to ni Butalistan, ha ha
RevenKapitalist
22. 12. 2023 12.05
-1
Iz desetih lig najdejo samo dva kluba in imajo 20 klubov pa lahko imajo ligo kot je v USA. Jaz priznam da sem nogomet zacel bolj spremljat prav zaradi Barcelone mesija real modric.... Liverpool Chelsea Ajax ... Ce nova liga bo in kdorkoli bo v ligi bo zanimivo za gledalce in definitivno boljse ker toliko klubov kot jih je zdaj pod uefo vsi samo nekaj muckajo in prirejajo rezultate. Ceferinko sam joka ker se boji da bo Uefa pod njegovim vodstvom propadla ali pa da se bo kaj razkrilo kar nebo dobro za njega... To opletanje z jezikom je obup.Jaz ze zdaj gledam usa lige ker ta evropa je sama mafija.
Minifa
22. 12. 2023 12.01
+4
Spodnji Duplek, je za SUPERLIGO.
El pi5tolero
22. 12. 2023 10.48
+6
Super liga, 20 ekip, 82 tekem, vsak dan tekme,koncnica, prvak, miljarde! Drugo leto ponovi vajo! Men se slis zakon…
RevenKapitalist
22. 12. 2023 12.07
+0
V usa to laufa v evropi nebo ker balkanc tko rece. lol
Anion6anion
22. 12. 2023 10.45
+1
Liga z dvema ekipama. Super liga. Prvi bo prvak, zadnji pa viceprvak. Zelo zanimivo tekmovanje.🤔
blazter
22. 12. 2023 10.42
+2
"Elita" nas želi resnično podjarmiti. Milijarde, kolko bo potem karta, TV prenosi, dresi?
Majzelj
22. 12. 2023 10.38
+7
V poslu tudi ne smeš ovirati konkurence in lahko samo konkuriraš. UEFA je posel in ne dobrodelna organizacija, kot jo včasih želijo prikazati.