Tujina

Cenovne kapice na ruski plin verjetno ne bo

Bruselj, 08. 09. 2022 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
7

Po navedbah virov pri EU je malo verjetno, da bi ministri za energetiko držav članic EU na petkovem zasedanju v Bruslju podprli idejo o uvedbi cenovne kapice za ruski plin. Za to se sicer zavzema predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Razprava stalnih predstavnikov članic pri EU na sredinem zasedanju kaže, da je malo verjetno, da bi ministri v petek podprli uvedbo cenovne kapice za ruski plin, so za STA povedali viri pri EU.

Več držav sicer podpira omejevanje cen plina, pri čemer pa se ne strinjajo, kako to storiti. Nekatere bi omejile cene za ves uvoženi plin, in ne zgolj za ruskega, medtem ko Madžarska nasprotuje kakršnikoli omejitvi cen plina. Ta skupaj s Slovaško tudi izrecno nasprotuje uvedbi cenovne kapice samo za ruski plin.

Da bo Evropska komisija v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin, je predsednica Evropske komisije napovedala v sredo.
Da bo Evropska komisija v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin, je predsednica Evropske komisije napovedala v sredo. FOTO: AP

So pa države bolj naklonjene ukrepanju v podporo podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami. Članice se namreč večinoma strinjajo glede omejitev dobičkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. To velja tudi za ukrepanje za manjšo porabo elektrike, vendar pa se ne strinjajo z napovedjo predsednice Evropske komisije, da bi bilo znižanje obvezno.

Kot je v sredo v DZ povedala državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Tina Seršen, je Slovenija predlagala vrsto ukrepov, ki bi preprečili ekstremna nihanja na energetskih borzah in posodobitev pravil trgovanja, ki bodo odsevala pravila na finančnih trgih. Gre za samodejne zaščitne sisteme, s katerimi bi naslovili visoko volatilnost. Predlagala je tudi zagotovitev likvidnostne podpore vsem udeležencem na evropskem trgu, ki bi bila med državami primerljiva, zato da manjše članice EU ne bi bile v slabšem položaju.

Po neuradnih informacijah si Slovenija prizadeva za to, da bi v času do uvedbe zgoraj omenjenih zaščitnih sistemov uvedli omejitev cen plina in elektrike. Pri tem sicer ni prejela podpore drugih držav članic, so povedali viri pri EU.

Da bo Evropska komisija v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala v sredo. Pojasnila je, da bodo o sami višini cene plina razpravljali v petek z ministri držav članic, pristojnimi za energetiko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2003936
09. 09. 2022 08.08
-1
tale clanek je zaljiv za potrosnika. znani so najvecji vojni dobickarji, ki seveda ne dobijo kapice sluzijo pa na racun siromakov. razen tega sem izvedel, da je zaposlitveni center rezerviran za 30% do 50% delovne storilnosti, ostali na zaposlitveni rehabilitaciji smo pa prepusceni mini tajkunom. vojna je edina resitev za to degenerirano druzbeno ponzi shemo, ki jo imenujete demokracija.
Su-57
09. 09. 2022 08.03
+2
Kira nebuloza. Kakšna kapica če pa bimo na kolenih prosili, da bimo sploh plin še kdaj dobili. No, tistega ruskega preprodanega čez USA bo dovolj. Me zanima, kdaj bo ljudem dovolj
gmajna
08. 09. 2022 21.41
+2
🪖 Kapica ha ha ha
nekodnas
08. 09. 2022 20.50
Vsi artikli v trgovinah bi morali imeti cenovno kapico, od sendviča na 1.40 evra, piva na 0.45 evra. cigaret na 1.50 evra ( in vseh ostalih prehrambenih artiklov), pa da vidimo trgovce. če se ne bodo držali cenovnih kapic, kdo bo prej potegnil ta kratko, ali jaz ko bom fliknil od lakote ,ali oni ko bodo bankrotirali brez kupce, kajti kupec ima vedno prav. pa ja de.
Ate_ist
08. 09. 2022 20.15
+2
kako je z aluminijem v evropi? menda so peči zaradi cene elektrike že ugasnili
Ate_ist
08. 09. 2022 20.16
+3
v kaj se bo pakiralo pivo in coca cola? aluminija in stekla zaradi cene elektrike in plina ne bo.
komarec
08. 09. 2022 20.07
+3
Saj tudi ruskega plina ne bo.