Tujina

Centralna banka ZDA se pripravlja na novo zvišanje ključne obrestne mere

Washington, 20. 09. 2022 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se pripravlja, da na zasedanju ponovno zviša ključno obrestno mero, morda celo za eno odstotno točko.

Jerome Powell
Jerome Powell FOTO: AP

Zasedanje bo trajalo do srede in se končalo z novinarsko konferenco predsednika Federal Reserve (Fed) Jeroma Powlla.

Razlog za zviševanje obrestnih mer je inflacija, ki kljub padanju cen goriva v ZDA še ne kaže znamenj umirjanja. Centralna banka skuša rast cen življenjskih potrebščin ustaviti z zviševanjem ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Letna inflacija sicer vztraja na ravni osmih odstotkov.

Po podatkih ameriškega ministrstva za delo je bila letna inflacija julija 8,5-odstotna, avgusta pa se je zaradi upadanja cen bencina unesla, a le za malenkost, na 8,3 odstotka. Vendar pa se je osnovna inflacija brez cen energije in hrane, ki jo Fed najbolj upošteva pri svoji denarni politiki, okrepila s 5,9 na 6,3 odstotka. Fed medtem meri na 2,0 odstotka.

Ključna obrestna mera je po zvišanjih za 0,25 odstotne točke marca, 0,50 odstotne točke maja ter po 0,75 odstotne točke junija in julija trenutno na ravni med 2,25 do 2,50 odstotka.

Fed je imel avgusta počitnice, analitiki pa pričakujejo, da bo obrestno mero v sredo zagotovo zvišal za najmanj 0,75 odstotne točke, morda pa tudi za celo odstotno točko.

Powell je v avgustovskem govoru na srečanju centralnih bankirjev v Jackson Holu jasno nakazal, da Fed za zdaj še ne namerava odstopiti od politike zviševanja obresti, ker je inflacija še vedno glavni problem ameriškega gospodarstva.

Fed bo po zasedanju objavil tudi nove ocene za gospodarsko rast, stopnjo brezposelnosti in inflacije letos in v prihodnjem letu. Junija je napovedal, da naj bi bila gospodarska rast v ZDA letos le 1,7-odstotna, stopnja brezposelnosti 3,7-odstotna, inflacija pa 5,2-odstotna. Osnovna inflacija naj bi bila 4,3-odstotna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
20. 09. 2022 14.16
+1
Zakaj to zvišujejo, ker jim dobro gre?
c00kies
20. 09. 2022 09.55
+2
Aplavz. Kolega iz ZDA pravkar pravi, da gre vse v maloro pri njih. Inflacija jim celo štalo dela. Je rekel, pol so še pa citiram "braindead" politiki, ki klobasajo neumnosti na dnevnem reduin srejemajo ukrepe, ki jih bodo še bolj udarili. Sem ga vprašal, če se ni zmotil in gledal kakšne naše evropske seje slučajno. Pravi, ne, samo ista pesem.
Bananistanec
20. 09. 2022 09.16
+0
Na srečo jim WC papirja ni treba tiskat preveč kvalitetno, bodo kar tega začeli uporabljat, no saj ga bomo počasi tudi mi
Korintos11
20. 09. 2022 08.24
+6
Totim Amerom pa gre vsaki dan boljše, enako kot nam!