6°C

Češka policija s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /K.H. /
KOMENTARJI
10
Češka policija je s solzivcem in vodnim topom razgnala več tisoč protestnikov, ki so v starem mestnem jedru Prage protestirali proti ukrepom za zajezitev covida-19. Med drugim so zahtevali tudi odstop ministra za zdravje.

V češki prestolnici se je na protestih zbralo več tisoč ljudi. Ko je policija skušala zbrano množico razgnati, ker je bilo na območju glede na ukrepe za zajezitev koronavirusa zbranih preveč ljudi, so se posamezniki uprli in začeli spopadati s policisti. Med nasilnimi protestniki naj bi bilo veliko "radikalnih nogometnih navijačev". 

"Udeleženci shoda so policijo napadli brez razloga,"  meni šef praške policije Tomaš Lerch. "Uporabili smo vodni top in solzivec," je dodal. Povedal je, da je bilo v spopadih z "radikalnimi navijači" ranjenih skoraj 20 policistov.

Zdravstvena reševalna služba je medtem sporočila, da so obravnavali devet ljudi, štiri pa so morali odpeljati v bolnišnico. Večinoma so obravnavali poškodbe glave, ureznine ter težave z dihanjem zaradi vdihovanja solzivca.

Policija je še sporočila, da so še pred shodom prijeli okoli 50 ljudi in jim zasegli pirotehnična sredstva, strelno orožje in druge sporne pripomočke.

Protestniki so se sicer zbrali, da bi izrazili nasprotovanje vedno novim ukrepom za zajezitev covida-19, ki da so neživljenjski. Za temi ukrepi naj bi stal minister za zdravje Roman Prymula, zato je bil ravno on glavna tarča protestnikov.

A po drugi strani Prymula ne kaže nobenega razumevanja za protestnike. Kot je dejal, so ukrepi namenjeni predvsem razbremenitvi zdravstvenih delavcev. "Zdaj pa bomo najbrž imeli še več novih primerov okužbe," je komentiral veliko udeležbo na protestih.

Češka je sicer ena najhuje prizadetih držav v drugem valu covida-19. V petek so v državi z okoli 10,7 milijona prebivalcev zabeležili nov rekord, 11.105 primerov okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Od začetka širjenja virusa pa do današnjega dne so v državi skupno našteli 170.000 potrjenih primerov okužbe in več kot 1400 smrti zaradi covida-19.