Tujina

Trumpovi odvetniki kaznovani, ker so vložili neutemeljene tožbe

Miami, 11. 11. 2022 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T. R. K.
Komentarji
4

Četica odvetnikov nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa bo morala sodišču na Floridi in eni od toženih strank v tožbi proti demokratki Hillary Clinton plačati 66.000 dolarjev, ker je vložila "lahkomiselno in povsem neutemeljeno" tožbo, je v četrtek v Miamiju odločil zvezni sodnik Donald Middlebrooks.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: Shutterstock

"Strupena kombinacija političnega zbiranja denarja s pravdnimi stroški, ki jih plačujejo odbori za politično akcijo, lahkomiselnih in z dejstvi skreganih izjav odvetnikov na zborovanjih in v medijih ter prizadevanj za napredovanje političnih zgodb skozi neutemeljene tožbe brez sprejemljive pravne teorije spodkopava vladavino prava," je zapisal sodnik.

Trump se je marca odločil, da vloži tožbo proti Hillary Clinton in drugim demokratom, ker naj bi utrpel 24 milijonov dolarjev škode zaradi njihovih namigovanj, da so mu Rusi pomagali do volilne zmage leta 2016. Middlebrooks je tožbo septembra zavrgel, Trump se je pritožil, sodnik pa je v četrtek udaril po njegovih odvetnikih, ker da so dajali potuho brezpredmetni tožbi.

Za sankcije proti Trumpovim odvetnikom je sicer prosil prostovoljec v predsedniški kampanji Hillary Clinton Charles Dolan. Sodišče je spomnil na zvezna pravila glede civilnih tožb, ki pravijo, da te ne smejo biti lahkomiselne oziroma brez osnove v dejstvih.

"Vsaka trditev v tej tožbi je bila lahkomiselna"

Middlebrooks, ki ga je na položaj imenoval demokrat Bill Clinton, se je s tem strinjal. "Vsaka trditev v tej tožbi je bila lahkomiselna in večina tudi prepovedana glede na ustaljene sodne precedense (...) Tu ne gre za nesposobne odvetnike, ampak za namerno zlorabo pravosodnega sistema v korist politične agende," je odločil sodnik. 

Kot poroča CNN, je Middlebrooks izpostavil še, da je "tožnik namerno izkrivljal javne dokumente, tako da je selektivno uporabil nekatere dele, medtem ko je druge informacije izpustil, vključno z ugotovitvami in sklepi, ki so bili v nasprotju z njegovo pripovedjo".

"Kar 31 posameznikov in organizacij je moralo najeti odvetnike, da se branijo pred to lahkomiselno tožbo. Edina rdeča nit proti njim je bilo Trumpovo sovraštvo," je še zapisal sodnik in tožbo označil kot 200 strani dolg politični manifest.

Podobne zahteve za sankcije so že vložili tudi nekateri drugi, proti katerim je Trump vložil tožbo. Clintonova za pravdne stroške zahteva milijon dolarjev in sankcije. Trumpovim odvetnikom v tem primeru grozi celo izguba licence, podobno pa se lahko zgodi tudi tistim, ki so v imenu Trumpa vložili podobno tožbo proti mediju CNN.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ellerion2
12. 11. 2022 11.32
Mislim, da bi morali v Trumpovem primeru lepo preskočiti zaslišanje in preiti na sodbo na podlagi znanih podatkov, ki jih ne manjka.
marre
11. 11. 2022 17.08
-2
Seveda.. Kdor je prisel v Trumpovo ekipo je koncal klaverno.. Spomnimo njegove administracije, kjer so se kljucni ljudje menjali tedensko, do nekdanjega zupana Giulianija, ki je od cloveka, ki je obsodil glavne mafijce po New Yorku, padel na nivo enega klovna, ki trosi okoli teorije zarote, katerim niti sam ne verjame..
Nimasmisla
11. 11. 2022 17.04
+0
Konec je s trumpijem in bidnom mladi prihajajo
Zmaga Ukrajini ...
11. 11. 2022 14.52
-1
Tudi pri nas bi morali imeti tako učinkovito sodstvo. Močan udarec po žepu bi hitro preprečil takšne zlorabe.