Tujina

Letalo, ki ga poganjajo trajnostna goriva, poletelo čez Atlantik

London, 28. 11. 2023 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
5

Iz Združenega kraljestva je vzletelo prvo čezoceansko letalo, družbe Virgin Atlantic, ki ga poganjajo samo trajnostna goriva (SAF). Z londonskega letališča Heathrow je na newyorško letališče JFK poletelo ob 11.30. Na krovu letala Boeing 787 Dreamliner sta bila tudi ustanovitelj Virgina Richard Branson in britanski minister za promet Mark Harper. Virgin Atlantic je za demonstracijo učinkovitosti Safa od vlade prejel več kot milijon evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

88 odstotkov goriva prihaja iz odpadnih maščob, preostanek pa iz odpadkov, ki nastanejo pri pridelavi koruze, navaja BBC. Saf je narejen iz trajnostnih virov, kot so kmetijski odpadki in rabljeno jedilno olje, kar pomeni, da njegova proizvodnja vključuje uporabo približno 70 odstotka manj ogljika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred poletom so bila opravljena številna testiranja in analize, pod drobnogledom britanskega regulatornega organa za civilno letalstvo. Projekt pa so podprla tudi številna podjetja, med drugimi tudi Rolls-Royce in energetski velikan BP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Let je po mnenju mnogih letalskih družb, dokaz, da se da leteti bolj zeleno. Še posebej zdaj, ko je pomanjkanje goriva vedno večji izziv, je za doseganje ciljev potrebna tudi druga tehnologija, piše BBC.

Trajnostno letalsko gorivo (SAF) je biogorivo, ki se uporablja za pogon letal in ima podobne lastnosti kot običajno reaktivno gorivo, vendar ima manjši ogljični odtis.

Letalska industrija je ena izmed industrij, ki jih je izredno težko razogljičiti, vendar so številne letalske družbe prepričane, da je alternativno gorivo najučinkovitejše razpoložljivo orodje, ki lahko pripomore k bolj zelenemu letenju. Letala sicer ob uporabi goriv te vrste še vedno izpuščajo ogljik, vendar naj bi bile emisije teh goriv do 70 odstotkov nižje. 

Vsekakor so letalske družbe izkušene z uporabo te vrste goriva, saj se že nekaj časa uporablja v majhnih količinah v mešanici s tradicionalnim letalskim gorivom, vendar predstavlja manj kot 0,1 odstotka goriva, porabljenega po vsem svetu. Trenutno je njegova cena višja, stane namreč več kot kerozin, proizvedejo pa se razmeroma majhne količine. 

Ker do sedaj, v Združenem kraljestvu ni posebnih obratov za proizvodnjo tega goriva, je cilj vlade, da do leta 2025 zgradijo pet obratov. 

Letalo družbe Virgin Atlantic
Letalo družbe Virgin Atlantic FOTO: Shutterstock

Kot piše BBC, letalske družbe menijo, da bo prvi tovrstni let pomemben mejnik. Strokovnjaki na drugi strani, opozarjajo, da takšna goriva niso nekakšna čarobna rešitev. "Večine potreb po gorivu ne moremo proizvesti na ta način, ker preprosto nimamo ustreznih surovin. In tudi če jih imamo, ta goriva niso popolna rešitev," je za BBC dejal dr. Guy Gratton, izredni profesor za letalstvo in okolje na univerzi Cranfield. Po njegovih besedah je treba vse večjo uporabo tovrstnih goriv obravnavati kot "odskočno desko za prihodnje tehnologije". "To so lahko denimo e-goriva, ki se proizvajajo z uporabo geološko skladiščenega ogljikovega dioksida ali ogljikovega monoksida skupaj z vodikom, lahko pa so tudi nekatere tehnologije, ki so trenutno še v laboratorijski fazi."

Tudi direktorica skupine za kampanjo Aviation Environment Federation, Cait Hewitt, ni prepričana v tovrstno gorivo. Dejala je, da je zamisel, da let pomeni, da je "Združeno kraljestvo bližje letenju brez uporabe tradicionalnega goriva naravnost smešna". "Upam, da bo v prihodnosti na voljo boljša tehnologija za zmanjšanje emisij ogljika, vendar je zaenkrat edini način, da to dosežemo, da letimo manj."

Vlada in britanski ministri pa vztrajajo. "Nekateri pravijo, da ljudje ne smejo več toliko leteti. To je njihovo mnenje, do katerega imajo pravico, a vlada se z njimi ne strinja," je poudaril minister za promet Mark Harper. "Uporaba alternativnega oziroma trajnostnega letalskega goriva pomeni, da v celotnem življenjskem ciklu proizvedemo približno 70 odstotkov manj emisij ogljika kot pri tradicionalnih gorivih, zato je to res velik korak naprej," je prepričan.

Do leta 2030 bi vlada Združenega kraljestva želela, da vsaj 10 odstotkov letalskega goriva predstavlja alternativno gorivo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vigilij
28. 11. 2023 15.52
-1
Pesek v oči. Naj objavijo še kaj spuščajo v zrak da delajo oblake in da tudi rastline propadajo. Zeleni prehod je pa tudi samo nateg, bogatuni bodo še bolj bogati, revežev pa še več.
Lutra Lutra 1
28. 11. 2023 15.24
+1
To "trajnostno" gorivo mora biti spet en nateg, kot so električni avtomobili ali pa na primer vetrnice sredi najbolj ohranjenih pohorskih gozdov.
Zmaga Ukrajini.
28. 11. 2023 12.46
+5
Hahahahaha,... teli so pa za hece. Že pred leti je bilo ugotovljeno, da so stroški proizvodnje takšnega goriva bistveno višji, kot pa je njihova končna energijska vrednost. In časi, ko so v UK v avtomobile zlivali "vse živo", in so ulice "dišale po opečenem krompirčku", so tudi minili. Hewittova ima povsem prav - v tej fazi ni druge rešitve, kot zmanjšati letalski promet, ... kar pa je v današnjem času neoliberalnega kapitalizma, ko je vse podvrženo profitu, pravzaprav nemogoče, oz. zelo, zelo težko doseči.
zdravkob
28. 11. 2023 12.11
+0
Haha. Se moram pozanimat malo bolj kaj bi to bilo. A že članek sam govori o "naj bi" bili 70% manjši izpusti. Vsekakor je najboljši del tega 1 mio funtov za let do New Yorka. Absolutno se splača!
komarec
28. 11. 2023 11.14
+1
Kaj to pomeni trajnostno gorivo?