Tujina

Charlie Hebdo na naslovnici objavil karikaturo Erdogana

Pariz, 28. 10. 2020 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, Urša Vrečar
Komentarji
525

Naslovnico znamenitega satiričnega tednika Charlie Hebdo krasi karikatura Erdogana v zelo kočljivem položaju. Izšla je v času vse večjih napetosti med Francijo ter državami islamskega sveta, na čelu s Turčijo, kjer se vrstijo protesti in pozivi k bojkotu francoskih izdelkov. V osrčju napetosti so prav karikature preroka Mohameda in odločnost Macrona, ki je napovedal boj proti islamskemu ekstremizmu ter stopil v bran svobodi izražanja.

Pozivi k bojkotu francoskih izdelkov, naraščajoča jeza in protesti v Turčiji in Pakistanu, besedni napadi Erdogana na francoskega predsednika Macrona. Odnosi med muslimanskim svetom in Francijo se zaostrujejo. Olje na ogenj je danes prilila še naslovnica znamenitega francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki jo krasi karikatura turškega predsednika Erdogana. 

Karikatura prikazuje turškega predsednika, ki v beli majici in spodnjicah sedi v naslanjaču, v eni roki drži pločevinko piva, z drugo pa ženski dviguje hidžab in ji razkriva golo zadnjico. "O, prerok," je zapisano v oblačku, kar kaže na to, da se predsednik samo pretvarja, da je odločen zagovornik islama. Prah je dvignila tudi pločevinka piva, saj pitje alkohola pri muslimanih velja za prepovedano, Erdogan pa ga sicer že dolgo obsoja. Uredniki so karikaturo pospremili še z besedami, da "je Erdogan zasebno zelo zabaven".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Karikaturo je obsodil Ibrahim Kalin, tiskovni predstavnik turškega predsednika, ki je dejal, da satirični list ne spoštuje vere in svetih vrednot, ampak podpira zgolj nemoralo in vulgarnost. Nanje se je odzval tudi Erdogan: "Zdaj me tudi osebno napadajo preko karikature. Po vseh teh letih želijo znova sprožiti križarske vojne. Smo narod, ki tako kot svoje spoštuje tudi vrednote drugih religij. Tukaj napadajo naše vrednote."

Da Francija ne bo popustila pred zastraševanjem in bo nadaljevala boj proti islamskemu ekstremizmu, pa v odgovor sporoča francoska vlada. Francija ne bo nikoli odpovedala svojim načelom in vrednotam, je dodal tiskovni predstavnik Gabriel Attal.

Karikature postale simbol svobode govora in sekularizma 

Napetosti so se začele zaostrovati že septembra, ko je satirični tednik Charlie Hebdo znova objavil karikature preroka Mohameda. Iste karikature, ki so bile leta 2015 povod za teroristični napad na prostore Charlie Hebdo. Ubitih je bilo 12 ljudi. 

16. oktobra je Francijo pretresel grozljiv umor učitelja Samuela Patyja. Obglavil ga je 18-letni Čečen Abdulah Anzorov, edini 'greh' učitelja pa je bil ta, da je svojim učencem med uro državljanske vzgoje pokazal karikaturo islamskega preroka Mohameda. Sledile so množične demonstracije v podporo učitelju in predvsem svobodi izražanja. Izkazalo se je tudi, da je bil učitelj dlje časa tarča spletne sovražne kampanje, za njim je bila razpisana 'fatva' oziroma smrtna obsodba. 

Francoske oblasti so se odzvale s številnimi hišnimi preiskavami in zaprtjem mošeje, ki je delila posnetke, ki so pozivali k akciji proti Patyju. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na osrednji slovesnosti v spomin na umorjenega učitelja zatrdil: "Ne bomo se odpovedali karikaturam." Odločbo je stopil v bran sekularizmu, karikaturam in svobodi izražanja v Franciji ter napovedal boj proti islamskem radikalizmu, tudi z zaprtjem mošej, če te širijo radikalne ideje. 

Protesti v državah islamskega sveta.
Protesti v državah islamskega sveta. FOTO: AP

Njegova vlada pripravlja novo zakonodajo, ki bo usmerjena prav v boj proti skrajnemu islamizmu, ostrejši naj bi bil nadzor nad šolami in mošejami oziroma njihovim financiranjem iz tujine. Ob napovedi zakonodaje je Macron med drugim dejal, da je skrajni islam v državi vzpostavil paralelno kulturo, "ki zavrača francoske vrednote, običaje in zakone". 

Karikature Charlie Hebdoja pa so sedaj v Franciji postale simboli sekularizma, ene temeljnih vrednot francoske republike, ki sega še v čas revolucije. V petek so karikature zaživele tudi na francoskih vladnih stavbah. 

Pozivi k bojkotu in protesti proti Macronu 

Na Marconovo stališče se je najprej ostro odzval Erdogan, ki je že pretekli konec tedna dejal, da bi moral francoski predsednik "preveriti svoje duševno zdravje". Nadaljeval je, da se muslimani v Evropi dnevno soočajo s islamofobijo, svoje besede pa nato stopnjeval in položaj islamske skupnosti v Evropi primerjal s položajem Judov pred drugo svetovno vojno. V ponedeljek je pozval k bojkotu vseh francoskih izdelkov, temu pa so se pridružile tudi druge države muslimanskega sveta. 

Pakistanski premier Imran Khan je dejal, da Macron s svojimi besedami podpira protiislamska stališča, egiptovska univerza Al-Azhar pa je dejala, da gre za del sistematične kampanje, v kateri se islam izrablja za doseganje političnih ciljev. 

Bojkot francoskih izdelkov v Jemnu.
Bojkot francoskih izdelkov v Jemnu. FOTO: AP

Savdska Arabija "zavrača žaljive podobe islamskih prerokov", prav tako zavračajo kakršenkoli povezave med kraljevino in terorizmom, je v izjavi zapisalo njihovo zunanje ministrstvo. Pozivi k bojkotu so se vrstili na družbenih omrežjih. Trgovci v Kuvajtu in Jordaniji so s polic umaknili francoske izdelke. 

V Iraku, Siriji, Pakistanu, Turčiji, Bangladešu in Libiji pa so potekali tudi protesti, na katerih so protestniki med drugim zažigali plakate s podobo Macrona in francoske zastave. Na naslovnici iranskega časopisa je bil označen za "demona Pariza". 

Francoska vlada pa po novem svetuje vsem svojim državljanom večjo previdnost v državah islamskega sveta.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

collina
05. 11. 2020 15.48
-1
Žalostno, kakšne komentarje berem. Če je to svoboda govora, potem nam res ni pomoči. Zakaj je pa zabodnji svet rinil na bližnji vzhod? Ko se dogaja daleč od nas in ko mi napadamo njih je O.K. Ko pa oni nas, so pa manjaki? Vse skupaj smo si sami zakuhali, to pa zaradi tega, ker smo oh in sploh, mi smo najboljši. Dragi moji, jaz sem potoval po teh krajih bližnjega vzhoda...putiš zlato uro in obloženo denarnico na trgu v Teheranu, polnem ljudi. Čez tri dni te bo ravno tam čakala. Kje pri nas si lahko to privoščiš? Seveda pa mediji vedno kažejo manjake in vsi vemo vse.
terenec 2
18. 12. 2020 10.38
JOKS klub
29. 10. 2020 20.49
+3
kr naj uvažajo te koljače še naprej, pa srečno z njimi....
Realnost123
29. 10. 2020 19.16
-7
Glede na to, da ste vsi "pametni" je prvo, kar bi pripomnil....Ubogi vaši otroci, če jih že imate ali pa bodoči - čisto vseeno. Sedaj pa...kako bi se vi počutili, če bi "Charlie Hebdo" izdal karikature Jezusa v obliki svinje ali kaj podobnega, ali pa Marije, svetega duha ali kakor koli pač. Zdi se mi, oz. sem zadnje čase kar prepričan, da vas je kar veliko število maloumnikov, ki podpirajo "VOLI SVOJE POŠTUJ TUĐE" razen takrat ko je Islam v vsem tem. Pripomnil bi, da te ekstremisti niso muslimani, enostavno ne morejo biti. Seveda se ovcam ne more nič dopovedati v 1.000.000 letih, tako da bom tukaj kar končal. Pa lep dan še naprej.
KladivoSi
29. 10. 2020 19.41
+7
Vera je v srcu ne na papirju!! Vsak ima svoje mnenje, kaj me briga, če drugi pljuvajo po mojem bogu, js imam svoje zapovedi. Soditi drugim grešnikom pa ni v naših rokah. Dejstvo pa je, migranti so prinesli teror k nam, zato zagovarjam, da niso dobrodošli in največja napaka Eu oz. ga Merkel.
terenec 2
18. 12. 2020 10.42
-1
Če si jezus zasluži pa naj bo. Verjetno si tudi on zasluži. Sicer pa so oni začeli. Pa naj bodo muslimani ali ne
KladivoSi
29. 10. 2020 18.53
+8
Zdaj bi pa Eu mogla skupaj stopit. Bojkot turškega turizna, hrane,.. ustavit gradnjo mošej po vsej uniji. Pobijat naše ljudi v cerkvah, kaj se pa grejo. Nabasat jih na tanker pa v Atlantik skipat, dokler se ne bodo začeli sami vračat od koder so prišli.
deratizacija
29. 10. 2020 18.49
+8
Z mobitelom se ne da priti iz srednjega veka!
Prototip
29. 10. 2020 18.27
+14
Treba je postavit zid na mejo z turčijo,tak kot ga poznajo izraelci,pa naj bojkotirajo svojo rit,jaz od turka ne potrebujem nič,še tisti beko šporhat,je za en k......,v bistvu,bi morali mi evropejci bojkotirat turško robo,me zanima kako bi potem cvilil tale diktator erdoganski,,,,bogi Ataturk,se obrača v grobu,ki je turčijo mal spravil in kamene dobe,erdo jo pa s svojo hujskaško politiko spet vrača v 18 stoletje.
Mihhaa
29. 10. 2020 18.22
+15
Vse islamiste je potrebno sterat iz Evrope po hitrm postopku
Uporabnik1295675
29. 10. 2020 17.51
+10
Treba je narediti načrt, kako te nožičkarske divjake zbezati iz lukenj in ga izvesti
Offizier
29. 10. 2020 17.30
+4
Številni svetovni voditelji so obsodili današnji napad v Nici. Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da Nemčija stoji ob strani Franciji v teh težkih časih po brutalnem napadu. Izpostavila je svojo globoko pretresenost. "Moje misli so s svojci umorjenih in ranjenih," je še dodala.
KladivoSi
29. 10. 2020 18.43
+8
Po njeni zaslugi jih je toliko tukaj, če bi baba takrat zaprla meje. Bi ne blo te gol@zni toliko. A so špekolirali za poceni silo, ki pa dandanes pretežno črpa socjalne transferje, in uničuje kulturo evrope.
Offizier
29. 10. 2020 21.08
+1
Jimi1
29. 10. 2020 15.21
+14
Macron je prišel do točke, ko se je moral odločiti in kot kaže se je odločil... Poti nazaj ni kot konflikt z ,,Erdotom,, in njegovim islamizmom na vhodnih vratih EU... S tem se bo čudežno pomirilo precej vojn,ki jih ta ,,paša,, odkrito ali prikrito financira v svoji okolici...
Nakljucje
29. 10. 2020 14.05
+2
Brez veze komentirat, ker nimam vpliva.
Quatflow
29. 10. 2020 13.32
-2
No kaj sem komentirala vceraj na to; da bo se krvavo (vojno stanje) in dobila minuse..vi kar. Hejtejte resnico kolikor zelite, sebi pljuvate v obraz!
Zmaga Ukrajini ...
29. 10. 2020 14.04
+1
Kaj si hotela povedat s "hejtanjem resnice"? Govoriš o "nespravljivosti muslimanov", če je prav razumeti tvoj včerajšnji post: "Se vojna bo. Tile so zelo nespravljivi. No, saj vojna je ze", hkrati pa ne razumeš, da prižiganje vžigalic na bencinski črpalki ni najbolj modro. Jaz lahko rečem le: "Hvala Charlie Hebdo,... vse za svobodo govora,... BRAVO, zmagal si. Nič hudega, če je pri tem umrlo nekaj nedolžnih ljudi, pomembna je BREZPOGOJNA svoboda govora". Le tako naprej.
jaso6 1
29. 10. 2020 12.55
+27
samo me zanima.zakaj rinejo ti muslimani v zahodni svet ce ga tako sovrazijo?
niktalop
29. 10. 2020 13.08
+15
Ker svoje tehnologije, zdravil in zabave nimajo. Najpomembnejše pa je verjetno to da vidijo vsepovsod nezakrite in poleti razgaljene ženske.
jg57
29. 10. 2020 18.14
+3
tudi na vojno greš nad sovražnika zato ker ga sovražiš, a ti ni nič jasno?
Jure Strle
29. 10. 2020 11.45
+8
Pojest bo treba vse te kosmiče
morfo
29. 10. 2020 08.29
+22
Sramotno in žalostno je da clovek v 21 st. še zmeraj verjame v te pravljice in zaradi njih ustvarja nemire, vojne, lakoto....
Al83
29. 10. 2020 08.55
-9
Krščanstvo je stokrat bolj verjetna pravljica od vseh tistih pravljic, ki trdijo da socijalizem deluje.
antilevi?ar
29. 10. 2020 11.46
-2
Krščanstvo in islam izhaja iz ene te iste knjige, tako biblija in koran sta prepis nekih drugih knjig in predanj ljudstev. Vse je to Rim dobro zmanipuliral in ta sistem že 2000 let pere ljudem možgane deli in vlada.
niktalop
29. 10. 2020 13.14
+5
To kar trdiš je popolnoma neresnično. Vse monoteistične religije in obredi ki izhajajo iz teh religij ali ideologij izhajajo iz zgodbic starega Egipta. Večino lastnosti staroegipčanskih bogov so prenesli v krščanstvo in judeizem , od tam pa je prepisoval Mohamed ko je pisal koran.
morfo
29. 10. 2020 13.47
+5
Torej nekateri živijo še v času pred piramidami?
Quatflow
29. 10. 2020 13.49
+3
Vi vsi skupaj niste za enega sfejkanega vernika. Kaksne izmisljotine clovek vse prebere.
real....
29. 10. 2020 15.35
+2
terenec 2
18. 12. 2020 10.47
Ma kaj piramidami, ne žalit faraonov. Živijo 100 let za kačami
Saloreich
29. 10. 2020 08.26
+39
Zakaj pa rinejo ti skrajneži v sekularne države?! Ostanejo naj v svojih kalifatih!
Al83
29. 10. 2020 08.56
+34
Zato, ker so prišli živeti na tuj račun, se pritoževati zaradi islamofobije in osvajat nove teritorije.
real....
29. 10. 2020 09.35
-9
jaso6 1
29. 10. 2020 12.57
+0
KladivoSi
29. 10. 2020 18.47
+1
Pa ste reševali gumenjake, prek bi se blo treba zapelt.
Bigbadjohn
29. 10. 2020 08.25
-16
Če ne bo Macron obsodil tudi norčevanja iz verskih simbolov, se zna zgoditi, da se vsi zmerni, miroljubni muslimani vključijo v Džihad in se bodo tako križarske vojne po 1000 letih preselile na evropska tla.
KladivoSi
29. 10. 2020 19.05
+3
Zakaj bi se mi njim podrejali? Pri nas se na glas govori,da ima župnik ljubico, pa se lih tak gre v cerkev. Noben nobega ne zaštiha ali obglavi. Evropa je svobodna, krščanska celina, naj se vrnejo v deželo islama, če jim kj ne paše. Tokaj smo evropejci takšni kakršni pa smo. Morebiti pa probajo v rusiji svojo srečo, bo še za vse najboljše.
baldahin
29. 10. 2020 08.11
+8
Tisto kar skrbi je, da je naš PV tiho kot miš. Niti pomisliti je upa, da bi se zameril Erdoganu, medtem ko Trumpa veselo blati po twitterju. Saj veste kako rečemo takemu človeku....
Blokiran Drugi Človek
28. 10. 2020 21.58
-7
To je to za danes nestrpneži. Naspite se, jutri je nov dan, katerega boste porabili za širjenje sovražtva do sočloveka😂😂😂
Bigbadjohn
29. 10. 2020 08.40
-2
Nestrpno čakam zoro! Začeti nameravam novo témo: mar niso ravno Francozi izumili in dolgo veselo uporabljali giljotino? Se nista iz tega razvila balinanje in biljard?
Nepomembn
28. 10. 2020 21.57
+12
Gospod Janez Handanovič. To koga imam jaz na naslovni nebi smelo biti merilo če jaz lahko o nečem govorim. Argument da so bila dekleta takrat bolj razvita kod danes...... Resno...... Pa a lahko ljudje sebi še bolj poizkušate lagati da bi to upravičilo vaše slepo verovanje. Kar se tiče Jožeta in marije nisem nikoli rekel da mi je všeč ta basen o njiju dveh samo seksa z 9 letnico pa nihče ne omenja. Kar se sure tiče je grob prevod:po preteče nem času poiščite ne vernike in jih pobije razen če se pokesajo, spreobrne jo in bla bla bla. Res ni problem v meni problem je v vas vseh vernih ljudeh pa najsi bo to islam krščanstvo ali pa židovska vera ker vsi branite svoje pravljice in poskušate o pravičnosti le teh na vsak način prepričati drugačno misleče. Po mojih izkušnjah je tako da če me poizkuša na vsak način v nekaj prepričati potem je to ponavadi en drek....... Pa lep večer še naprej.