Tujina

CIA: Putin se nam zdi 'še preveč zdrav'

Fairfax, 21. 07. 2022 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
31

Že nekaj mesecev se širijo govorice, da zdravje ruskega predsednika Vladimirja Putina ni najboljše. O tem, da naj bi se zdravil zaradi raka, so maja poročali celo trije ameriški obveščevalci. A direktor CIE William Burns pravi, da o tem primanjkuje dokazov in da se mu Putin zdi "še preveč zdrav".

Po tem, ko se že nekaj mesecev ugiba, ali ruski predsednik Vladimir Putin boleha za rakom, ima težave s ščitnico, parkinsonovo ali pa katero izmed drugih bolezni, je direktor CIE William Burns na varnostnem forumu v Aspnu v zvezni državi Colorado povedal, da njihova obveščevalna služba o slabem zdravstvenem stanju ruskega predsednika nima nobenih dokazov. Navedbe treh ameriških obveščevalcev tako niso resnične.

V svojem komentarju se je direktor celo pošalil, da Putin izgleda še preveč dobro. Burns je svoj komentar izrazil v luči novih pošiljk orožja dolgega dosega, ki jih bodo ZDA na pomoč poslale ukrajinskim vojakom, piše BBC.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Ugibanja o Putinovem zdravju so sicer prisotna že dalj časa, več pa se o njem govori od aprilskega srečanja predsednika z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Takrat je po spletu zaokrožil posnetek sestanka, na katerem je bil Putin zelo zgrbljen, z desno roko pa je trdno držal vogal mize.

Burns je bil nekaj časa tudi veleposlanik v Moskvi, Putina pa spremlja že dve desetletji. "Putin močno verjame v nadzor, ustrahovanje in v to, da je treba dolgove poravnati,"  je na srečanju še povedal Burns in dodal, da so se njegova prepričanja v zadnjem letu le še okrepila. "Verjame, da je njegovo vladanje Rusiji njegov namen, usoda in da bo Rusiji povrnil njeno veliko moč. Prepričan je, da bo to storil s ponovno vzpostavitvijo vpliva v sosednjih državah, tega pa ne more storiti, dokler ne nadzoruje Ukrajine," je tudi analiziral Burns. 

Novembra je direktor CIE odpotoval v Moskvo, da bi opozoril na posledice (takrat le) možne invazije na Ukrajino, vendar je bila njegova misija neuspešna, domov se je vrnil še bolj zaskrbljen. Načrti ruskega predsednika so temeljili na "zelo napačnih predpostavkah in nekaterih resničnih iluzijah, zlasti o Ukrajini in volji do upora. Putin res verjame svoji retoriki. Skozi leta sem ga slišal zasebno govoriti, da Ukrajina ni prava država," je takrat poudaril Burns in zaključil: "No, prave države se upirajo. In to so storili Ukrajinci."

Zaradi dobav orožja Rusija napovedala spremembo strategije

V sredo je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da se ruska vojaška usmeritev v Ukrajini ne osredotoča več samo na vzhod in da razlog tiči predvsem v dobavi novega orožja dolgega dosega. Kljub napovedi je v sredo popoldan ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da bodo Združene države Ukrajini poslale še več takega orožja. 

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: AP

"Ukrajini bo orožje pomagalo doseči zmago," pa se je ameriškemu kongresu zahvalila prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

O spremembi ruske strategije ob zalaganju Ukrajine z orožjem dolgega dosega je Putin že na začetku junija zagrozil, da bo v tem primeru tudi Rusija ukrepala z novimi napadi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja