Tujina

Članici Trumpove ekipe: V enem dnevu nam je uničil vse karierne priložnosti

Washington, 02. 01. 2023 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izmenjava sporočil med vodjo kabineta Ivanke Trump Julie Radford in pomočnico Bele hiše Hope Hicks razkriva njuno jezo zaradi dejanj nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na dan napada na kongres. 6. januar je vplival tudi na njuno poklicno udejstvovanje, razkrivajo na novo razkriti dokumenti. "V enem samem dnevu nam je uničil vse karierne priložnosti," sta se strinjali v izmenjanih sporočilih.

Novi objavljeni dokumenti, ki jih je zbral poseben odbor predstavniškega doma, ki preiskuje napad na ameriški kongres, razkrivajo jezo vodje kabineta Ivanke Trump Julie Radford in pomočnice Bele hiše Hope Hicks zaradi dejanj nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, poroča CNN.

"V enem dnevu je končal vse prihodnje priložnosti, ki ne vključujejo sodelovanja s skrajno desno organizacijo Proud Boys," je Hicksova 6. januarja 2021 napisala Radfordovi. "Vsi, ki nismo imeli načrtovanih služb, bomo za vedno brezposelni. Resnično sem jezna, razburjena. Zdaj smo vsi videti kot domači teroristi," je nadaljevala v sporočilu. Hicksova pa ji je odgovorila: "Zaradi tega smo bili vsi nezaposljivi. Bog, tako sem jezna."

Hope Hicks
Hope Hicks FOTO: AP

Radfordova ji je nato sporočila, da je že izgubila priložnost za zaposlitev pri Visi, ki ji je poslala elektronsko sporočilo z zavrnitvijo.

Kongresni odbor, ki preiskuje januarski napad, je decembra objavil končno poročilo. Ugotovitve o napadu so spisali na 845 straneh, krivdo pa pripisali nekdanjemu predsedniku ZDA. Iz zbranega gradiva izhaja, da se je Trump že vnaprej odločil, da bo razglasil zmago, ne glede na uradne izide volitev. Njegovi sodelavci pa so med pričanjem povedali, da Trumpovim trditvam o goljufijah na volitvah niso verjeli. Podrobnosti teh dokumentov počasi kapljajo v javnost, vključno z izmenjavo sporočil med članicama Trumpove ekipe.

"Alyssa je genij," je med drugim pisalo v sporočilih med Hicksovo in Radfordovo. To naj bi se nanašalo na Alysso Farah Griffin, ki je mesec pred napadom na Kapitol odstopila s položaja pomočnice Bele hiše.

Dnevniki klicev nekdanjega ameriškega predsednika

Odbor je objavil tudi dnevnike klicev, ki so se odvili v dneh pred 6. januarjem 2021. Ti prikazujejo popolnejšo sliko o tem, s kom se je nekdanji predsednik pogovarjal, medtem ko so on in njegovi zavezniki načrtovali, da ostane na položaju. Ti so bili ključni za preiskavo komisije pri sestavljanju časovnice dogodkov.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Dan pred napadom na ameriški Kapitol je Trump govoril s takratnim podpredsednikom Mikom Penceom. Nato je klic opravil s senatorjem zvezne države Pensilvanija Dougom Mastrianom. Trump se je 5. januarja pogovarjal tudi s številnimi člani kongresa, vključno s senatorji Random Paulom, Lindseyem Grahamom in vodjo manjšine v predstavniškem domu Kevinom McCarthyjem. Trump in senator Josh Hawley iz Missourija sta se večkrat poskušala priklicati, a do povezave ni prišlo. Trump je govoril tudi z Johnom Eastmanom, ki je tistega dne Trumpu pomagal ustvariti shemo lažnih volivcev.

Dnevnik klicev z dne 2. januarja pa prikazuje, kaj se je zgodilo takoj po zloglasnem enournem pogovoru z državnim sekretarjem Georgiejem Bradom Raffenspergerjem, ko ga je Trump prosil, naj poišče glasove za zmago. Nato se je Trump pogovarjal s svojim takratnim odvetnikom Rudyjem Giulianijem in z vodjo njegovega kabineta Markom Meadowsom, kasneje pa še s Stevom Bannonom.

3. januarja je imel Trump več klicev z nekdanjim uradnikom ministrstva za pravosodje Jeffreyjem Clarkom in predstavnikom republikanske stranke Scottom Perryjem iz Pensilvanije. Dnevniki klicev odražajo množico klicev z uradniki ministrstva za pravosodje Združenih držav Amerike, vključno s takratnim vršilcem dolžnosti generalnega državnega tožilca Jeffreyjem Rosenom in njegovim namestnikom Richardom Donoghuejem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
04. 01. 2023 09.55
+2
Trump je vsaj upam za vedno zgodovina in enako upam tudi za našega Maršala Twita. Oba sta enakovredna S.Korejskemu Kimu , ki je spremenil državo v največji zapor na svetu . To je bila skrita želja tako Trumpa kot Janše , na srečo pa ni pogojev , da se kaj takega zgodi in jih tudi nikoli ne bo. Želje pa pri takih modelih kot sta Trump in Twito obstajajo in vedno bodo.
simc167
03. 01. 2023 10.06
+2
Veliki vzornik pukljastega krokarja. Oba fejst prizadeta
Zidarrr
03. 01. 2023 09.57
Je mogoče kakšen vic idveč???
CestniKolesar370Wattov
03. 01. 2023 09.11
-5
Požiganje ZDA in vandalizem, ki sta se odvijala celo leto prej, so mediji označili za "miroljubne proteste". Ko pa gledam ta famozni "napad" na kapitol, mi vse skupaj zgleda, kot tisto srečanje, ko je par 10 presušencev izvedlo domišljijski Naruto napad na area51. Ampak medijev to ni ustavilo, da dogodka ne bi komentirali z besedami "najhujši napad na ameriško demokracijo". Celo primerjajo ga z 11.9. lol.
špaget
03. 01. 2023 09.47
+2
Apoteka
03. 01. 2023 09.03
+8
Naš Ivan ga pa ima rad.
mungus
03. 01. 2023 08.44
+8
ta prizadeti populist zelo podoben ta-puklastemu očitno nima občutka za realnost enako kot ta-puklasti....in take psihopate total onemogočiti da bi še kdaj slučajno vladali !!!!
Bolfenk2
03. 01. 2023 08.33
-21
Kakšno sovraštvo do Trumpa širijo nekateri mediji. Dokler je bil Trump predsednik, se je brigal za Ameriko in smo imeli po svetu mir. Ko je prišel Bajden takoj vojna v Ukraini in gospodarska katastrofa po vsem svetu.
LeeMalone
03. 01. 2023 08.35
+4
Ja, Biden je napadel Ukrajino. Ne, čakaj ...
Malek
03. 01. 2023 08.36
+14
Jutro ovca, ti zagovarjas najvecjega bedaka v zgodovini Ameriskih predsednikov, ki je organiziral napad na kongres in prikazoval in lagal, da so volitve ukradene. On je zacel vojno na domacih tleh ovca oprana SDS ovska
Stauffenberg
03. 01. 2023 08.44
-5
Demoniziranje Trumpa se nadaljuje v medijih, za katere se ve v čigavi lasti so. Storili bodo vse, da ga onemogočijo.
Na pol ovca
03. 01. 2023 08.54
-6
bohinj je zakon
03. 01. 2023 08.21
+8
Pri nas komot dobi službo. Še izbira lahko.