Tujina

COP27 pred ciljno črto: bodo bogate države le plačale podnebni račun?

Ljubljana, 18. 11. 2022 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
28

Obljuba razvitega sveta, da bo plačal večji del računa za podnebne spremembe, je, potem ko je EU podprla idejo posebnega sklada za države v razvoju, vzbudila novo upanje za preboj na podnebnem vrhu Združenih narodov COP27. Prvi osnutek dogovora sicer predvideva postopno opustitev uporabe premoga, ne pa nafte in plina, kot so si želeli okoljevarstveniki.

Podnebna konferenca v Egiptu bi se morala končati že danes, a so njen zaključek že prestavili, predvidoma na soboto. To sicer ni nič neobičajnega, saj je zaključek konference odvisen od uspešnosti pogajanj. Pogajalci so sicer v roke že dobili prvi uradni osnutek sklepne izjave na desetih straneh. V njem je med drugim omenjena postopna opustitev uporabe premoga, ne pa tudi nafte in plina, je poročala STA. Je pa četrtkova noč  v Egiptu prinesla novo upanje za države v razvoju. Pogajalci so namreč razpravljali pozno v noč, da bi se dogovorili okoli ključnega vprašanja letošnje konference, sklada za povrnitev izgub in škode, ki so jo podnebne spremembe povzročile državam v razvoju, ki k posledicam podnebnih sprememb najmanj prispevajo, piše BBC.  

Države v razvoju od bogatih držav terjajo plačilo podnebnega računa.
Države v razvoju od bogatih držav terjajo plačilo podnebnega računa. FOTO: AP

Zgodovinski račun bogatih držav 

Gre za zgodovinski dolg bogatih držav.  Kot kaže analiza 173 držav, ki so jo izvedli na Mednarodnem inštitutu za okolje in razvoj (IIED), države v razvoju, ki so najbolj ogrožene zaradi podnebnih sprememb, proizvedejo najmanj emisij na svetu, medtem ko najmanjše tveganje nosijo razvite države, kot so Luksemburg, Švica in Irska. Ranljive države, vključno s Pakistanom, ki je tukaj vodilni med državami v razvoju, trdijo, da jim bogatejše države dolgujejo ta denar, ker so v preteklosti sproščale večino toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje, posledice pa občutijo prav oni, piše BBC. 

Dolga leta so se bogatejše države upirale priznavanju potrebe za kompenzacijo državam v razvoju. Leta 2009 se je koalicija gospodarsko razvitih držav, med njimi ZDA, Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo, le zavezala, da bo državam v razvoju, ki so jih prizadele podnebne spremembe, do leta 2020 namenila 100 milijard dolarjev (101 milijardo evrov) letno. Te obljube niso izpolnili in države v razvoju zdaj pozivajo  bogate države, da izpolnijo desetletje staro obljubo in da znesek še povečajo, piše EuroNews. 

COP27
COP27 FOTO: AP

Diouf Sarr, predsedujoča pogajalske skupine 46 najmanj razvitih držav na COP27, je ob začetku konference za Sky News poudarila, da so razvite države trdile, da se države v razvoju lahko preprosto prilagodijo podnebnim posledicam, kot so suša, dvig morske gladine, poplave itd. A to je daleč od resnice.  "Naš prispevek k podnebnim spremembam je zanemarljiv, vendar nas njihovi vplivi najprej in najbolj prizadenejo. In vsak vpliv poslabša obstoječe razvojne izzive,"  je opozorila.

Novo upanje: Evropska unija podprla idejo sklada za financiranje izgub in škode zaradi podnebnih sprememb

Vrh se po dveh tednih bliža koncu, a se je znova zatikalo pri financiranju. Bogate države se namreč bojijo podpisati 'bianco ček' za države v razvoju. Na začetku vrha so bile ZDA namreč neomajne, da novega sklada ne bo, v pogajanjih pa so molčale, pravijo opazovalci. Kot piše BBC, so četrtkova pogajanja, potem ko je bilo videti, da pri tem vprašanju države znova ne bodo dosegle napredka, le obrodila sadove. Evropska Unija je namreč podprla ustanovitev novega sklada za pomoč revnim državam pri soočanju s podnebno krizo. Evropska unija je predlagala poseben sklad, ki bi ga financirala širša donatorska baza. To nakazuje, da bi lahko vanj povabili tudi Kitajsko. Ta zdaj izpušča velike količine toplogrednih plinov, a je zgodovinsko gledano skupno malo prispevala, zato je običajno obravnavana v skupini držav v razvoju.

 A v okviru takšnega sklada bi lahko tudi Kitajska pomagala plačati podnebni račun. Na mizi je zamisel o obdavčitvi fosilnih goriv, letov in ladijskega prometa za zagotavljanje sredstev, piše Guardian. Kot je zapisano v predlogu EU, bi za zagotavljanje financiranje sklada izgub in škode poiskali inovativne vire financiranja, med njimi so tudi dajatve na letalstvo, ladijski promet in fosilna goriva. Predloga EU za zdaj sicer ne podpirajo vse države v razvoju, je za BBC ocenil profesor Michael Wilkins. Predlog tako še ni čez ciljno črto, odločilno bo, kako se bodo odločile ZDA in Kitajska. 

Postopna opustitev premoga, ne pa nafte in plina 

Združeni narodi opozarjajo, da skorajda ni več poti, da bi vlade sprejele ukrepe, s katerimi bi ohranile temperature pod dogovorjenim pragom povišanja za 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo do konca stoletja. Znanost vse glasneje opozarja na neizogibne posledice podnebnih sprememb. Ozračje je trenutno za okoli 1,1 stopinje Celzija toplejše kot v predindustrijskem obdobju. Obdobje 2015–2019 je predstavljalo pet najtoplejših let v zgodovini, najtoplejše doslej je bilo tudi desetletje 2010–2019. Če bo svet nadaljeval po trenutni poti, bi se lahko temperatura ozračja do konca stoletja zvišala za katastrofalne 4,4 stopinje Celzija, kot na spletni strani COP27 navajajo ZN, je poročala STA.

In kakšen bo izkupiček tokratnih podnebnih pogajanj v Egiptu? V prvem osnutku naj bi se države dogovorile za postopno opustitev premoga, ne pa nafte in plina, kar so si želele nekatere države in okoljevarstveniki. 

Premog
Premog FOTO: Dreamstime

Poudarek letošnjega zasedanja COP je bil na izvajanju ukrepov, tako na področju blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe kot tudi glede podnebnega financiranja. Na področju blaženja podnebnih sprememb so se pogajanja nadaljevala glede vsebine Delovnega programa za blaženje (angleško Mitigation Work Program). Opravili so pregled posodobljenih in okrepljenih ciljev zmanjšanja emisij oziroma nacionalno določenih prispevkov ter dolgoročnih podnebnih strategij, in sicer skladno s pozivom iz krovnih sklepov lanskoletnega zasedanja COP26 v Glasgowu. Sklep narekuje prednostno ukrepanje za zmanjševanje emisij v kritičnem desetletju do leta 2030. Glede prilagajanja na podnebne spremembe je prioriteta konference dogovor o procesu določitve globalnega cilja za prilagajanje (angleško Global Goal on Adaptation), so ob začetku konference sporočili z ministrstva za okolje in prostor. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gutenberg
19. 11. 2022 11.41
-1
Kitajci so zadnjih 20 let povprečno vsak teden zagnali eno termoelektrarno (en TEŠ6). In kaj? Evropa pa se gre nek zeleni prehod ... Evropski politiki so res but.lji, ker se jih da v vse neumnosti prepričat.
Toooomi
19. 11. 2022 10.52
lol to so že med korono govorili teoretiki zarot...davek na "zrak"...ne vidim težav, če se maskice lahko na sprehodu nosili nevem zakaj ne bi kak everček več dali v tiste države kjer jih izdelujejo XD
dartford
19. 11. 2022 10.16
+2
Razvite države naj bi plačale nerazvitim za onesnaževanje ??? Halo ?? Afrika, pa Indija, Šri lanka, Bangladeš, itd. tam je šele svinjarija! Tam dobesedno živijo v dreku in ne ukrenejo nič glede tega, se pravi da jim je fajn. Oni bi morali plačati nam !!! Plus še dodatek na njihove ilegalce, katere futramo mi.
albis
19. 11. 2022 08.40
+7
Kdaj bodo ljudje spregledali agendo liberalcev, katerim pripada tudi naša vlada. Cilj je večati davke, z izgovorom podnebnega računa, da se nas še bolj potlači in kontrolira.
Na pol ovca
18. 11. 2022 21.34
+5
Zakaj bi plačali? Saj sedaj je premog ekološki tako pravijo v Nemčiji v vladi torej Nemški zeleni, je bolj zelen kot ruski plin tako da ... REŠENI smo
Arhaist_1
18. 11. 2022 21.13
+5
Podnebnih sprememb ni, globalnega segrevanja ni. Vse je en velik lari fari. PATENTI ZA SPREMIMNJANJE VREMENA OBSTAJAJO NA STRICU GUGLU. S temi patenti lahko uravnavajo temperaturo, povzročajo sušo, poplavem žled katerega smo imeli, zime itd... Vse je ena največja laž in manipulacija.
Uporabnik1824712
19. 11. 2022 09.42
+0
Vse je mogoce… ampak vseeno mislim da se nekaj z planetom dogaja… so pa zmozni vsega da…
Marck
19. 11. 2022 09.44
+1
Gutenberg
19. 11. 2022 11.44
-2
Zemlja sama spreminja podnebje, tako kot od nekdaj. Ni neke zarote, samo politika in denar to izkoriščata.
dark horse
18. 11. 2022 19.06
+7
Plačajo ga naj milijonarji, milijarderjev z svojimi avioni, jahtami..
Holy50
18. 11. 2022 18.42
+9
Naj plača onesnaževalec. Tehnologija je napredovala, nismo več v dobi premoga.
SlepiSlovenc
18. 11. 2022 18.32
-3
Končno. To sm čaku ceu svoj lajf.
Urška iz Ugande
18. 11. 2022 18.13
+15
Bodo revne države plačale za svoje migrante?
Urška iz Ugande
18. 11. 2022 18.17
+15
Pride sem pa ima več pravic kot Slovenec. To je skregano z logiko, ker v življenju ni prispeval centa tej državi. Avtohton državljan plačuje davke celo življenje. Tako kot naši starši in vsi predniki, ki so gradili državo.
SVOBODAGOVORAhaha
18. 11. 2022 18.01
+12
Tem lažnivcem je do podnebja kot Bidenu di miru po svetu, nehajte že zavajat vi in vaše pravljice o zelenih politikah, povejte raje kaj o trgovskih megaladjah in njihovem res konkretnem onesnaževanju ne pa s pravljicami jemati svobod oprancem.
Gutenberg
19. 11. 2022 11.45
In te ladje kurijo največjo svinjarijo v svojih motorjih.
Abrams
18. 11. 2022 17.53
+7
Če bi kdo rad kej plačal zaradi mene lahko. Moje pustite pri miru. Tudi za izbrisane in ostale deb.... enako. Če že hoče lahko Krivic plača. Bar... je samo pobral od odvetniških storitev. Da ga ni sram, nej spoka iz SLO.
Abrams
18. 11. 2022 17.50
+8
Ne vem kdo se dela neumnega. V Afriko je bilo vgrajenega ogromno denarja in od Afrike ni praktično nič. Tista dva grama zlata nista vredna omembe. Tudi naftnih polj ni pretirano veliko, ostalo pa tudi ne dela, ker afričani ne delujejo. Niso zanesljivi. Kaj da jim damo denar, da se bomo potem spet branili pred begunci iz vojnih območji ????
Ate_ist
18. 11. 2022 17.46
+0
industrijska revolucija se je začela v britaniji? kaj bo svet lahko od njih vzel, saj so že sedaj goli in bosi?
periot22
18. 11. 2022 17.46
+7
Več kot 400 jih je šlo tja in vsak s svojim zasebnim letalom! Same laži!
Mickay
18. 11. 2022 17.44
+3
Kaj bo Evropa plačala, ko še za BUREK nima.
FONDAČ
18. 11. 2022 17.37
+4
Kot sem že rekel, rodila se bo miš, če se sploh bo.
gr rg
18. 11. 2022 17.18
+7
A boste kdaj objavili koliko vojaški stroj v globalu proizvede emisij? Najverjetneje se ne da zračunat.
Luka40
18. 11. 2022 17.01
+2
Nikoli žal. Še za burek ne bodo dale!
Protoc
18. 11. 2022 17.00
+8
Ameri so najvecji onesneževalci..od bojnih ladij ki kurijo do 2000l, jstbpa celo zimo porabim toliko..nasploh smo po lukseburgu, mi ker smo med najmanjšimi..ampak seveda bo Ursula, Klaus in drugi dirigirali kako pa kaj