Tujina

Revne države dobile prvo bitko za 'podnebni' denar razvitih

Dubaj, 01. 12. 2023 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
50

Že prvi dan podnebnega vrha, ki letos poteka v Dubaju, je spisal zgodovino. Zdi se, da so revne države, ki so najbolj na udaru podnebnih sprememb, končno le zmagale prvo bitko v 30-letnem boju za 'podnebni denar'. Tako so razvite države sprejele prelomno odločitev in končno vzpostavile sklad za izgube in škode, o katerem so se dogovorile na lanski podnebni konferenci. Denarnico so najbolj odprli Združeni Arabski emirati, ki se soočajo s številnimi kritikami, in Nemčija. Še več naj bi prispevala EU.

Naravne katastrofe po vsem svetu, ki jih poganjajo podnebne spremembe, porajajo številna vprašanja, najbolj pereče pa je, kdo bi moral plačati za razdejanje in opustošenje, ki ga puščajo za seboj.

"Ljudje zaradi podnebnih sprememb izgubljajo svoje domove, sredstva za preživetje, svojo zgodovino. Obale in otoki se potapljajo," za Sky News pripoveduje podnebna aktivistka Vanessa Nakate. Kot kaže analiza 173 držav, ki so jo izvedli na Mednarodnem inštitutu za okolje in razvoj (IIED), države v razvoju, ki so najbolj ogrožene zaradi podnebnih sprememb, proizvedejo najmanj emisij na svetu, medtem ko najmanjše tveganje nosijo razvite države, kot so Luksemburg, Švica in Irska.

Poplave v Pakistanu so terjale več kot tisoč žrtev ter prizadele več kot 33 milijonov ljudi.
Poplave v Pakistanu so terjale več kot tisoč žrtev ter prizadele več kot 33 milijonov ljudi. FOTO: AP

Dolga leta so se bogatejše države upirale priznavanju potrebe za kompenzacijo državam v razvoju. Leta 2009 se je koalicija gospodarsko razvitih držav, med njimi ZDA, Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo, le zavezala, da bo državam v razvoju, ki so jih prizadele podnebne spremembe, do leta 2020 namenila 100 milijard dolarjev (101 milijardo evrov) letno. A zaveze so vse do zdaj ostale neuresničene. 

Zgodovinski mejnik 

Že prvi dan podnebne konference COP28  pa je postregel z zgodovinskim mejnikom. Predstavniki držav so namreč že prvi dan dogodka potrdili odločitev o vzpostavitvi sklada za izgube in škode.  Dogovor o ustanovitvi sklada za kritje izgub in škode, namenjenega finančni pomoči za blaženje obsežnih posledic podnebnih sprememb v najbolj prizadetih državah v razvoju, so sicer države dosegle na lanskem podnebnem vrhu v Šarm el Šejku. Včeraj pa je padla dokončna odločitev o njegovi vzpostavitvi, potem ko so se države leto dni pogajale o tem, kako bo ta finančni mehanizem v praksi sploh deloval.

Podnebne spremembe
Podnebne spremembe FOTO: AP

Sklad se že polni, največ prispevali gostitelji in Nemčija, razočarale ZDA

Kot je povedala glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek, trenutno že prihajajo prva vplačila v sklad. Gostitelji konference Združeni arabski emirati bodo prispevali 100 milijonov ameriških dolarjev (približno 92 milijonov evrov), enak znesek bo najranljivejšim državam namenila tudi Nemčija. Evropska unija namerava vplačati v sklad 246 milijonov dolarjev (225 milijonov evrov), Slovenija pa namerava po navedbah Kobilškove višino svojega prispevka sporočiti danes.

Odločitev o dokončni vzpostavitvi omenjenega sklada je poskrbela še za en pomemben zgodovinski mejnik. Kot pojasnjuje Kobilškova, se namreč v vsej zgodovini podnebne konference še ni zgodilo, da bi bila neka odločitev sprejeta že prvi dan.

Razočaranje je sicer prispevek ZDA. Ta je za sklad trenutno namenila le 17 milijonov dolarjev (15 milijonov evrov), saj je to najboljši možen dogovor s kongresom. Pri tem so poudarili, da vplačilo ne pomeni, da sprejemajo, da je sklad namenjen odškodninam in da s tem ne priznavajo odgovornosti. 

'Ustvarili smo zgodovino' 

"Danes smo ustvarili zgodovino," je vzpostavitev sklada med objemanjem in vzkliki delagatov v dvorani komentiral predsedujoči COP28 al Džaber. Tudi on je izpostavil, da je sprejetje odločitve na prvi dan konference zgodovinski trenutek. "Tudi hitrost, s katero smo to uresničili, je edinstvena in zgodovinska," je dodal.

V prihodnjih dneh se pričakuje še več obljub glede vplačil v sklad, pri čemer bode v oči dejstvo, da so zneski v luči doseganja kolektivnega finančnega cilja, ki je 100 milijard dolarjev letno za podnebne ukrepe v državah v razvoju in ki naj bi ga države dosegale med letoma 2020–2025, precej nizki.

"Napredek, ki smo ga dosegli pri vzpostavitvi sklada za izgube in škodo, je zelo pomemben za podnebno pravičnost, vendar prazen sklad ne more pomagati našim ljudem," je opozorila predsednica skupine 46 najmanj razvitih držav Madeleine Diouf Sarr.

Visoke goste bo nagovorila tudi slovenska predsednica

Visoke goste na COP28 pa bo danes nagovorila tudi predsednica Nataša Pirc Musar.  V ospredju današnjega dogajanja na podnebni konferenci ZN (COP28) bo začetek dvodnevnega vrha voditeljev, na katerem organizatorji pričakujejo več kot 170 predsednikov držav in vlad. Slovenske barve bo zastopala predsednica države Nataša Pirc Musar, ki bo tudi nagovorila udeležence osrednjega plenarnega zasedanja voditeljev.

Poleg Pirc Musarjeve bo danes in v soboto nacionalne izjave v okviru t. i. vrha voditeljev (World Climate Action Summit) podalo okoli 140 voditeljev držav. Kot poudarjajo gostitelji konference, je to za predstavnike držav priložnost, da izpostavijo prednostne naloge ter konkretne zaveze in ukrepe, ki jih sprejemajo v domači državi, vključno z njihovim odzivom na globalni pregled stanja glede izpolnjevanja ciljev pariškega sporazuma, med drugim ohranitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko obdobje.

Še pred začetkom konference je iz Bele hiše prišla informacija, da na COP28 ne bo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je trenutno zaposlen z reševanjem konflikta na Bližnjem vzhodu, in kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Prvega bo nadomeščala podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki se bo pridružila podnebnemu odposlancu ZDA Johnu Kerryju. Sodelovanje na COP28 je medtem zaradi zdravstvenih težav odpovedal tudi papež Frančišek.

Slovensko predsednico danes poleg nastopa na osrednjem plenarnem zasedanju voditeljev v Dubaju čaka tudi udeležba na spremljevalnem dogodku na visoki ravni, ki ga bo pripravila Slovenija. Posvečen bo razmisleku o pomenu pravice do čistega in zdravega okolja, so v četrtek sporočili iz urada predsednice.

Dan bo nato sklenila kot gostja na svečani večerji, ki jo v čast svetovnim voditeljem in vodjem delegacij njihovih držav prirejata predsednik Združenih arabskih emiratov, emir Mohamed bin Zajed al Nahjan, in predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
01. 12. 2023 16.30
+5
Pesek v oci vsem naivnezem.Po vseh dogovorih nam gre vedno slabse pa se noben ne upa priznat da je edina resitev zmanjsanje populacije za polovico.Ubogi kapitalisti so zgrozeni nad takim razmisljanjem in bojo z denarjem ki ga imajo raje unicili nas planet kot pa kaj naredili.
1muvwndr
01. 12. 2023 15.13
+9
Naj plačajo mednarodne korporacije, ne države. One so tiste, ki uporabljajo zastarelo tehnologijo, ki onesnažuje. One so tiste, ki vozijo materiale 3x okoli sveta, ker je na leto nekaj jurjev več profita namesto, da bi vlagale v lokalno proizvodnjo. Ladje in letala proizvedejo neskončno več toplogrednih plinov kot avtomobili, so pa vsaj v 80% primerov nepotrebni, ker bi se lahko ista stvar proizvedla v EU, ne pa na kitajskem.
alicante123
01. 12. 2023 15.09
+11
Srečanje tretjerazrednih voditeljev držav, ki imajo z onesnaževanjem planeta bore malo, je pa dober izgovor za zastonj potovanje in predbožični šoping v Emiratih.
LuxVeritas
01. 12. 2023 15.07
+11
caknsedaj bomo.mi nerazvitim drzavam placevali ker same uorabljajo oremog, rzvite pa vemo zakaj niso, ker niso vec kolonije, in nih vodijo kriminalci.
Ivar The Boneless
01. 12. 2023 14.55
+8
Hipokricija elit je že prav smešna. Sami pa so največji osnaževalci. Ukrepi so samo za nas.
BitterTruth
01. 12. 2023 14.55
+11
Dokler jih bomo futrali, se bodo mnozili... tako da jih imamo na koncu se vec za futrati 👍👍👍👍👍 od vsake kile rize se pa za 100 kil riza denarja pokrade, potem se pa cudimo zakaj ze vsa leta ni permanentne resitve 🫡
Grma53
01. 12. 2023 14.27
+18
Revne države potrebujejo predvsem rove in podzemne utrdbe, da bodo lahko poskrile orožje in rakete, ki jih kupujejo za denar od pomoči. V bistvu pa rabijo le kondome.
BitterTruth
01. 12. 2023 14.53
+16
Fery Zaka
01. 12. 2023 14.10
+13
Afriški diktatorji že naročajo lamborđinije in ferarije. Zelene, seveda, če bodo kupljeni z zelenim denarjem.
Ivar The Boneless
01. 12. 2023 13.30
+19
Kako so pa prispeli ti podnebniki v Dubaj? Peš?
Delavec_Slo
01. 12. 2023 13.58
+17
Ja in vozili so se z e-skiroji od letališča do tam...., pa jedli bodo solato iz puščave in telefonirali s telefoni iz jogurtovih lončkov!
bu?e24 1
01. 12. 2023 13.16
-9
Napredek držav zmanšuje revščino in s tem tudi smeti in ispuste fakt napredek zmanšuje onesneževanje,sam lažji je zaterat države prek drugih vazalnih držav od korporacij ki tem istim državam krade vodo in rudo ne da jim pa da napredujejo
LuxVeritas
01. 12. 2023 15.09
+6
in zakaj bi morali mi dati takim drzavam ki ocejo napredovat sploh kaksen denar. smo videli napredek v gazmiljone je slo za vse samo za ljudi ne.
bu?e24 1
01. 12. 2023 13.12
+5
Spet en mr beast je več naredu kot ta sestanek ki je pobasau več denarja kot ga je mr beast prorabiu da je omogočiu 500.000 ljudem pitno vodo
Janko Ig
01. 12. 2023 12.42
+16
Njihovi vodje jih bodo zagonili za luksus tako je to metanje denarja stran. Enako kot v Gazi kjer cel svet zalaga palestince in večino pobaše Hamas ,ljudje pa dobijo drobtine...
slayer2
01. 12. 2023 12.52
+9
Isto je v Ukrajini, kjer zeleni in njegova žena vso denarno pomoč obdržita zase!!!
LuxVeritas
01. 12. 2023 15.10
+3
ti mesas putina za zelenskega, on je ruspm pobral ves denar, danes placujejo da se blrijo, vsaj tako jokajo orki na telegramu.
bbb27
01. 12. 2023 12.11
+19
denar v teh revnih državah bo prav tako pobasala elita, politiki... Sicer pa, dokler mečejo smeti v reke, morje nimajo pravice do tega denarja, naj najprej začnejo delati spremembe na okolje pri sebi
Wolfman
01. 12. 2023 12.08
+7
Putin je odloče in jasen, zato poziva, da naj Rusinje naj na velikop rojevajo..., kar pomeni le eno, da se bliže vojna velikih razšežnostI in na to se je treba odločnio pripraviti.
a res je
01. 12. 2023 14.03
+2
Dela na tem, da pokrije izpad pokojnih borcev v Ukrajini.
trdaglava
01. 12. 2023 11.58
+15
Zdaj naj pa "bogate" drzave dobijo denar od revnih ker mecejo smeti v reke, morje...
brabusednet
01. 12. 2023 11.57
+13
Ta denar bodo kasirali precednik in ožji sodelavci.Narod tega denarja ne bo ukusil.Narod lačen precedniki se pa kopajo v denarju in prestižu.
minnaema@yahoo.com
01. 12. 2023 11.36
+9
Denar je sveta vladar............ pa tudi zelo mamljiv zato naj se predhodno iz DENARJA ustvarijo DOBRINE IN RAZDELI med prebivalstvo-(kakor se piše, da so revni in baje tudi NEuki); torej potrebni so konstruktivni pogoji, da se nauči in ustvarja produkt in s tem zadovoljivo življenko okolje, da bo veselje v narodu, ker prepoznavajo perspektivo pred seboj.
Ivar The Boneless
01. 12. 2023 11.32
+7
EU? Kitajska , ZDA pa ne?
DR. RNR
01. 12. 2023 11.25
+16
Prodajanje megle in kraja davcnega gnara. Podnebne spremembe izvajajo glabalisti,ubistvu unicujejo nas planet.
jazpatipažidanamarela
01. 12. 2023 11.03
+19
Denar bodo pa dobili politični in verski voditelji v teh državah, ki so ponavadi diktatorji, in ostala elita pri koritu.
jazpatipažidanamarela
01. 12. 2023 11.05
+7
Če bo prišel denar do nižjih slojev, se bodo še bolj razmnoževali kakor se.