Tujina

Črni panter nazadnje viden v Srbiji blizu meje s Hrvaško

Apatin, 10. 11. 2022 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Črni panter, ki je nedavno zbežal iz ujetništva na Madžarskem, je bil tokrat opažen blizu mesta Apatin v Srbiji, v bližini meje s Hrvaško. V vasi Sonta v apatinskem okraju so domačini opazili žival, črnega panterja, kar je povzročilo preplah in nemir med domačini.

"Črni panter je izredno nevaren in občane pozivamo, naj pazijo nase in na svoje bližnje, ter če opazijo tega plenilca, nemudoma obvestijo pristojno policijsko postajo," je dejal predstavnik gozdarske izpostave "Sombor" Srdjan Peurača ter poslal dopis vsem okoliških izpostavam ter lokalnim društvom, ribičem, čebelarjem in lovcem, pa tudi policijski postaji v Apatinu.

Neuradno naj bi, po poročanju srbskih medijev, člani lokalnih lovskih društev na območju, kjer so opazili žival, ta konec tedna zaradi velikega vznemirjenja domačinov, saj so madžarski mediji nekoč pisali, da naj bi omenjeni plenilec napadal govedo, organizirali lov na zver.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Madžarski mediji so še zapisali, da obstaja razlog za sum, da je bil pobegli plenilec nezakonito vzrejen doma in da zato njegovo izginotje ni bilo prijavljeno. Navajajo še, da je sicer navajen na ljudi in da zaradi tega doslej ni bil še nihče poškodovan, a se bojijo, da bi prav zato, ker je navajen, da ga ljudje hranijo, v iskanju plena napadel človeka.

Petar Sladić, do zdaj edini domačin, ki je za medije povedal, da je videl zver iz družine mačk, je sam poudaril, da to počne zato, "ker se njegovi otroci pogosto sami vozijo s kolesi v okolici, gozdu in poljih, in če se panter skrbno skriva pred odraslimi, ni gotovo, da ne bi napadel tudi otrok".

Tudi eden izmed lovcev naj bi s pomočjo daljnogleda videl žival, ki je bila večja od volka, ki ga sicer tudi ni pogosto videti na tem območju, vendar z daljšim repom. Lovec je prepričan, da gre prav za pobeglega panterja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obenem je ta zgodba postala tema vsakodnevnih pogovorov v sami Sonti, za razliko od Sladića pa se prebivalci te vasi ob tej priložnosti medijem večinoma izogibajo, a zaskrbljenosti ne skrivajo.

"Če sem prav razumel, gre za črnega leoparda, ki je nekomu na Madžarskem pobegnil iz kletke in se potepa tu. Možno je, takšni živali nobena žival ne more nič, največja mesojedca pri nas sta šakal in ris, gozdovi so dovolj gosti, da se lahko skrije, zime pa niso več, kot so bile," pravi starejši moški iz Sonte.

Milan Mirić – Miki, lastnik živalskega vrta "Zoo Miki", prvega zasebnega živalskega vrta v nekdanji Jugoslaviji, hkrati pa tudi sodelavec Pokrajinskega zavoda za varstvo narave, goji določeno mero dvoma do zgodbe o tem nevarnem plenilcu.

Črni panter v svojem naravnem okolju.
Črni panter v svojem naravnem okolju. FOTO: Shutterstock

"Iskreno povedano, sam sem bil presenečen nad to zgodbo, ki sem jo tako rekoč slišal iz druge roke pred štirimi ali petimi dnevi. Namreč, o pojavu črnega panterja mi je povedal moški, ki je trdil, da je njegov brat to žival videl v gozdovih okoli Apatina, a da je ni mogel posneti zaradi strahu in slabega in zastarelega telefona," pravi Mirić.

"Čeprav gre za žival, ki v našem gozdu ne biva, bi ji njena prilagodljivost omogočila daljše preživetje, sploh če bi imela vir hrane. In to je tisto, kar lahko gozdovi Podonavja, skupaj z varnim zavetjem, nudijo tej vrsti plenilcev," je pojasnil Mirić, ki tudi trdi, da ta vrsta zveri ne bi smela predstavljati velike nevarnosti za ljudi. "V primeru srečanja s človekom bi panter pobegnil stran."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
11. 11. 2022 14.36
-1
Malo večji mucek ki je pač črn
brezcasni
11. 11. 2022 13.17
-1
crni leopard ne obstaja obstaja pa crni panter ki je temna inacica Jaguarja zivecega v Juzni Ameriki....je najboljsi plezalec in plavalec od vseh divjih mack ......
borjac
11. 11. 2022 10.10
+3
Takoj pošljite Grimsa v napad, on je največji strokovnjak na Svetu za črne panterje, samo stopnic ne sme biti kje v bližini.
silvo.uzmah
11. 11. 2022 08.33
+1
Kaj je prav zapisano Sonta, ali ste imeli v mislih Senta
Zmaga Ukrajini ...
10. 11. 2022 21.45
+4
Ohhh,... kako lep mucek🐾🐈🥰😘 Upam, da hitro pride domov, da ne bo štale...