Tujina

Dan po izbruhu ognjenika na Islandiji se zadeve umirjajo

Grindavik, 15. 01. 2024 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po izbruhu ognjenika blizu ribiškega mesta Grindavik na Islandiji se zadeve umirjajo. Dim se sicer še vedno dviga nad mestom. Geofizik Magnus Tumi Gumundsson je dejal, da je južna razpoka, ki je bila najbližje Grindaviku, nehala bruhati lavo. Strokovnjaki se sicer bojijo, da se je na Islandiji uresničil "najslabši možni scenarij".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lava bruha le še iz oddaljene razpoke
    02:42
    Iz 24UR: Lava bruha le še iz oddaljene razpoke
  • Iz SVETA: Na Islandiji lava požira mesta
    02:37
    Iz SVETA: Na Islandiji lava požira mesta
  • Dan po izbruhu ognjenika na Islandiji se zadeve umirjajo
    01:17
    Dan po izbruhu ognjenika na Islandiji se zadeve umirjajo

Evakuiranih je še vedno skoraj 4000 ljudi, v mestu so ostale le nekatere živali, ki jih niso mogli premakniti, poroča Independent. Predsednica vlade Katrin Jakobsdottir je nedeljo označila za "črn dan za vso Islandijo", vendar je poudarila, da se bodo spopadli s tem in vsem, kar bo še prišlo.

Po besedah Gumundssona gre za peti izbruh na jugozahodu Islandije v zadnjih treh letih, ki pa je "nekoliko večji" od prejšnjih izbruhov, poroča Sky News. Država je sicer po njegovih besedah navajena na ognjeniško aktivnost, vendar obramba, ki so jo decembra na hitro zgradili v bližini Grindavika, ne bo "dovolj velika, če bo izbruh trajal več časa".

"Upamo lahko le na najboljše. Videti moramo, reševalci in civilna zaščita pa se bodo trudili, da ohranijo te nasipe, kar pa ni preprosto," je dodal.

Dim se sicer še vedno dviga nad Grindavikom, požari še vedno žarijo, vendar so se omejili. Oblasti si zdaj prizadevajo rešiti ne le hiše, ampak ohraniti mesto za "cvetočo skupnost, ki so jo gradile številne generacije". "Ljudje so razpršeni po Islandiji, Islandci so odprli svoje domove, da bi lahko nastanili ljudi, vendar moramo ponovno zgraditi skupnost, da bodo ljudje imeli svetlo prihodnost," je dejal znanstveni dopisnik Thomas Moore za Sky News.

Prebivalci Grindavika so se v nedeljo zbudili v nevarno jutro. Blizu mesta sta nastali dve razpoki po povečani potresni aktivnosti. Oblasti so nemudoma evakuirale skupnost. Prvi izbruh se je začel ob 8. uri zjutraj, ko se je v tleh približno 450 metrov od mesta odprla razpoka, vendar so zaščitne pregrade lavo potisnile stran od mesta. 

Mir je bil le do popoldneva, ko se je pojavila nova razpoka, ki je prilezla tudi do prvih hiš. Kot so poročale tuje tiskovne agencije, je stavbo zajel ogenj, lava pa je stekla po mestnih ulicah. Po večernem poročanju BBC-ja so nasipi, ki so jih zgradili za zaščito, sicer uspešno preusmerili večino lave stran od mesta. 

Vse ceste v Grindavik so trenutno zaprte, medtem ko mednarodno letališče Keflavik obratuje normalno. Do jutri je zaprto tudi priljubljeno zdravilišče Modra laguna, ki leži severozahodno od vulkanskega območja, poroča Sky News. 

Na Islandiji, kjer živi približno 370.000 ljudi se nahaja več kot 30 aktivnih vulkanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
15. 01. 2024 11.11
-5
Islandija je pa tko naravno lepa dežela da se še naša dežela skrije, kaj šele Sicilija ali Goli otok.
St. Gallen
15. 01. 2024 11.14
-3
Komentator aligator
15. 01. 2024 16.17
+2