Tujina

Kraljica je odšla v solzah, te je imel v očeh tudi njen sin

Koebenhavn, 14. 01. 2024 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., T.H.
Komentarji
62

Danci so po zgodovinski abdikaciji priljubljene kraljice Margarete II. dobili novega kralja, Frederika X. Prestolonaslednik je kralj postal brez kronanja, njegova mati se je s kočijo odpeljala v vladno palačo, kjer je podpisala izjavo o abdikaciji. V istem trenutku je Frederik postal kralj Danske, Grenlandije in Ferskih otokov. Pred palačo se je zbralo okoli 100.000 ljudi, da bi spremljali predajo oblasti. Po podpisu abdikacije je nekdanja kraljica prostor zapustila v solzah, te so se med nagovorom narodu nekajkrat nabrale v očeh tud novemu kralju.

Abdikacijo je 83-letna kraljica Margareta II. po 52 letih na prestolu podpisala v palači Christiansborg, njen 55-letni sin Frederik pa je ob tem sedel na njeni desni strani. Frederik X. je kralj Danske, Grenlandije in Ferskih otokov tako postal brez kronanja. Pred tem se je kraljica po ulicah danske prestolnice še zadnjič v tej vlogi popeljala v kočiji s konjsko vprego.

Po podpisu abdikacije, ob katerem so bili navzoči tudi Frederikova žena Mary in njun najstarejši sin Christian, je prostor zapustila v solzah. "Bog blagoslovi kralja," je dejala.

Kraljeva družina se je nato zbrala na balkonu palače in pozdravila navdušeno množico, ki je mahala z rdeče-belimi danskimi zastavami.

Danska premierka Mette Frederiksen je z balkona palače Christiansborg, sicer sedeža danskega parlamenta in vlade, slovesno razglasila, da je Frederik novi kralj, sledil pa je njegov nagovor narodu.  Pred palačo se je zbralo okoli 100.000 ljudi, da bi spremljali predajo oblasti.

Podobno kot materi so se ob tem tudi njemu nekajkrat v očeh nabrale solze. "Moja mati je bila eno s svojo deželo, to ji je uspelo kot le še malokomu," je dejal novi kralj. Izrazil je upanje, da bo "združujoč kralj za prihodnost".

"To je odgovornost, ki jo sprejemam s spoštovanjem, ponosom in veliko srečo," je sporočil Frederik X. Ob vzklikih množice si je večkrat položil roko na srce.

Od kralja zabav do kralja Danske

Novi kralj Danske je bil v najstniških letih upornik, danes pa velja za spoštovanega družinskega očeta in ljudskega človeka. S soprogo uživata visoko stopnjo priljubljenosti med Danci, novega kralja podpira več kot 80 odstotkov Dancev.

Rodil se je 26. maja 1968 po nujnem carskem rezu v koebenhavnski univerzitetni bolnišnici takrat še prestolonaslednici Margareti in princu Henriku. Ima leto mlajšega brata Joachima.

Kot otrok in mladenič se je Frederik le s težavo spopadal z medijsko pozornostjo in pričakovanji zaradi svoje vloge prestolonaslednika. Kot najstnik je svojim staršem očital, da so ga zanemarjali, ko so opravljali svoje kraljeve dolžnosti. Tolažil se je s hitrimi avtomobili in življenjskim slogom. Mnogi so ga zato v 90. letih prejšnjega stoletja označevali za razvajenega princa, ki se rad zabava.

To se je začelo spreminjati, ko je leta 1995 kot prvi član kraljeve družine končal študij politologije na univerzi Aarhus. Naučil se je tudi več jezikov; poleg danščine med drugim govori še angleško, francosko in nemško.

Med ključnimi dogodki v življenju Frederika je bilo tudi služenje v danski vojski. Uril se je v vseh treh njenih vejah ter uspešno opravil tudi test za elitno enoto mornarice.

Velja za strastnega ljubitelja športa, pogosto se udeležuje tudi nogometnih tekem, zaradi česar velja za dostopnejšega kot Margareta. "Nočem se zapreti v trdnjavo. Hočem biti jaz, človek," je nekoč dejal. Vztraja, da se bo tega držal tudi po prevzemu prestola.

Med znamenitejšimi podvigi novega kralja je bil maraton, ki ga je prvič pretekel leta 1992 in za to potreboval tri ure in 23 minut, udeležil pa se je tudi štirimesečne skoraj 2800 kilometrov dolge ekspedicije na Grenlandijo s smučmi leta 2000.

Margareta II. je bila na prestolu več kot pol stoletja in je bila po smrti britanske kraljice Elizabete II. evropski monarh z najdaljšim stažem. V času njene vladavine se je monarhija na Danskem okrepila, njena priljubljenost pa se je povečala. Monarhijo je tudi modernizirala ter zmanjšala število nosilcev kraljevih nazivov. Najmlajšemu sinu in njegovim otrokom je namreč te nazive odvzela.

Zadnji dan lanskega leta je presenetila javnost z napovedjo, da se bo danes, na obletnico smrti očeta in začetka svoje vladavine, odpovedala prestolu. Gre namreč za prvo abdikacijo na Danskem v skoraj 900 letih, nazadnje je abdiciral kralj Erik III. leta 1146, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soprogo spoznal med olimpijskimi igrami v Sydneyju

Veselo je tudi v Avstraliji, saj je kraljica postala na Tasmaniji rojena Mary Donaldson. Delala je v oglaševanju, ko je med olimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000 spoznala bodočega kralja Frederika. Njuno prvo srečanje v baru je bilo zelo sproščeno in šele kasneje je izvedela, da je v resnici spoznala danskega princa. Dolgo časa sta se dobivala na skrivaj in vzdrževala zvezo na daljavo, poročila sta se leta 2004. Imata štiri otroke, 18-letnega Christiana, 16-letno Isabello ter 13-letna dvojčka Vincenta in Josephine.

55-letni Frederik in 51-letna Mary veljata za moderen par, ki sta skušala svojim otrokom omogočiti čim bolj normalno življenje, med drugim z obiskom javnih šol. Njun prvorojenec je bil prvi član kraljeve družine, ki je bil v vrtcu.

Bodoči kralj Frederik in njegova soproga sta v javnosti priljubljena. Pozitivno predstavo o bodočem kraljevem paru ima namreč 80 odstotkov vprašanih v javnomnenjskih raziskavah.
Bodoči kralj Frederik in njegova soproga sta v javnosti priljubljena. Pozitivno predstavo o bodočem kraljevem paru ima namreč 80 odstotkov vprašanih v javnomnenjskih raziskavah. FOTO: AP

Poznavalci zaradi tega domnevajo, da se z novim kraljem ne obetajo velike spremembe, ampak bo verjetno sledila previdna tranzicija v prilagajanju času in trendom.

Še vedno bo nadomeščala kralja

Kljub zgodovinskemu dogodku pa predaje oblasti ni zaznamovalo razkošno kronanje kot na primer v Veliki Britaniji lani spomladi, ko so okronali Karla III. Na Danskem namreč že od 17. stoletja ne izvajajo kronanj. V nasprotju s tradicijami v več drugih državah monarh niti ne zapriseže na položaj, ker je ta deden.

Margareta II. je bila na prestolu več kot pol stoletja in je bila po smrti britanske kraljice Elizabete II. evropski monarh z najdaljšim stažem.
Margareta II. je bila na prestolu več kot pol stoletja in je bila po smrti britanske kraljice Elizabete II. evropski monarh z najdaljšim stažem. FOTO: AP

Kljub abdikaciji bo Margareta ohranila pomembno vlogo v kraljevi družini. Kot je sporočila družina, bo namreč ohranila naziv in bo nadomeščala kralja, med drugim, ko bo ta na poti v tujini.

Na Danskem ima monarh predvsem ceremonialno vlogo, vendar pa podpisuje tudi zakone in imenuje izvoljeno vlado, s katero se tudi redno sestaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
15. 01. 2024 14.59
Nova kraljica deluje preprosto čisto nekaj drugega kot Kate ki se nosi!
vvvilice
15. 01. 2024 08.12
+2
Relikt preteklosti. Pa naj ga imajo, če hočejo. Se me ne tuče
vvvilice
15. 01. 2024 08.11
+3
Tudi meni so se solzile oči, rezal sem namreč čebulo
myomy
14. 01. 2024 21.38
+0
Ga ni v zgodovini človeštva komunista, ki bi tako dolgo vladal narodu. Pravi diktatorji živijo v t.i. demokracijah.
Nace Štremljasti
14. 01. 2024 21.33
+2
a pridejo tudi v butale v Cerknico na karneval dobrodošliiiiii
Monster_Cat
14. 01. 2024 21.25
-1
Frederik X.......a dela reklamo za X
1918
14. 01. 2024 19.22
+4
živel kralj!
York
14. 01. 2024 18.07
+7
Čestitke novemu kralju in kraljici. Na danskem dvoru so veliko bolj sproščeni in pristni kakor na angleškem. Gospa Margareta, dosedanja kraljica, je pa prava "faca." Tej v pokoju ne bo dolgčas.
SlepiSlovenc
14. 01. 2024 17.30
-5
Kar nekaj javno. To je vendar nedopustljivo.
IvanJaJo
14. 01. 2024 17.01
+1
"Nekoč je bil kraj zabav"? 😏 Kako pa to zgleda🤣
mijam75
14. 01. 2024 16.52
+11
se vidi, da večina še ni prišla dlje od otroških slikanic in misli, da kralji in kraljice živijo tako kot v pepelki. Res čudno, da je toliko najbolj stabilnih evropskih držav monarhij. In sodimo mi v državi, kjer lahko artur štern kandidira za predsednika.....
Sredinc
14. 01. 2024 17.03
-2
mene pa čudi da prav punce najbolj podpirate kralj€ in princ€ 🤪🤪🤣🍀
Na pol ovca
14. 01. 2024 17.11
-5
Stabilnih držav? kaj ti si še en pacijent ki je ali manjkal pri zgodovini al pa konzumiraš opcijske resnice kot recimo SDS turbo zgodovino, nesposoben dojeti zakaj, kako ...
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 16.16
+9
Meni se zdi zelo uredu. Kralj je pomemben. Ko kralj spregovori tudi premjer utihne. Bodoči kralj je že od malega vzgojen in šolan za kralja in že kmalu ve da bo v službi ljudstva. Predsedniki v "demokratičnih "državah so pa vse mogoče in nemogoče. Gobezdači, lopovi, prevratniki in tudi kak šolan ali nešolan obvezno pa nastopaški spodobnež se najde.
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 16.18
+2
Tudi Slovenija bi lahko bila kraljevina. Čez tri generacije bi počasi želi rezultate.
Iqos
14. 01. 2024 16.48
+1
Na pol ovca
14. 01. 2024 16.51
+2
Caseino123
14. 01. 2024 16.07
+7
Gonzalo Lira, ameriški državljan UBIT v ukrajinskem zaporu (kritik Kijeva). Niti CNN, MSNBC kje šele evropski mediji niti besede. Košarkarica na dan aretacije najbol googlana oseba tisti trenutek, 5 novic dnevno o njej - domov živa in zdrava.toliko o tem da ne živimo v svetu propagande.
Caseino123
14. 01. 2024 16.08
+5
Ameriški predsedniki osebno pošiljajo "tjulnje" v reševanje Am.državljanov po svetu ampak te smrti, kot da je ni
Zmaga Ukrajini.
14. 01. 2024 16.53
-2
hahahahaha,... "ubit"??? Res škoda je, da niso mučili tega mizoginega, šovinističnega bildeta!!! Itak vemo, da rusofili definitivno niste diht, ampak tole kruljenje o tem bedaku je pa res mimo. Prvič - ta butl ni bil NIKOLI novinar,... drugič - služil je z objavami na yt, kjer je nabiral take modele, kot si ti, ki imajo hude težave z razmišljanjem in iskanjem resnih informacij,... tretjič - ukvarjal se je s seks turizmom, saj je objavljal (coach red pill) in v Ukrajini sprejemal goste iz tujine, ki jih je nato predstavljal 18 ali 19-letnim Ukrajinkam,... četrtič - poročen je bil z Ukrajinko, z njo ima dva otroka (najboljše, kar je ona storila v življenju je to, da se je losala takega bedakiča), petič - živel je v Harkovu ( v Ukrajini !!!), in ko je "sex turizem" zaradi vojne ugasnil, saj nihče več ni hotel ali pa mogel priti v Ukrajino, je obrnil ploščo in nenadoma postal "ekspert" za vojno v Ukrajini🤣🤣🤣, nabijal je promoskovitsko propagando in se lagal takim nesrečnikom, kot ste rusofili. Šestič - kljub temu, da je živel v Harkovu, je bedakić objavljal kar najbolj očitne in bizarne laži v zvezi z vojno v Ukrajini, hkrati pa je posnetke o položajih ukrajinskih vojakov posredoval moskvičem. In tedaj (lanskega maja) so ga ukrajinske oblasti končno aretirale,... sedmič - kljub temu, da je moral vedeti (ali je bil pa tako zabit, da je še sam verjel tistemu, kar je pisaril), da moskviči nažigajo po bolnišnicah, in drugih zdravstvenih ustanovah, on pa je imel že prej težave z zdravjem (pokadil je po 2 škatlici cigaret na dan), je še vedno ostajal v Ukrajini. Ko je v zaporu zbolel za hudo obliko pljučnice, mu pač ni bilo pomoči. Kot rečeno - jaz pravim, da je res škoda, ker ga Ukrajinci niso mučili. Rusofilom pa vam itak ni pomoči - hvalite nacifašota putlerja, opevate tega mizoginega lažnivca in "sex experta", zagovarjate in sledite objavam enega ameriškega pedofila ritterja, ki so ga vrgli iz vojske, itd. Bravo👋👋👋,... bolj nagnusnega vrednostnega sistema rusofili res ne morete imeti.
Nace Štremljasti
14. 01. 2024 15.48
+2
pa koga to briga lenuh nima delovna dobe 10 minut on tako nam bodo govorili o redu sramota da večja ne more biti
pravica1
14. 01. 2024 15.42
+0
Slavljenje nekih monarhij v teh casih je cudno pa kakorkoli obrnes.
Na pol ovca
14. 01. 2024 15.35
-5
Zabavno danskemu dikatatorju ploskate S Korejskemo ravno nasprotno
marjanovic.drazen
14. 01. 2024 15.36
+15
Poglej kako zivijo danci in kako korejci. Nisi cist
Na pol ovca
14. 01. 2024 15.43
-4
Ovca diktator je diktator in korejci za razliko od teh niso delal genocida po svetu... kdo je sedaj čist ?
Sickk 2
14. 01. 2024 14.35
-1
Dobila bo novega oderuha prebivalstva...
periot22
14. 01. 2024 14.09
-1
misterbin
14. 01. 2024 12.21
+9
Slovenija pa bo v kratkem dobila novo vlado
Iqos
14. 01. 2024 16.49
+1
mistik
14. 01. 2024 12.15
+1
Nadaljujejo kolonijalno kulturo v Afriki in Aziji.