Tujina

Danski poslanci 40 minut razpravljali z lažno belorusko opozicijsko voditeljico

Koebenhavn, 08. 10. 2020 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Danski poslanci, člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, so se ta teden kar 40 minut po telekonferenci pogovarjali z žensko, ki se jim je predstavila kot beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, a je očitno šlo za potegavščino, so sporočili iz parlamenta v Koebenhavnu.

Pogovor članov odbora z žensko, ki se je izdajala za belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko, je potekal za zaprtimi vrati, po 40 minutah pa se je nenadoma končal. Sodelavci prave Tihanovske, ki se je po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji v začetku avgusta umaknila v Litvo, so jim nato pojasnili, da Belorusinja ni sodelovala v tem pogovoru, so pojasnili v danskem parlamentu.

Kot je pojasnil namestnik predsednika odbora Michael Aastrup Jensen, so načrtovali videokonferenco, a je ženska na drugi strani zatrdila, da ne more vzpostaviti delovanja spletne kamere, zato so se pogovarjali brez slike.

Svetlna Tihanovska se je po volitvah zatekla v Litvo.
Svetlna Tihanovska se je po volitvah zatekla v Litvo. FOTO: AP

Kasneje so oponašalko Tihanovske izsledili v Rusiji, je povedal Aastrup Jensen. Da sledi vodijo v Rusijo, je povedal tudi predsednik odbora, nekdanji zunanji minister Martin Lidegaard. "Morda se bo to pojavilo v kakšni satirični oddaji v kakšni ruski deželi, lahko pa je šlo za čuden poskus vohunjenja ali slabo šalo. Ne upam si reči," je dejal Lidegaard.

Tihanovska, ki naj bi bila tudi po mnenju EU prava zmagovalka spornih volitev v Belorusiji, se je sicer doslej srečala in pogovarjala že z več tujimi političnimi voditelji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
09. 10. 2020 16.34
+2
teater absurda!!! razglaša se za predsednico, volitve pa šteje za ne veljavne. kdo koga ima za idi_ota? tu ne gre za blagostanje belorusov, pač pa so na vrsti, da se jih oropa.
Sokril
09. 10. 2020 12.16
+1
Verjetno bo še veliko smeha v ruski FSB.
Generacija56
09. 10. 2020 12.29
+2
Ah, kje... Ruski prankerji so svetovno znani. Izkoriščajo neumnost, ki trenutno cveti na zahodu do skrajnosti. Kako si jih privoščijo, ni vedno objavljeno na tem mediju... Ker je sramotno ponižujoče... Če bi ljudje vedeli, kaj je vse skrito...
Generacija56
09. 10. 2020 09.16
+3
Dogodek razgalja nesposobne EU birokrate do obisti... Koliko neumnosti je v tem, je težko zbrati, opisati... Imaš torej telefonsko številko , se predstaviš, kot kdorkoli in poklepetaš z Danskim parlamentom! Pomembno je le, da pljuvaš po Belorusiji, Rusiji, spodkopavaš njihovo oblast, obljubljaš hlapčevski odnos, ki ga boš gojil do EU, Danske in že si "tapravi", da te ti tepci imenujejo za "interim president", kot v Venezueli... Mimogrede še ukradejo nekaj milijard premoženja, uvedejo sankcije, prepovedi... Kar se mene tiče, organizirati nekaj avtobusov in jih vse strpati takoj v mentalno ustanovo.....
xmp125
08. 10. 2020 21.23
+0
Kakšni butli. Kaj če so poslanci morda tem ruskim FSB operativcem, ki so gotovo za to operacijo, celo razkrili kakšne podatke, ki lahko resnično belorusko opozicijo spravijo v težave, ali celo koga v zapor ali ob življenje? Pa ne moreš verjeti, no!
Butalec8
08. 10. 2020 21.57
+1
Alpa koga ob pamet tak ko tebe. Take fore se ponavadi ruski radjiski voditlji grejo ni prvic da so koga nasrali
Domendo
08. 10. 2020 20.54
+8