Tujina

Davor Dragičević za 24ur.com: Vračam se močnejši, tako fizično kot psihično

Dunaj/ Ljubljana, 12. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
73

"Ko ti ubijejo otroka, se ničesar več ne bojiš. Zakaj bi sploh še živel?" Tako nam je januarja 2019 na vprašanje, ali se Davor Dragičević boji za svoje življenje, ker za umor svojega sina Davida obtožuje tako pomembne ljudi, odgovorila njegova nekdanja soproga Suzana Radanović. Davor se je tedaj skrival in z novinarji ni komuniciral. Zdaj pa je z nami le spregovoril o svoji vrnitvi v Banjaluko. "Kaj bo z mano, bo jasno v trenutku, ko vstopim v BiH," pravi. In še: "Na potezi je državno tožilstvo. Imajo dokaze, pričakujem aretacije in pregon morilcev mojega sina. Čas se je že davno iztekel."

Več videovsebin
  • Davor Dragičević: Notranje ministrstvo je storilo zločin brez primere
    01:07
    Davor Dragičević: Notranje ministrstvo je storilo zločin brez primere
  • Davor Dragičević o tem, kaj pričakuje ob vrnitvi v BiH
    00:57
    Davor Dragičević o tem, kaj pričakuje ob vrnitvi v BiH
  • Davidov oče o tem, zakaj se vrača v Banjaluko
    01:19
    Davidov oče o tem, zakaj se vrača v Banjaluko

30. decembra 2018 je Davor Dragičević, oče umorjenega Davida, za katerim je bil zaradi organizacije protestov izdan zaporni nalog, zapustil Banjaluko. Nekaj časa se je skrival in se svojim podpornikom na družbenih omrežjih javljal iz neznane lokacije. Izkazalo se je, da se je zatekel v Avstrijo, kjer s partnerjem živi tudi njegova nekdanja soproga Suzana Radanović, ki smo jo obiskali. Tam je zaprosil za azil, ki pa so mu ga zdaj zavrnili. Sam pravi, da je odločitev "škandalozna", saj je bila sprejeta v nenavadnih okoliščinah. 

Sodnico, ki je delala na njegovem primeru in je bila odobritvi političnega azila naklonjena, so namreč brez razloga zamenjali. "To je bila povsem politična odločitev, ki – ko gre za zaščito človekovih pravic in svoboščin – ne more biti v ponos Avstriji, niti celotni Evropski uniji, katere članica je tudi Slovenija," je pojasnil za 24ur.com in napovedal: vložili bomo pritožbo in prijavo za uvedbo disciplinskega postopka. "Kljub temu pa to ne bo vplivalo na mojo odločitev, da se konec meseca vračam v Banjaluko in končno dobim pravico za svojega otroka," je odločen. 

"Lahko me likvidirajo, z mano lahko storijo, kar hočejo, a borba za resnico in pravico se bo nadaljevala. In pravici bo zadoščeno, o tem sem prepričan," pravi Davor Dragičević.
"Lahko me likvidirajo, z mano lahko storijo, kar hočejo, a borba za resnico in pravico se bo nadaljevala. In pravici bo zadoščeno, o tem sem prepričan," pravi Davor Dragičević. FOTO: POP TV

Pričakuje, da ga bodo prijeli, a se ne boji

Kot še dodaja, mu je vse, kar se je zgodilo do zdaj, na nek način koristilo. "Močnejši sem, tako fizično kot psihično, v teh letih se je uredilo veliko stvari. Odvalil se mi je kamen od srca, vesel sem, da se vračam."  Skoraj prepričan je sicer, da ga bodo prijeli takoj, ko bo prestopil mejo. "Verjetno me bodo aretirali. Ali bo to v Sarajevu ali Banjaluki, ne vem. Proti meni je vloženih toliko kazenskih ovadb in prekrškov, da je to nekaj neverjetnega. Dobro vem, koga sem obtožil, da je ubil mojega otroka – to je sam vrh države, entiteta Republike Srbske, Dragan Lukač, Darko Ilić, Dubravko Kremenović in tožilca Dalibor Vrećo in Želimir Lepir. Vem, da se borim proti vodstvu mafije, entitete. Seveda bo borba težka, a ne nameravam odstopiti od nje niti za korak. Nasprotno, boril se bom še močneje," napoveduje. 

Na vprašanje, ali ga je strah, pa: "Ne bojim se. Nikoli se nisem bal, od trenutka, ko so mi ugrabili otroka. Sem previden. Vse, kar sem delal do zdaj, sem delal z enim samim ciljem – da bi bili ugrabitelji in morilci mojega otroka privedeni pred roko pravice. In to bom delal še naprej. Za vse, kar se je zgodilo od 17. marca 2018 naprej, so odgovorne oblasti RS in država BiH, ne jaz. Vse to bi lahko preprečili, če bi vsi že prvi dan postopali tako, kot bi morali. Pričakujem hitro odločitev in ukrepanje tožilstva Bosne in Hercegovine na čelu z glavno tožilko Gordano Tadić. Pričakujem, da bodo oni, pa tudi SIPA zaščitili mene, mojo družino in člane skupine Pravica za Davida." 

Primera Dženana Memića in Davida Dragičevića se ne premakneta z mrtve točke že šest oz. štiri leta.
Primera Dženana Memića in Davida Dragičevića se ne premakneta z mrtve točke že šest oz. štiri leta. FOTO: Profimedia

Banjaluka je sicer v tem času zamenjala župana, to je novembra 2020 postal Draško Stanivuković. A če se je takrat zdelo, da Stanivuković podpira prizadevanja skupine Pravica za Davida, je bila to le dobro premišljena predvolilna poteza. "Vmešavanje katerega koli politika v moj primer ne bo dalo nobenih rezultatov, ne glede na to, kdo je župan Banjaluke. On nam ne more pomagati oz. bolje rečeno ne želi pomagati. Vsi, ki so takrat sodelovali pri naših prizadevanjih, so to počeli samo s ciljem nabiranja glasov. Na najslabši mogoči način so izkoristili našo tragedijo, da bi prišli do svojih političnih ciljev. Po volitvah pa so izginili," je razočaran Davor. 

Obstajajo neizpodbitni dokazi, da je mojega sina ugrabilo notranje ministrstvo Republike Srbske. Govorimo o notranjem ministrstvu, ki bi moralo ščititi mene, vse prebivalce Republike Srbske, naše pravice do svobode, življenja in svobode govora. Oni pa so storili zločin brez primere – ugrabili so mojega otroka, ga zadrževali šest dni, ga mučili in ga na koncu zadavili. Za to imam vse dokaze. Imam tudi izjavo obducenta Radovana Furtule iz Vojnomedicinske akademije v Beogradu, ki je potrdil vse naše sume. Davor Dragičević za 24ur.com

'Čas se je že zdavnaj iztekel'

Konec aprila je Davidov primer prevzelo državno tožilstvo BiH, ki pa do zdaj po njegovih besedah ni naredilo nič konkretnega. "Vso agonijo v mojem primeru, pa tudi v primeru umorjenega Dženana Memića in ostalih, lahko zelo hitro prekine tožilstvo BiH. Takoj, ko se vrnem, bom nanje naslovil svoje ugotovitve in konkretne zahteve. Ne gre za nikakršen pritisk, pričakujem samo, da delajo svoj posel. Imajo dokaze, zato pričakujem aretacije in pregon morilcev. Čas se je že zdavnaj iztekel." 

Način, na katerega tožilci obravnavajo Davidov in Dženanov primer, mu sicer ne daje zaupanja v to, da želijo primera zaključiti. "Pri Murizu Memiću to traja že šest let, pri meni štiri leta. Dejstvo je, da so morilci in njihovi pomagači na svobodi. Niti eden od njih, ob vseh neizpodbitnih dokazih, ni v zaporu. A če te institucije ne bodo reagirale na ustrezen način, bom nanje pritiskal še močneje, kot sem na institucije v entiteti. To bo zdaj dokončni pokazatelj, koliko moči ima država BiH. Meni je pomembna samo pravica za mojega otroka," je jasen. 

'Ne bom več prosil za pravico, ki bi ji že davno moralo biti zadoščeno'

Postavil jim je celo rok. V primeru, da tožilstvo ne bo ukrepalo do konca leta, Davor napoveduje, da bo spremenil svoj način boja z mlini na veter. "Umaknil se bom iz pravne bitke, ne bom več legalist. Prepevanje pesmi, dvigovanje pesti v zrak, lepe besede … vse to je super in pušča neizbrisno sled na vseh prebivalcih BiH, ampak to bomo pustili v preteklosti in se v boj podali drugače. Ne bom več stal, iskal, molil in še 10 let prosil za pravico, ki bi ji že davno moralo biti zadoščeno, in je očitno, da nam je institucije v entiteti ne morejo dati. Ta primer se mora zaključiti in zdaj je odgovornost na državi BiH," je zaključil in dodal: "Videli bomo, kaj bo. Tisto sekundo, ko pridem v BiH, bo stvar veliko bolj jasna."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Specialist
12. 10. 2021 16.17
+0
Vračaš se še bol zaveden koker si bil...zato so taki rezultati....
StarWars
12. 10. 2021 13.06
-1
Me zanima, če bi se toliko boril z mlini na veter, če bi mu umrla hčerka namesto sina?
Sig3
12. 10. 2021 11.53
+0
Sej ce ima dokaze naj predstavi javnosti pa bo hitro reseno. Vendar on nima nobenih dokazov o vpletenosti ministrstva. A rekel je ze veckrat, da bo obelodanil dokaze pa se nic.
Sig3
12. 10. 2021 11.26
+0
Tip krivi ministra za smrt njegovega otroka. Zgodba je zalostna, ampak, da tako obtozuje ministra in vse funkcionarje po vrsti je pa res bolano in to brez dokazov. Tukaj se gre za rusenje drzavnega vrha in izkoriscanje smrti otroka za te namene.
Sprinter
12. 10. 2021 11.21
Zgodba je zalostna nedvomno samo necrazumem kako lahko trdis da je nek minister al kar koli ze ubil tvojega otroka??? ne razumem ce imas dokaz ga objavis pokazes.... ce ne v bosni k je teksas gres v neodvisno drzavo prosis za ponoc in zadevo resis..... To da pa na tak nacin leta levo desno kaze z prstom dans na tega jutri na onega ne vem no..... Dalec od tega da bi bil zaljiv taragedija je grozna in ne predstavljam si kako je biti temu cloveku v kozi ampak useeno sem mnenja da ni tako kot zeli prikazati zadevo no.....
Lazanja365
12. 10. 2021 10.35
+0
Smrt otroka je v življenju starša zagotovo največja tragedija in tega pač enostavno nikoli ne preboliš. Mi je pa tole vse skupaj malo sumljivo, namreč kolikor sem bežno spremljal, gospod ves čas govori o posnetkih in dokazih, ki vse dokazujejo brez dvoma in že nekaj let grozi, da bo vse javno objavil pa zaenkrat do tega še ni prišlo. Ne vem če bi čakal toliko let, da bi objavil dokaze umora svojega otroka, če bi dejansko sedel na teh dokazih ... Meni tole vse malo smrdi na politiko, ker če sem prav zasledil, je ustanovil tudi neke vrste gibanje /stranko / skušal priti v politiko in podobno ... Je pa absolutno smrt otroka grozodejstvo ne glede na to kdo je umor zgrešil.
bimmbolina
12. 10. 2021 10.55
+2
Jaz sem pred leti tudi malce bolj spremljala tole. Tudi slike Davidovega trupla so bile nekje objavljene in poškodbe, ki bi težko nastale pri smrti, katero so navedli ob prvi obdukciji (samomor). Tudi posnetke hiše na večer, ko naj bi David okradel je objavil. Potem pa sem dejansko nehala spremljat to zgodbo. Meni je čudna. Sicer dvomim, da se bo razvedelo, zakaj je David moral umreti ter kdo je krivec za to. Mora pa biti grozno, da pokoplješ svojega otroka.
majazmaja2
12. 10. 2021 10.09
-2
A ni bil tale David kar poznan na lokalni narko sceni? Ne moreš dovoliti, da ti nekdo pred nosom dila droge ... Ata ni opravil vzgojnega procesa, zdaj pa krivi vrh države.
marjanović.dražen
12. 10. 2021 10.49
+1
Quaresma7
12. 10. 2021 09.50
+9
Zanimivo da se je ravno na vasem portalu oglasil... ker vas on blazno zanima ali je to kaksna druga povezava da se siri propaganda po balkanu proti politicnim oblastem ki dooocenim medijem ni po okusu.
cirenij
12. 10. 2021 09.44
+7
Ko ti gre za življenje otroka, je vseeno, kak je bil. Največja tragedija v življenju.
Gazija92
12. 10. 2021 09.34
-11
Slovencki, ce vas ne zanimajo dogajanja v RS zakaj potem komentirate ? ŽIVELA REPUBLIKA SRBSKA IN SRBSKI NAROD 🇷🇸🇷🇸
Grozno
12. 10. 2021 09.41
+9
Kolega, mislim, da se se izgubil! To je Slovenija. Srbija je tam doli. Kar daleč. Tako da pot pod noge.
glavni Baja
12. 10. 2021 09.46
+5
@Balkanski specialec ne mešaj Srbije in Republike Srpske ;)
glavni Baja
12. 10. 2021 09.52
+3
kokr jst vidm ste vi še zmer pod BiH 😉
Nightrider
12. 10. 2021 09.52
-5
glavni Baja
12. 10. 2021 09.54
+2
Gazija92
12. 10. 2021 09.55
-1
@glavni Baja kokr jst vidim ti nisi Srb ampak Poturica
Gazija92
12. 10. 2021 10.10
+0
glavni Baja
12. 10. 2021 10.10
+2
pa menjaj nadimek pa sliko, ker sramotiš moje prednike
Grozno
12. 10. 2021 10.10
glavni baja. Isto sranje, drugo pakovanje. Al kako že.
Gazija92
12. 10. 2021 10.11
+0
@glavni Baja tvoji predniki so nosili turški fes in prodali vero za kilogram moke !!!
glavni Baja
12. 10. 2021 10.13
+1
@Balkanski sprecialec, problem je tem, da ljudje v Republiki srpski- BIH se ne zavedajo, ali se nočejo(sanjajo o združiti z Srbijo), da do tega ne bo prišlo in da je njihova dežela BIH ;)
glavni Baja
12. 10. 2021 10.21
marjanović.dražen
12. 10. 2021 11.03
+1
Sig3
12. 10. 2021 11.29
+2
glavni Baja
12. 10. 2021 11.51
@marjanović.dražen sj vi ste zemljaci iz BIH ;)
marjanović.dražen
12. 10. 2021 12.20
2fast4
12. 10. 2021 09.33
+3
Pa katerega to briga. Vsak ima svoje probleme in se mogoče večje...
Gazija92
12. 10. 2021 09.35
-10
Če te ne briga zakaj komentiraš jaro ? Spokaj !!!
cirenij
12. 10. 2021 09.42
+0
Zato je tako, ker je večina zaprta v mehurčkih in jih tuji problemi ne zanimajo. Veliko, veliko je travm ljudi. Ampak dokler tega ne doživiš, te ne briga. Na žalost! Ampak pravijo, da vsaka r....pride na svoj sekret.Upajmo!
Grozno
12. 10. 2021 09.23
+0
A ni biv ta Davor nek mafijaš? Sam vprašam.
Grozno
12. 10. 2021 09.24
+0
I Zola
12. 10. 2021 09.16
+4
Kaj je narobe s to novico? Novica realnega zivljenja. Ali bi hotel gledat sliko lepotca Janse. Urska moja ni tebi lahko zivet z njim. Namesto da te nago pelje po jahti, on z dvema starckoma bere casopis, kaksna uzivancija, vse za provizije, enkrat pa se konca.
Uporabnik1948590
12. 10. 2021 09.14
-3
obožeobože
12. 10. 2021 09.05
+2
Lepo da govorite o človeku z hudo osebno stisko! Imamo tudi v Sloveniji veliko drugačnih problemov ki jih ne omenjate!
cix1
12. 10. 2021 09.04
+1
Ka mene to briga, mamo dovolj svojih problemov, ne rabmo še unih dol.
Gazija92
12. 10. 2021 08.57
-2
Dodik dol z oblasti!!! Republika Srbska potrebuje novega predsednika
glavni Baja
12. 10. 2021 09.11
+0
@dr.mr kva te boli .... glej svoja posla. Če jo je eu priznala pol obstaja 🥂
Korintos11
12. 10. 2021 08.54
+7
Tako iz čistega mira so mu sina umorili ali je sin se mogoče s čim grdim ukvarjal?
sparky234
12. 10. 2021 09.00
+3
Korintos11
12. 10. 2021 09.14
+2
Zelo važno kaki je toti otrok bil, niso vsi pridni in delovni.
Castrum
12. 10. 2021 08.50
+1
A je to res članek za naslovnico?
glavni Baja
12. 10. 2021 09.04
+5
Castrum
12. 10. 2021 09.29
-2
Kljukec, seveda sem ga, saj je naslovni članek! Pojma nimam kdo je ta Dragičević, zato sem prebral in videl, da je dejansko neprimeren za naslovni članek. Razumeš?
Capone42
12. 10. 2021 09.36
+3
Kastrirani v želji po splošni razgledanosti, prebira vse članke na tem portalu, tudi z drugih žanrov. Na primer: Lepa si, Zdravje, Kmetija, Ona on,..
Škrinca
12. 10. 2021 08.36
+10
zakaj je bil david narkoman, zakaj je preprodajal mamila, zakaj je kradel in vlamljal, zakaj oče ni ukrepal, ko je bil sin še živ ?????????