Tujina

'Debeli Leonard': odstranil sledilno napravo in pobegnil iz hišnega pripora

Washington, 06. 09. 2022 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden največjih korupcijskih škandalov, v katerega je vpletena ameriška mornarica, je tik pred izrekom sodbe. A priča ameriškega tožilstva "Debeli Leonard" se je odločil, da razsodbe ne bo pričakal v "udobju svojega kavča". Malezijski poslovnež Leonard Glenn Francis je namreč odrezal sledilno zapestnico okoli gležnja in pobegnil iz hišnega pripora.

Kot poroča BBC, si je Leonard Glenn Francis, znan tudi kot "Debeli Leonard", odrezal GPS-zapestnico na gležnju ter nato iz svojega doma v San Diegu izginil neznano kam. Malezijski poslovnež, ki je v središču velikega korupcijskega škandala, je pobegnil le tri tedne pred izrekom sodbe. 

Policisti so na vrata Francisove rezidence potrkali, ko jih je agencija, ki nadzoruje zapestnico, obvestila o pojavu težav. "Ob prihodu pa so ugotovili, da ni nikogar doma," je dejal namestnik nadzornika ameriškega maršala Omar Castillo. Sosedje so policiji v nadaljnji preiskavi razkrili, da so v zadnjih tednih pred domovanjem poslovneža videli več tovornjakov, ki so prihajali in odhajali s posestva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francis je leta 2015 priznal krivdo za podkupovanje častnikov ameriške mornarice v zameno za donosne vojaške pogodbe. Ameriško ministrstvo za pravosodje je dejalo, da je ogromna shema goljufije mornarico stala več deset milijonov. Gre za ključno osebo v ozadju obsežnega večmilijonskega korupcijskega škandala, ki ga je vodil prek svojega podjetja s sedežem v Singapurju. To je servisiralo tudi pacifiško floto ameriške mornarice.

Aretirali so ga leta 2013, dve leti kasneje pa je priznal, da je častnikom ameriške mornarice ponudil 500.000 dolarjev (okoli 502.000 evrov) podkupnine, s katero je želel zagotoviti, da bi se uradno delo preusmerilo v njegove ladjedelnice. Kot trdijo tožilci, je Francis med drugim mornariškim častnikom ponujal gotovino, gurmanske obroke, drage cigare, redek alkohol in divje seks zabave v prestižnih hotelih, s tem podkupovanjem pa si je želel zagotoviti pogodbe.

V shemo je bilo vključenih na desetine mornariških uradnikov, štirje častniki so že bili spoznani za krive, še 28 drugih pa je krivdo kar priznalo. Medtem ko je Francis kot sodelujoča priča tožilstva čakal na na razsodbo sodišč, je zaradi slabega zdravja ostajal v hišnem priporu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
06. 09. 2022 19.10
+1
Uh, tega je pr ns kokr hoces, sploh v sds vrstah
wsharky
06. 09. 2022 13.25
+3
je ze v sloveniji, tu se mu ne more nic zgodit
ćurkl
06. 09. 2022 12.56
+8
Zdaj bo pa shujšal in ga živi bog ne bo prepoznal ...