Tujina

Deček, ki je preživel nesrečo žičnice, se bo po ugrabitvi vrnil v Italijo

Jeruzalem, 29. 11. 2021 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šestletnega dečka, ki je spomladi edini preživel nesrečo žičnice ob italijanskem jezeru Maggiore, morajo sorodniki do 12. decembra vrniti v Italijo, je odločilo izraelsko vrhovno sodišče. Pri tem je zavrnilo prošnjo dečkovega dedka, ki je otroka odpeljal v Izrael in ga želel tam obdržati.

Deček Eitan je v majski nesreči žičnice, ki je zahtevala 14 žrtev, izgubil oba starša, mlajšega brata in dva stara starša. Po nesreči je živel pri teti po očetovi strani v italijanski Pavii. Sredi septembra pa ga je v nasprotju s sklepom sodišča v Izrael z zasebnim letalom na skrivaj odpeljal dedek po materini strani.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je dedek otroka ugrabil in ga želel obdržati v Izraelu. Sodišče je razsodilo, da je treba otroka vrniti v varstvo njegovi teti v Italiji, in sicer v skladu s haaško konvencijo o ugrabitvah otrok, ki sta jo podpisala tako Izrael kot Italija. Odvetnik dečkove tete je po poročanju izraelske televizije povedal, da so se na sodbo odzvali z olajšanjem. "To je konec nesrečnega poglavja, ki je bilo škodljivo in odveč, zlasti za malega Eitana," je dejal.

Nesreča nihalke
Nesreča nihalke FOTO: Profimedia

Na drugi strani pa so odvetniki dečkovega dedka sporočili, da se je država Izrael s sodbo "odpovedala judovskemu otroku in nemočnemu izraelskemu državljanu", ter napovedali, da se bo še naprej z zakonitimi sredstvi boril, da bi se lahko otrok vrnil v Izrael.

Eitan se je po poročanju medijev rodil v Izraelu, a se je s starši kmalu po rojstvu preselil v Italijo. Njegova teta je v sodnem postopku povedala, da je Pavia v Lombardiji dečkov dom. Septembra naj bi začel šolanje v Italiji. Družina dečkove matere, ki živi v Izraelu, je trdila, da so starši načrtovali vrnitev v Izrael in da bi moral Eitan odraščati v Izraelu.

Po poročanju medijev je sicer državni tožilec v Pavii izdal dve mednarodni tiralici za aretacijo dečkovega dedka in domnevnega sostorilca. Poleg tega je bila zahtevana izročitev obeh moških. Državno tožilstvo v severnoitalijanskem mestu moška obtožuje, da sta strateško načrtovala, da bosta dečka odpeljala v Izrael. Po poročanju medijev so sostorilca v četrtek aretirali na Cipru, a naj bi ga danes izpustili do zaslišanja, ki bo 2. decembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sinisi
29. 11. 2021 21.56
+2
Vprasajo naj otroka. Nekaj ze ve pri sestih letih.
pojtrarara
29. 11. 2021 21.02
+6
Kaj delajo s tem ubogim otrokom no... to je pa res pravo mučenje - že tako je preživel nočno moro, ki pušča travme in bi mu morali nameniti terapijo za to, oni pa namesto tega ga selijo sem in tja kot vrečo krompirja... sramotno res... prav smili se mi v dno srca