Tujina

Deček, ki je streljal v šoli na Finskem, priznal, da so ga v šoli trpinčili

Helsinki, 03. 04. 2024 12.04 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Dan po tem, ko je 12-letni učenec s pištolo ustrelil in ubil dečka ter huje ranil dve deklici, je Finska še vedno ovita v žalost. Pred šolo, kjer je prišlo do tragičnega incidenta, so se zbrali žalujoči in prižgali svečke, razglašen je dan žalovanja, državne zastave pa so spuščene na pol droga. Osumljenec je po navedbah policije priznal, da so ga sošolci trpinčili, kar je bil tudi njegov motiv za napad.

Pred šolskim poslopjem so se zbrali številni prebivalci mesta Vantaa, prižgali svečke in položili cvetje nedaleč od kraja, kjer je 12-letnik izvlekel orožje in ustrelil sošolca, ranil pa dve sošolki. Slednji sta trenutno hospitalizirani, ena od njiju ima finsko in kosovsko državljanstvo. 

Finska policija je sporočila, da so ugotovili motiv za umor, ki je bil izveden z revolverjem, vendar preiskava še vedno poteka. Na finski javni radioteleviziji YLE so poročali, da naj bi dečka v šoli sošolci trpinčili. Policija je kasneje potrdila, da je osumljenec priznal, da so ga sošolci trpinčili, kar je bil tudi njegov motiv za napad.

Šola v kateri dela približno 90 zaposlenih, obiskuje pa jo 800 učencev, starih od sedem do 15 let, je ostala odprta, vendar bodo učenci imeli krajši dan kot običajno, je sporočila podžupanja mesta Vantaa Katri Kalske. Prav tako bo učencem in osebju na voljo podpora, o streljanju pa bodo razpravljali tudi v vseh drugih šolah v mestu. 

Najnižja starost za kazensko odgovornost na Finskem je 15 let, kar pomeni, da osumljenec ni aretiran. Policija ga namreč lahko le zasliši, preden ga preda organom za zaščito otrok. Osumljenca so že zaslišali, na prvem zaslišanju pa je streljanje tudi priznal. Trenutno je v oskrbi centra za socialno delo, pištola pa naj bi bila od njegovega sorodnika. 

Napad je obsodil tudi predsednik vlade Petteri Orpo in dodal, da je v mislih z žrtvami, njihovimi staršimi, drugimi učenci in učitelji. "V prihodnjih dneh moramo biti prisotni za otroke in mlade, jim ponuditi besede tolažbe in jim pokazati, da nam ni vseeno zanje," je poudaril. 

Finci so bili priča dvema velikima streljanjema na šoli v letih 2007 in 2008. Po teh dogodkih je država zaostrila zakone o orožju, zvišala najnižjo starostno mejo za posedovanje strelnega orožja in dala policiji večja pooblastila za preverjanje preteklosti posameznikov, ki so zaprosili za dovoljenje za orožje.

Od 5,6 milijona prebivalcev ima več kot 1,5 milijona ljudi dovoljeno orožje. Lov in posedovanje orožja sta namreč globoko zakoreninjeni tradiciji v tej redko naseljeni severnoevropski državi, kjer je streljanje tudi zelo razširjen hobi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3