Tujina

Dedek ustreljene deklice: Namesto da bi ona pokopala mene, bom jaz njo

Beograd, 04. 05. 2023 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Srbiji odzvanjajo zgodbe žrtev strelske kalvarije in njihovih svojcev, v kateri je umrlo osem učencev in varnostnik, še sedem oseb pa je bilo ranjenih. Oglasil se je tudi dedek deklice, ki je umrla na hodniku šole. "Po glavi mi rojijo misli: Ni res, vsak čas se bo vrnila domov," je dejal in še: "Namesto da bi vnukinja pokopala dedka, moram jaz, nesrečnež, njo." Ena od dijakinj pa se je na spletu v čustvenem zapisu poklonila priljubljenemu varnostniku. "Bil je legenda, ki bo ostala v naših srcih. Ko bomo prestopili prag šole, bo tam vedno stal on," je zapisala.

"Ne more biti res. Vsak čas bo stopila skozi vrata," pravi skrušeni dedek, ki je v tragičnem strelskem napadu v Srbiji izgubil vnukinjo. Ta je, kot poroča Index.hr, umrla na hodniku beograjske osnovne šole. "Če bi na dopustu ostali dan dlje, bi se tej tragediji izognili. Iz Soluna mi je še poslala posnetek, domov pa so se vrnili v torek," dodaja.

"Zdaj pa, namesto da bi ona pokopala dedka, moram jaz, nesrečnež, njo. Dedkovo čudovito odbojkarico," neutolažljiv pove. Ne ve, kako bo družina prešla to tragedijo: "Ne vem, kako bomo živeli naprej. Tudi moj starejši vnuk je hodil na to šolo." 

Med žrtvami je tudi 14-letnik, sicer obetaven glasbenik, ki je igral klavir od svojega šestega leta. Pred dobrim mesecem je uglasbil skladbo Emocije in zmagal na tekmovanju otroških skladateljev.

Medtem se je že v sredo na ulicah začelo zbirati na tisoče ljudi. Kot pravi naša poročevalka, ki dogajanje v živo spremlja na terenu, so se prve množice začele zbirati okoli 17. ure, do večera pa je bilo na Cvetnem trgu že več kot tisoč ljudi, ki so se poklonili devetim žrtvam strelskega pohoda. Prižigali so sveče, na trgu pa puščali cvetje, sporočila in igrače. Nekateri so se nato sprehodili tudi do ministrstva za šolstvo z učenci osnovne šole na čelu in zahtevali odstop šolskega ministra.

'Nasmejana legenda, ki je veljala za člana družine'

Na vigilije je prišla tudi učenka drugega razreda, ki je, kot je dejal njen oče, po napadu narisala risbo svojega najljubšega "strica" iz šole. Na njej je upodobljen varnostnik, ki je prvi padel pod streli sedmošolca, ki je nato ubil še osem učencev. Deklica se je s starši poklonila žrtvam, njen oče pa je povedal, da je želel njeno upodobitev prilepiti na vrata šole, a da mu policisti zaradi ogleda in preiskave tega niso dovolili.

Učenci, ki so preživeli najhujšo tragedijo v zgodovini Srbije, so našli moč, da se poslovijo od svojih sošolcev in varnostnika, ki je imel v njihovih srcih posebno mesto. Na družbenih omrežjih so se zvrstila sporočila sožalja njegovi družini, ena od učenk pa je delila še bolj čustven zapis. Kot je zapisala, bo v zavesti šolarjev, ko bodo prestopili šolski prag, tam vedno stal on.

"Bil legenda 'Ribnikarja', vse nas je imel rad in mi njega. Vedno me je pozdravil, ko sem vstopila v šolo, vedno me je opozoril, če je bil tam učitelj, da sem se lahko šalila s prijatelji. Za nas je skrbel, imel nas je rad. Bil je vesel in nasmejan, v svojem delu je užival. Ob njem smo se vsi počutili varne in srečne," je zapisala.

Dodala je, da jim je vedno stal ob strani, jim pomagal pri njihovih mladostniških napakah in prav zaradi tega bo za vedno ostal v njihovih srcih in mislih. 

Na shod so tudi sicer prišli številni otroci, ki obiskujejo to šolo, pa tudi svojci poškodovanih otrok, zbrani pa so nosili transparent, s katerim so vsem sporočali: "Starši, pogovarjajte se z otroki." Dan kasneje na pločniku ostajajo čustvena sporočila in stopljen vosek. 

"Učiteljica je postala junakinja"

Osnovne in srednje šole v srbski prestolnici sicer danes ne bodo zaprle svojih vrat, minister za izobraževanje Branko Ružić pa je na izredni novinarski konferenci napovedal, da se bo pouk v vseh šolah v Srbiji začel z minuto molka. Ministrica za zdravje Danica Grujičić je medtem v sredo potrdila, da je ena od ranjenih študentk v izjemno hudem stanju, zdravniki se borijo za njeno življenje. Prav tako je huje ranjena tudi učiteljica.

Spregovoril pa je tudi oče enega od otrok na šoli, ki je preživel napad. Opisal je svojo izkušnjo in pohvalil "herojsko" učiteljico, ki je ves čas ostala zbrana. Kot je zapisal na spletu, se je takoj, ko je izvedel za pokol, odpravil v šolo, nato pa je prejel sporočilo učiteljice, ki mu je pojasnila, da je otroke odpeljala v park, da bi se izognila morebitnemu srečanju z nevarnostjo. Ko je prispel v park, so dečki igrali nogomet.

"Poskušam se obnašati, kot da je vse v redu, a v želodcu mi je obračalo. Učiteljica je ostala zbrana, dejala jim je, da gre za vajo," je zapisal oče enega od učencev šole, ki pravi, da je zaradi svoje zbranosti postala heroj zanj in verjetno tudi za mnoge druge starše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3