Tujina

Delček kometa 'kot v filmu' razsvetlil nebo nad Španijo in Portugalsko

Lizbona, 20. 05. 2024 10.25 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po navedbah Evropske vesoljske agencije je nebo nad deli Španije in Portugalske v soboto zvečer osvetlil drobec kometa. Pojav so številni ujeli tudi v objektive, eden od prebivalcev Lizbone pa je dejal, da se mu je zdel prizor povsem neverjeten, kot da bi gledal film.

V nedeljo zjutraj je Evropska vesoljska agencija (ESA) na družbenem omrežju X delila osupljiv videoposnetek svetlečega pojava nad nebom španskega mesta Caceres, ki se nahaja v bližini portugalske meje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva je ESA zapisala, da so njene kamere v objektiv ujele "osupljiv meteor", nato pa v novem sporočilu pojasnila, da je šlo za "majhen košček kometa" in ne meteor. Esini strokovnjaki so ocenili, da je nad Španijo in Portugalsko letel s hitrostjo 45 kilometrov na sekundo, nato pa zagorel nad Atlantikom. "Verjetnost, da bi našli kakršne koli meteorite, je zelo majhna," so dodali.  

Tudi španski astronomski observatorij Calar Alto pravi, da je glede na predhodno analizo andaluzijskega inštituta za astrofiziko predmet "kometnega izvora".

Posnetki pojava preplavili splet

Posnetki, ki so jih v svoje objektive ujeli domačini, so na družbenih omrežjih hitro postali viralni. Na njih je videti, kako del kometa z veliko hitrostjo prečka nočno nebo in ga osvetljuje v svetlih tonih modre in zelene barve. Komet je poskrbel tudi za posebno vzdušje na enem od koncertov v portugalskem mestu Barcelos, saj je nebo obarval med nastopom pevca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

31-letni prebivalec Lizbone Bernardo Taborda je za Reuters povedal, da se je s prijatelji sprehajal po mestu, ko je nebo nenadoma postalo svetlo in se obarvalo na zeleno. "Kot bi bil beli dan. Vsi smo pogledali v nebo," je povedal in dodal, da so se počutili kot v filmu. "Res je bilo neverjetno," je še pripomnil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

So pa se nekateri pojava tudi ustrašili in kontaktirali reševalne službe. Tiskovni predstavnik španske službe za nujne primere 112 v Madridu je tiskovni agenciji Europa Press povedal, da so prejeli več klicev.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
20. 05. 2024 14.06
Kaj se dogaja z našo znanostjo po klimatskih spremembah? Sej so poznani pojmi meteorita in kometa. Od nekdaj.
PomisliNaSonce
20. 05. 2024 11.42
-7
Ko se toplota vzpenja v sončni anticiklon priti zahodu....je vseeno malo manj za videt, vsaj za nas...ko pa obrne-jo proti vzhodu, pa ne morejo več skriti sijajev :)
E.Nigma
20. 05. 2024 11.38
+0
Kozmični dež?
Naj bi
20. 05. 2024 11.24
+7
Vsaj nekaj lepega.
Zmaga Ukrajini ...
20. 05. 2024 11.16
+5
Lepo, zelo zanimivo videti....