Tujina

Deli Portorika in Dominikanske republike brez elektrike in pitne vode

San Juan / Santo Domingo, 20. 09. 2022 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
1

Orkan Fiona se je, po tem ko je pustošil po Portoriku in Dominikanski republiki, še okrepil in je zdaj že druge kategorije na petstopenjski lestvici. Fiona je na oba karibska otoka prinesla močno deževje in veter ter povzročila hude poplave. Skoraj 90 odstotkov Portorika je še vedno brez elektrike, le okoli 30 odstotkov prebivalcev ima dostop do pitne vode. Predsednik Dominikanske republike je medtem sporočil, da bodo v najbolj prizadetih provincah razglasili stanje naravne katastrofe.

Več videovsebin
  • Orkan Fiona prizadel Dominikansko republiko
    00:53
    Orkan Fiona prizadel Dominikansko republiko
  • Orkan Fiona pustošil po Portoriku
    01:09
    Orkan Fiona pustošil po Portoriku

 

Fiona je prvi orkan po letu 2004, ki je neposredno prizadel Dominikansko republiko. Povzročil je hude poplave in prisilil 12.500 ljudi, da so zapustili svoje domove. Več kot 700.000 prebivalcev je ostalo brez elektrike, okoli milijon jih nima dostopa do pitne vode, poroča lokalni časnik Diario libre

"Škoda je precejšnja," je dejal predsednik Luis Abinader, ki namerava razglasiti stanje naravne katastrofe v provincah La Altagracia, kjer se nahaja znano letovišče Punta Cana, El Seibo in Hato Mayor. 

Do zdaj so oblasti zabeležile eno smrtno žrtev. V obalnem mestu Matancitas na severovzhodu države je umrl moški, po tem, ko je nanj padlo drevo. 

Fiona je v nedeljo povzročila razdejanje v Portoriku, nato pa v ponedeljek zjutraj dosegla kopno v Dominikanski republiki, in sicer blizu Boca Yume na vzhodu države. Tamkajšnja reka Yuma je poplavila številne kmetije, več mest pa so poplave popolnoma odrezale od sveta. 

Padavine na otoku Portoriko medtem še niso ponehale, prav tako državo pesti močan veter. Na nekaterih območjih je padlo do 76 centimetrov dežja. Nevihta je otok prizadela pet let po uničujočem orkanu Maria, ki je povzročil najhujši izpad elektrike v zgodovini.

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek govoril z guvernerjem Portorika Pedrom Pierluisijem in obljubil, da bo v naslednjih dneh na otok poslal več podpornega osebja. 

Po podatkih Poweroutage.us je bilo včeraj skoraj 90 odstotkov otoka brez elektrike. Po ocenah oblasti bo potrebnih več dni, da bo električna energija znova dostopna za vseh 3,3 milijona prebivalcev, poroča Reuters. 

Orkan je za seboj pustil podrta drevesa in sprožil številne zemeljske plazove. Na fotografijah, ki so zaokrožile na družbenih omrežjih, so vidni potopljeni avtomobili in ulice. Le 30 odstotkov prebivalcev ima trenutno dostop do pitne vode. Poplave so najbolj prizadele predvsem južne in jugovzhodne regije. 

Do zdaj so zabeležili tri smrtne žrtve. 70-letni moški je umrl, po tem ko je zagorel njegov električni generator, ki ga je polnil med obratovanjem. Še enega moškega so odnesle poplavne vode, 80-letna ženska pa je umrla zaradi infarkta. 

Portoriško električno omrežje je kljub nujnim popravilom po orkanu Maria še vedno izjemno ranljivo. Na tisoče Portoričanov medtem še vedno živi pod improviziranimi strehami v obliki ponjav. 

Orkan se je sicer po odhodu z Dominikanske republike okrepil - zdaj je druge kategorije - in se trenutno pomika s hitrostjo 185 kilometrov na uro. V Nacionalnem centru za orkane (NHC) so opozorili, da bi orkan iz druge stopnje lahko prešel v kategorijo štiri, kar je druga najvišja stopnja nevarnosti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guruguru
20. 09. 2022 09.25
+1
Tega večina že prej ni imela...