Tujina

Deli Španije in Portugalske se soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih

Madrid, 04. 07. 2022 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekateri deli Portugalske in Španije se zaradi visokega zračnega pritiska, ki ga povzročajo podnebne spremembe, soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih, kaže raziskava, ki opozarja, da bi se lahko količina padavin do konca stoletja zmanjšala za do 20 odstotkov, ibersko kmetijstvo pa bi lahko postalo najbolj ranljivo v Evropi.

Azorski anticiklon, območje visokega zračnega pritiska, ki se vrti v smeri urinega kazalca nad deli severnega Atlantika, ima velik vpliv na vreme in dolgoročne podnebne trende v zahodni Evropi.

To je potrdila študija, objavljena v reviji Nature Geoscience, v kateri so raziskovalci iz ZDA ugotovili, da se je ta sistem visokega zračnega pritiska v zadnjem tisočletju drastično spremenil.

Študija je na podlagi simulacij podnebnih modelov za zadnjih 1200 let pokazala, da se je sistem visokega zračnega pritiska začel širiti in pokrivati večje območje pred približno 200 leti, ravno ko je začelo naraščati tudi onesnaževanje s toplogrednimi plini, ki ga povzroča človek.

Vinogradnikom na Iberskem polotoku se ne obeta nič dobrega.
Vinogradnikom na Iberskem polotoku se ne obeta nič dobrega. FOTO: Shutterstock

Širitev območja visokega zračnega pritiska so v 20. stoletju dodatno povečale tudi podnebne spremembe in z njimi povezano globalno segrevanje.

Avtorji študije so nato pregledali dokaze o količini padavin, ki so se skozi stoletja ohranili v portugalskih stalagmitih, in ugotovili, da so s širitvijo azorskega anticiklona zime v zahodnem Sredozemlju postale bolj suhe.

Opozarjajo, da se bo anticiklon v 21. stoletju še naprej širil zaradi naraščajoče ravni toplogrednih plinov, kar pomeni, da bi se lahko količina padavin do konca tega stoletja zmanjšala še za 10 do 20 odstotkov. To pa bi povzročilo, da bi ibersko kmetijstvo postalo eno najbolj ranljivih v Evropi.

Študija ocenjuje, da bi se območje, primerno za gojenje grozdja na Iberskem polotoku, zaradi hudega pomanjkanja vode do leta 2050 lahko zmanjšalo za vsaj četrtino. Raziskovalci so napovedali tudi 30-odstotno zmanjšanje proizvodnje oljk v južni Španiji do leta 2100.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
04. 07. 2022 21.56
se se spomnite ko je bilo treba zeleno grozdje pod prisilo EU na silo dol metat iz trt !! kaj bi sedaj nekateri dali da bi bilo vsaj nekaj jagod tistega grozdja, pa se tega ne bo.. sedaj vidite kam so nas pripeljali zblojeni in zadrohirani apartciki iz EU.. naterat gholazen, ki je kriva za spremembe podnebja, pa sedaj nimam casa pisat kako.
spoštovanje
04. 07. 2022 21.43
-2
zidat in asfaltirat ja ja....sadit nazaj pač ne