Tujina

Demokrati so se slabo odrezali na volitvah v državne kongrese

New York, 07. 11. 2020 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
34

Demokratska stranka je pred torkovimi splošnimi volitvami v ZDA upala na prevzem večine v številnih državnih kongresih, vendar se to ni zgodilo. Za demokrate je to slab obet tudi v prihodnje, ker bodo meje kongresnih okrožij znova risali večinoma republikanci. V zvezni državi Georgia sta bila medtem izida obeh tekem za zvezni senat v prvem krogu preveč izenačena, zato bo potreben drugi krog volitev, ki bo predvidoma januarja.

Republikanci si bodo lahko znova narisali bolj ugodne meje v 29 zveznih državah na podlagi letošnjega štetja prebivalstva, demokrati pa bodo naslednjo priložnost dobili šele čez deset let, ob novem štetju prebivalstva. Za predsedniške, guvernerske in senatne volitve to sicer ni tako pomembno kot za volitve v zvezni predstavniški dom.

Rezultati volitev v državne kongrese so neprijetno presenetili demokrate in razveselili republikance, saj je bila volilna udeležba letos najverjetneje rekordna. V zveznem predstavniškem domu, v katerem so demokrati izgubili nekaj sedežev, se že čutijo napetosti, ponovna izvolitev Nancy Pelosi za predsednico spodnjega doma kongresa pa ni tako zanesljiva, kot je bila pred volitvami.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi FOTO: AP

Demokrati so upali na prevzem večine državnih kongresov v najmanj osmih državah, vendar se jim ni izšlo nikjer. Nekaj možnosti imajo sicer v Arizoni, kjer glasovnice še štejejo. V Georgii, kjer se obeta tesna zmaga demokrata Joa Bidna na predsedniških volitvah, so demokrati uspeli le nekoliko zmanjšati republikansko večino v kongresu.

Pred volitvami republikanci po ZDA obvladovali 52 odstotkov vseh sedežev v državnih kongresih

Pred volitvami so republikanci po ZDA obvladovali 52 odstotkov vseh sedežev v državnih kongresih, ki jih je skupaj 7383, in to razmerje se najverjetneje ne bo spremenilo. Od leta 2010, ko je republikancem uspelo demokratom odvzeti 20 državnih zakonodajnih teles, so jih demokrati do letos sicer dobili nazaj 17.

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je v petek zvečer, ko se preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno ni zaključilo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to v sredo storil (še aktualni) predsednik Donald Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic.

Nekateri analitiki menijo, da so demokrati na državnih volitvah naredili napako, ker so se preveč osredotočali na nacionalno politiko in predsednika Donalda Trumpa, premalo pa na lokalna vprašanja.

Drugi pa menijo, da demokrati zaradi meja kongresnih okrožij, ki so zarisane po republikanskem okusu, niti nimajo veliko možnosti za spremembe. V Teksasu in Georgii demografske spremembe koristijo demokratom, vendar pa so meje kongresnih okrožij zarisane tako, da skoraj nimajo možnosti za povečanje števila državnih in potem tudi zveznih kongresnih sedežev.

Odnos Američanov do zveznega in državnih kongresov je sicer malce poseben. Na splošno velika večina vprašanih v anketah kritizira kongrese na splošno, vendar pa obenem izraža podporo svojim predstavnikom.

Odločitev o obeh senatnih tekmah v Georgii bo znana januarja

Volivci ameriške zvezne države Georgia bodo morali januarja znova na volišča, saj sta bila izida obeh tekem za zvezni senat v prvem krogu preveč izenačena in bo potreben drugi krog volitev. Tekmi v Georgii bosta odločali o tem, ali bodo imeli večino v senatu naslednji dve leti demokrati ali republikanci.

To se bo seveda zgodilo le, če se bodo uresničile napovedi in bo Biden postal predsednik ZDA. Trenutno stanje moči po volitvah v senat je namreč 48 proti 48, republikanci pa so na dobri poti, da osvojijo senatni sedež Severne Karoline in Aljaske.

Republikanski senator David Perdue je imel do petka zvečer minimalno prednost pred demokratskim izzivalcem Jonom Ossoffom, republikanka Kelly Loeffler pa pred demokratom Raphaelom Warnockom. Zakon Georgie določa drugi krog volitev, če noben od kandidatov ne preseže praga 50 odstotkov glasov.

Če zmagajo Biden in oba demokrata v Georgii, potem bo v senatu 50 demokratov in 50 republikancev, odločilni glas za večino pa bo prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris. Če zmaga Trump, pa podpredsednik Mike Pence.

Republikanci so sicer prepričani, da volivci Georgie ne bodo podprli kar dveh demokratskih senatorjev naenkrat, potem ko že 20 let niso poslali v Washington niti enega. Vendar pa so bile letošnje volitve prelomne, saj bo Georgia – kot kaže – prvič po letu 1992 podprla demokrata za predsednika ZDA.

Vodja senatne večine McConnell ne vidi potrebe po velikem stimulacijskem paketu

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell, ki bo, kot trenutno kaže, svoj položaj po torkovih volitvah ohranil vsaj še naslednji dve leti, medtem ne vidi potrebe po velikem drugem proračunskem stimulacijskem paketu za pomoč gospodarstvu za premagovanje posledic pandemije covida-19.

Mitch McConnell
Mitch McConnell FOTO: AP

McConnell je pred volitvami zavrnil več kot 1000 milijard dolarjev dodatne porabe za pomoč gospodarstvu, o čemer sta se načeloma že skoraj dogovorila Bela hiša in demokratski predstavniški dom. K večji porabi pozivajo gospodarski strokovnjaki, med njimi predsednik centralne banke Federal Reserve Jerome Powell.

McConnell je dejal, da se je stopnja brezposelnosti v oktobru zmanjšala za odstotek, torej je padla na 6,9 odstotka, vse več pa je tudi drugih dokazov okrevanja gospodarstva, ki morda potrebuje le še manjšo stimulacijo. Senatni republikanci so dvakrat skušali potrditi 500 milijard dolarjev, kar so demokrati blokirali kot nezadostno.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je nemudoma odvrnila, da to ne pride v poštev, ker da bodo po zmagi nad virusom še vedno ostale posledice in tako malo denarja ne bo dovolj.

Trump je napovedal, da bo po volitvah, na katerih bo zmagal, sprejet čudovit stimulacijski paket, vendar pa to sploh ni več zanesljivo, ker vse kaže, da Trump ne bo osvojil drugega mandata. Demokrati se bojijo, da bo Trump iz užaljenosti zaradi poraza enostavno dvignil roke in se do prihodnjega januarja posvetil le še vztrajanju pri obtožbah, da je izgubil zaradi prevare.

Senatne volitve sicer še niso povsem odločene in demokrati imajo možnost, da po verjetnem drugem krogu volitev dobijo oba senatna sedeža Georgie. Enake možnosti imajo seveda tudi republikanci.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šnajderca
08. 11. 2020 09.39
Neverjetno,kar naenkrat ste vsi tu gor prvovrstni politični analitiki.
Stanko Baznik
07. 11. 2020 20.33
komumistični veleumi kako je možno da demokrati volitve zgubijo njihov kandidat pa zmaga da vas slišim
kure bedne
07. 11. 2020 18.24
+1
Ta Nancy Pelosi je tudi v rangu Hillary Clinton.
RamzesII
07. 11. 2020 17.01
Kaj vse pa so volili ti Američani, za predsednika, za kongres, ... volitve, ki to niso.
zennn
07. 11. 2020 13.34
+3
Sama trupla na oblasti.
Xdshagahhs
07. 11. 2020 15.02
El pi5tolero
07. 11. 2020 13.33
+1
Seveda tuki niso mrtvi glasoval, jim je bolj pomemben predsednik!
kojnusar
07. 11. 2020 13.10
-2
tudi tukaj, trol.
resslovenka
07. 11. 2020 12.38
-3
Vedno bo neko preglasovanje. Kot pri nas, v našem parlamentu, SDS s koalicijo vedno pregladuje opozicijo. Da obvelja "njihova" odločitev, pa če je še tako slaba. Zato, nikoli ne bom volila koga iz te koalicije. Vsekakor to ni dobro.
resslovenka
07. 11. 2020 12.38
+1
Generacija56
07. 11. 2020 12.50
+3
V Sloveniji imamo 80 poslancev PREVEČ! Ker, glasovanje je vedno po ukazu poslanske skupine. Torej, ena stranka, eno mnenje. Pa si izračunajmo, koliko nas ti ljudje stanejo, v zadnjih30 letih.....
crazy but true
07. 11. 2020 13.18
+0
Sej poznas tisto od Churchilla o "demokraciji kot slabi obliki vladanja, ampak.. "? No to je to..
Mirko Golubovi?
07. 11. 2020 12.37
+2
Te kabalisti po slikah sodeč živi mrtveci, sama kost in koža še
zigajan11111
07. 11. 2020 12.30
-1
Kljub goljufanju???
crazy but true
07. 11. 2020 12.35
+1
To je sedaj stvar sodisc.. eno je jasno, demokrati morajo "malo" razcistit pri sebi glede "koalicije zrtev"..
resslovenka
07. 11. 2020 12.39
-2
Ban Jela?i?
07. 11. 2020 12.13
-3
A je kdo videl JJ? Ne javlja se, odkar je Biden zmagal volitve 😂😂😂 v Trumpovo zmago sta verjela le JJ in Trump
crazy but true
07. 11. 2020 12.22
+5
Ja, res bi lahko malo pocakal, sploh ker se je ze vedelo da bodo mucke..
resslovenka
07. 11. 2020 12.42
-1
Kolk je šele Trump "muckal". Se kdo vpraša? Ah, to pa ne. On je pa res milijon % kredibilen. Dejte no slovenceljni, ne bit tolk naivni. 😎
Sredina
07. 11. 2020 12.08
-4
Temu se rece garrymandering, in zaradi tega republikanci ze leta dosegajo uspehe, ki so nesorazmerni splosni volji ljudstva. Poleg tega izkoriscajo se elektorski sistem in sestavo zvezbega senata, ki jim oba koristita zaradi neproporcionalne teze glasu volivcev v manjsih zveznih drzavah, ki so vecinoma ruralne, revne in republikanske...skratka, republikanci se bojijo prave demokracije, ker posteno ne morejo zmagat, zato risejo kongresna okrozja na nacin, da dobijo 50% glasov v zvezni drzavi in 80% sedezev v zveznem kongresu, ne zelijo odprave elektorskega sistema, ker nimajo sans, da bi se kdaj dobili predsednika in imenujejo vrhovne sodnike pred volitvami, da imajo na vrhovnem sodiscu nesorazmerno vecino 66% proti 33%
crazy but true
07. 11. 2020 12.20
+1
Elektorski sistem imajo z razlogom tak kot ga imajo. Ce ga ne bi hoteli, bi ga lahko ze zdavnaj zamenjali pa ga niso. Ostalo pa so politicne igrice in kalkulacije. Zgolj zaradi tega ker republikanci pocnejo namesto demokratov ne pomeni da so sedaj republikanci slabi. Demokrati so zmetali ogromno denarja v ta ciklus pa so izgubili v casu ko so napovedovali "modri val".. kaj bo sele cez 2 in 4 leta. Obama je vsaj dovolj pameten bil da se ni dru "socializem!!"..
Sredina
07. 11. 2020 12.32
-3
zanimivo, ampak o socializmu vpijejo predvsem republikanci, ker nimajo druge vsebine ali ocitkov demokratom
crazy but true
07. 11. 2020 12.36
+2
resslovenka
07. 11. 2020 12.44
-2
Kakor pri nas JJ, vpije o komunizmu. Pa je edini komunist po duši. Res, bolano. 😎
crazy but true
07. 11. 2020 11.51
+13
Rezultat je prakticno katastrofa za Demokrate. Ne samo da niso dobili senata v svoje roke, ekstremno levi elementi v stranki bodo prisli se bolj do izraza in konflikt z zmernimi demokrati je neizogiben. Vso govorenje o "progresivni prihodnosti" pa bo se bolj zmotilo americane, sploh ce ne bodo vec imeli Trumpa, proti kateremu bodo lahko enotno proti.. Kokain Mitch pa ni po zupci priplaval, tako da kr pripravite kokice..
Generacija56
07. 11. 2020 11.46
+21
V bistvu popolnoma logično. Demokrati so se koncentrirali v odstranitev Trumpa, ki pa je med ljudstvom priljubljen. V silnih naporih, kako z medijskimi pritiski, goljufanjem, odstraniti Trumpa, so pozabili na ljudstvo....
Generacija56
07. 11. 2020 11.48
+10
Ah, tako mimogrede, pojavljajo se mnenja, da bi Nancy Pelosi odstranili iz položaja predsednice predstavniškega doma, ker je preveč "surova", če razumete...
crazy but true
07. 11. 2020 11.57
+6
Vecina americanov noce socializma. To je pri njih zaljivka. In ce so demkrati pametni bojo Nancy Pelosi dali na stranski tir, ker drugace jim tudi ves medijski in kulturni stroj ne bo pomagal na naslednih volitvah. To da pa ne bodo mogli povecat stevilo sodnikov, spreminjat pravila in da ne bodo mogli vplivat na to kje so meje med volilnimi okrozji pa bo pustilo dolgorocne posledice. Ves "kulturni marksizem" woke sranje jih je drago kostal. Ce ne bi imeli medijev in silikonske doline na svoji strani bi jih republikanci zradirali z oblicja zemlje..
Generacija56
07. 11. 2020 12.00
+8
To je sicer res, o sovraštvu do socijalizma, a obožujejo Švede... Potrebno je razumeti le ljudi, kaj v ZDA na koga vpliva... Ljudje so tako zvoženi, da ne vedo več, v kaj bi še sploh verjeli, ker so jim mediji napravili kašo, tam, kjer bi naj imeli možgane...
ziggi1
07. 11. 2020 12.05
+0
Generacija56
07. 11. 2020 12.19
+3
Res je, Švedska je monarhija, a ima enega od najbolj socijalno usmerjenih programov sveta! Je pač monarhija pravilno usmerjena...
crazy but true
07. 11. 2020 12.25
+4
Za americane so Svedi "prakticno komunisti". Samo, to velja tako ali tako za celo Evropo.. oni imajo pac malo drugacne ideje in jim "nanny state" ne disi...
resslovenka
07. 11. 2020 12.45
-3
Hja, ni tako priljubljen, kot si vi predstavljate. Res ni. 🙄
resslovenka
07. 11. 2020 12.45
-3