Ukrajina

Direktor ukrajinskih železnic: Razkritje potovanja v Kijev na spletu je bilo naivno

Kijev, 17. 03. 2022 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Izvršni direktor ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin razkriva podrobnosti o potovanju poljskega, češkega in slovenskega premierja – Mateusza Morawieckega, Petra Fiale in Janeza Janše – v ukrajinsko prestolnico. Odločitev evropskih voditeljev, da svoje potovanje javno naznanijo na spletu, medtem ko so bili še vedno na poti v Kijev, je Kamišin označil za naivno. "Tudi svoje otroke opozarjam, naj ne razkrivajo svoje lokacije. Ampak ne moram šolati premierjev," je dejal in opozoril, da je bilo dejanje z varnostnega vidika zelo sporno.

Obisk treh premierjev v Ukrajini.
Obisk treh premierjev v Ukrajini. FOTO: Profimedia

Kijev se že od samega začetka vojne v Ukrajini sooča z nenehnimi zračnimi napadi. Zadnje dni so postala tarča napadov tudi stanovanjska območja, vključno s stanovanjskimi bloki. V središče spopadov pa so se v torek odpravili tudi trije evropski voditelji, poljski premier Mateusz Morawiecki, češki Petr Fiala in slovenski Janez Janša, ki so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Poteza trojice je požela mešane odzive. Premierje so pohvalili zaradi izraza podpore, ki so ga s potovanjem izkazali Ukrajini, a številni so se tudi spraševali, v čigavem imenu so voditelji govorili v Kijevu. Čeprav je vodja poljskega kabineta predsednika vlade Michał Dworczyk dejal, da naj bi bila odločitev o odhodu sprejeta na vrhu Evropskega sveta v Versaillesu, pa so iz Bruslja neuradno sporočili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta, in pojasnili, da je bil omenjeni vrh neformalen, zato na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi.

Številni so medtem izpostavili tudi varnostno vprašanje tovrstnega obiska države, v kateri že od 24. februarja poteka vojna. O tem, kako so voditelji v 24 urah prišli v Kijev in odšli iz njega, je za CNN spregovoril tudi izvršni direktor ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin, ki je obisk trojice premierjev sicer označil kot pomemben za Ukrajino, a ob tem dejal, da so bili voditelji tudi naivni. "Skrbel sem za tajnost potovanja, zato me je presenetilo, ko sem na spletu videl objavo o tem, da so na poti v Kijev," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med vožnjo v ukrajinsko prestolnico je namreč Morawiecki na Facebooku zapisal: "Naša dolžnost je biti tam, kjer se piše zgodovina. Ne gre za nas, gre za prihodnost naših otrok, ki si zaslužijo živeti v svetu brez tiranije." Za zapis na spletu se je odločil tudi češki premier, ki je sporočil, da je "namen obiska v Kijevu potrditi nedvoumno podporo celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine". Sledile so tudi objave slovenske vlade.

Oleksandr Kamišin
Oleksandr Kamišin FOTO: Profimedia

Za potovanje z vlakom naj bi se politiki po besedah direktorja odločili zato, ker so ocenili, da je to trenutno najvarnejši način prevoza. A kot je izpostavil ob tem, ukrajinska železnica ni imuna za ruske napade, zato so bila dejanja trojice tudi naivna. "Tudi svoje otroke opozarjam, naj ne razkrivajo svoje lokacije. Vsi bi morali razumeti, da v državi poteka vojna, toda ne morem šolati premierjev," je dejal.

Varnost je sicer že od samega začetka vojne na samem vrhu skrbi 37-letnega direktorja. Kamišin, ki je v zadnjih treh tednih že večkrat prepotoval državo ter upravljal s 321.000 zaposlenimi pri železnici in približno 1450 postajami, je prepričan, da so lahko tudi železnice tarča ruskih napadov. V sredo zjutraj je tako ruska bomba že zadela železniško postajo v Zaporožju in na tirih pustila večji krater.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.