Tujina

'Discipliniranje sodnikov na Poljskem je v nasprotju z evropskim pravom'

Luksmbourg, 06. 05. 2021 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljska zakonodaja, ki omogoča disciplinski postopek proti sodnikom, je v nasprotju s pravom Evropske unije, je opozoril generalni pravobranilec Evropske unije Evgeni Tančev. Poljska zakonodaja namreč ne zagotavlja "neodvisnosti in nepristranskosti" novoustanovljenega disciplinskega senata poljskega vrhovnega sodišča.

Zakon, ki je bil sprejet v okviru reforme pravosodja in je začel veljati februarja lani, med drugim uvaja disciplinski postopek proti sodnikom, ustanavlja organ, ki odloča o njihovi neodvisnosti ter vzpostavlja disciplinsko zbornico za nadzor sodnikov vrhovnega sodišča. Sodnikom v disciplinskem postopku grozi poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja.

Generalni pravobranilec Evropske unije Evgeni Tančev je danes med drugim opozoril, da se po izpodbijanih zakonskih določbah lahko zoper sodnike sproži disciplinski postopek zaradi vsebine sodnih odločb, kar lahko zastraševalno deluje na sodnike in ogrozi neodvisnost sodstva. Kot je opozoril, je v neskladju z neodvisnostjo sodstva že zgolj možnost, da je "sodnik lahko predmet disciplinskega postopka".

Evgeni: Poljska zakonodaja je v nasprotju s pravom Evropske unije.
Evgeni: Poljska zakonodaja je v nasprotju s pravom Evropske unije. FOTO: Dreamstime

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih Evropske unije in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Poljska populistična vlada je reformo izvedla kljub nasprotovanju Bruslja, češ da gre za način reševanja ostankov komunizma v pravosodnem sistemu.

Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v Uniji. Oktobra 2019 pa je Bruselj pred sodiščem Evropske unije sprožil postopek zaradi zakona, ki omogoča disciplinski postopek proti sodnikom, ter med drugim opozoril, da režim discipliniranja ne zagotavlja neodvisnosti in nepristranskosti disciplinskega senata.

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je aprila lani v začasni odredbi naložilo Poljski, da mora takoj prekiniti delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, dokler ne bo razsodilo, ali je senat v skladu z evropsko zakonodajo v zadostni meri neodvisen.

Na mnenje generalnega pravobranilca se je danes že odzval namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta in dejal, da gre za politično predstavo in napad na Poljsko. "Nenehno vidimo, da se elite v Bruslju poskušajo vmešavati v poljsko suverenost nad sodstvom," je dejal. Kot je dodal, bi bilo treba preučiti Bolgara Tančeva, saj da je v času komunizma užival "zvezdniško kariero kot odvetnik".

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anatomija
06. 05. 2021 18.53
+2
ko bomo v Sloveniji Janšo vrgli v zapor in zgubili ključ , bodo tudi Poljaki zahtevali enako