Tujina

2,5 milijona evrov Združenim narodom za pomoč Palestincem

Aman, 11. 06. 2024 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več kot 75 predstavnikov držav in mednarodnih organizacij se udeležuje izredne konference v Jordaniji, kjer se vrstijo pozivi k dogovoru o premirju v Gazi in tudi kritike na račun Izraela. ZN pozivajo k zagotavljanju humanitarne pomoči v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, ZDA so se odzvale z napovedjo donacije v višini 404 milijonov dolarjev. Vrha se je udeležil tudi premier Robert Golob. Napovedal je dva in pol milijona evrov pomoči različnim programom Združenih narodov.

Konferenco so skupaj organizirali Jordanija, Egipt in Združeni narodi, da bi dosegli "soglasje o praktičnih ukrepih za zadovoljitev neposrednih potreb v Gazi", so sporočile oblasti v Amanu. Številne mednarodne organizacije medtem opozarjajo, da so razmere v palestinski enklavi slabše kot kdaj koli prej.

"Ta groza se mora končati. Hitrost in obseg pokola in ubijanja v Gazi presegata vse, kar sem doslej doživel kot generalni sekretar," je v nagovoru udeležencem konference dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Guterres je ob tem podprl načrt v treh fazah za končanje vojne v Gazi, ki ga je konec maja predstavil predsednik ZDA Joe Biden. O slednjem se s predstavniki držav na Bližnjem vzhodu v teh dneh pogovarja ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je prav tako prisoten v Jordaniji. Pred tem se je že mudil v Egiptu in Izraelu, pred koncem turneje po regiji pa naj bi obiskal še Katar.

Za zdaj kljub sprejetju resolucije Varnostnega sveta ZN, ki je z glasovanjem v ponedeljek prav tako podprl Bidnov načrt, ne kaže, da bi kmalu dosegli kakršenkoli dogovor. Toda tudi Blinken je po navedbah AFP opozoril, da pri reševanju humanitarne situacije v Gazi ne gre zapravljati časa.

Državni sekretar ZDA je napovedal, da bo ameriška vlada zagotovila 404 milijone dolarjev humanitarne pomoči za Palestince, ter pozval druge države, naj sledijo njihovemu zgledu. "Čas je, da se vsi potrudimo, tudi tisti, ki ste že velikodušno prispevali," je dejal.

Blinken sicer ni navedel, kako natančno bodo ZDA zagotovile to pomoč. Običajno so se v Washingtonu zanašali na Svetovni program za hrano in zasebne organizacije.

Finančno pomoč so napovedale še nekatere druge države, med njimi Španija in tudi Slovenija, spet druge države, kot je Indonezija, pa naj bi Palestincem zagotovile pomoč v obliki zdravstvenih ekip, terenskih bolnišnic in možnosti za evakuacijo.

Več voditeljev je ob tem namenilo kritike Izraelu, med njimi egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, navaja nemška tiskovna agencija dpa. "Izrael je neposredno odgovoren za humanitarno krizo brez primere v Gazi, kar je namerna posledica uničujoče maščevalne vojne," je dejal.

Večina je poleg tega pozvala k premirju in nagovarjala tako izraelsko kot palestinsko stran, naj sprejmeta predlagan načrt in dosežeta dogovor o prekinitvi ognja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada za pomoč Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov

Voditelji v svet pošiljajo eno samo sporočilo, je dejal Golob: "Situacija, predvsem humanitarna, v regiji je katastrofalna." Po njegovem prepričanju je v ponedeljek sprejeta resolucija VS ZN zelo jasna in daje upanje za rešitev dveh držav, a je treba ukrepati takoj in hitro.

Zato so se v vladi odločili, da namenijo dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe ZN za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu. Torej to, kar je Golob obljubil po sprejemu odločitve o priznanju Palestine. 

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili tudi, da potekajo pogovori o novi humanitarni pobudi, v okviru katere bo Slovenja prevzela vlogo koordinatorice in pobudnice. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih tednih.

Golob se je v Jordaniji srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Guterresem, predsednikom države Palestina Abbasom, generalnim komisarjem UNRWA Lazzarinijem in predsednikom vlade Španije Pedrom Sánchezom. Komisarju Lazzariniju je zatrdil, da bo Slovenija še danes namenila dodatna finančna sredstva za humanitarne namene, agenciji UNRWA bo tako namenjen milijon evrov, Slovenija pa se bo aktivno vključila v sooblikovanje izobraževalnih programov, s katerimi bo več kot 600.000 palestinskih otrok ponovno lahko upalo v boljšo prihodnost.

"Slovenija je članica EU in nestalna članica Varnostnega sveta ZN. Slišal se je naš glas, naš glas v imenu palestinskega naroda," je poudaril premier in tudi druge države pozval, naj pokažejo solidarnost s Palestinci. "Vseh pozivov mednarodna skupnost še ni upoštevala, vendar nas to ne bo ustavilo, da tudi v prihodnje ne bi pozivali še bolj odločno," je dodal.

Dan je premier sklenil s pogovorom z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in jordanskim kraljem Abdulahom II., ki sta poleg prvega moža ZN Guterresa organizatorja konference.

Jordanskemu kralju se je zahvalil za podporo in prizadevanja Amana za ohranjanje stabilnosti in varnosti na Bližnjem vzhodu. Al Sisiju pa za prizadevanja egiptovske diplomacije v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Z egiptovskim predsednikom sta spregovorila tudi o obuditvi projekta rehabilitacije otrok iz Gaze.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sloveniji je pohvalo za aktivno vlogo v VS ZN izrekel tudi Guterres in poudaril, da je "glas Slovenije v New Yorku nenadomestljiv in široko slišan ter upoštevan pri najzahtevnejših in občutljivih temah za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu". Generalnega sekretarja je premier seznanil tudi o načrtovanih aktivnostih septembra v New Yorku, ko bo Slovenija predsedovala VS ZN.

Golobu se je zahvalil tudi predsednik Abbas zaradi prizadevanj države in seveda priznanja Palestine. Golob in predsednik Abbas sta pozdravila včeraj sprejeto resolucijo VN ZN in še posebej poudarila potrebo po njeni čimprejšnji implementaciji.

Namen konference je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi, ki vključujejo dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanju dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo, kot so zdravstvena oskrba, dostop do pitne vode in oskrba z energijo. Razprava poteka tudi o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov in zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb. Pri teh prizadevanjih imajo osrednjo vlogo mednarodne humanitarne organizacije na čelu z Agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Na konferenci visoki gostje govorijo tudi o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.

Vojna v Gazi je vstopila v deveti mesec. Medtem ko ZDA v Varnostnem svetu ZN iščejo podporo predlogu predsednika Joeja Bidna o premirju v Gazi, so izraelske sile v ponedeljek ubile in ranile več ljudi v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu. V izraelski ofenzivi je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 37.124 ljudi, še 84.712 je ranjenih.

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuxVeritas
12. 06. 2024 13.18
+5
to je laz da gre 2.5 miljona znju, samo 2 miljona, 500000 pa nasim nevlafnikom da za herr taubija operejo denar. posel sleknjen 500k v dzepu. kpk in financna pa slepo dela naprej.
odpisani zasedli vlado
12. 06. 2024 12.53
+4
Kdo je dal dovoljenje golobu,da lahko financira teroriste palestine z državnim denarjem?Naj jim da svojega in tistega katerega je doslej že pokradel.Dol z golobom in v zapor z njim.
apage
12. 06. 2024 11.49
+6
Še stavbo na litijski jim donirajte saj mi jo tak al tak ne rabimo
apodgra
12. 06. 2024 10.40
-7
Se kdo vpraša koliko denarja so Hrvati plačali v markah ( cca 200 milijonov) za orožji našemu vojnemu ministru "Desetarju" Janezu Janšu . Denar so Hrvati prinašali v mnogih potovalkah in v zabojih za strelivo. Dva hrvaška generala sta na RTV Slovenija javno potrdila , da sta denar izročila osebno Janezu Janši in kje je ta denar. Ni bil zaveden in nikoli ni prišel v državno blagajno. Za teke vojne dobičkarje je samo pot pred vojno sodišče in usmrtitev pred strelskim vodom .
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.20
+4
spet lazes kot se za skrajnega levicarja spodob, edini ki je za svoj zep prodajal orozje je kucan, orozje pa je pobral teritorjaln8 obrambi da smo morali svercat orozje iz avstrije v smetarskih kamionih in podobno. jansa je prodal oz vwcina dal bosni in hercegovini in pred tem nekaj malega hrvatom, preko vlade oz ministrstva za obrambo. ves denar je sel na racun drzave in nimamor drugam.
rindingind
12. 06. 2024 10.35
+6
Golob je en navaden pataloški lažnjivec. Tako laže ,da sam seb verjame.
apodgra
12. 06. 2024 10.27
-3
Desničarji zlivajo gnojnico pred svojim vrati. Smrdi tako nežno , da smrad svojega dreka več ne zaznajo . Če kaj smrdi , potem smrdi samo njihov drek. Včasih do gnojne jame praznili ročno , v sode z vlečno vprego, takrat je manj smrdelo , kot smrdi pred palač SDS
odpisani zasedli vlado
12. 06. 2024 12.51
+5
apodgra:Če kaj smrdi si to ti z tvojimi izmišljenimi komentarji bluzač zavajalski.
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.21
-1
smedi tam ljer se ti in tebi podobn8 potikate, sedaj cemo da tudi pred sdsovim sedezem.
mentorhercul
12. 06. 2024 08.27
+9
Doma pa vse crkuje, poplavljenci, zdravstvo, javna uprava, poštarji, učitelji.....
apodgra
12. 06. 2024 09.38
-3
Kaj vse crkuje pove konkretno. Tako dobro ,kot živim Slovenci danes , nismo še nikoli. Da crkuje zdravstvo je treba iskati vzroke znotraj teh ustanov in v zdravstveni zbornici., ki ne odigra tisto vloga , za kar je bila ustanovljena ,Če v družini škriplje in so težave, ne bo te reševal sosed . Za slabe razmer v pošti , so poledice slabega vodenja , nizke produktivnosti in zastarele tehnologije. Šolstvo pa tako in tako nikoli ni bilo zadovoljno , vedno pritiskajo na vlado in zahtevajo tako, kot stari zdravniki vedno višje plače .
zoran pušenjak
12. 06. 2024 08.19
+10
apodgra
12. 06. 2024 09.47
-5
Če si to res želiš, potem boš res lepo dočakal svojo starost v lepšem življenju. Dve leti se je Janševa vlada ukvarjala samo Covidom in delila bombončke Slovencem in bombonjere zdravnikom. Koliko državnega dolga je ustvarila v teh dveh letih? Ta vlada pa to tvojem ni napravila ničesar , tako pravi tvoj cenjeni najbolj zasluženo politik za svoj žep , prerok, ki je po visokosti še viši od papeža.
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.22
+2
-5.5 miljarde ker je jansa zrihtal 11 miljard od tega 5.5 m8ljard nelovratnih sredstev se pravi bomo za kredit 11 miljard placali samo polovico, 5.5 miljard ko boste skrajni pevicarji to zrihtal vas na vplitvah obkrozim, to pa se ta lajf ne bo zgodilo.
24bata
11. 06. 2024 21.45
+4
Pa spet ga boste volili, doma pa lajajte.
periot22
11. 06. 2024 21.31
+12
Golob odstopi!
rokinja
11. 06. 2024 21.16
+14
Sram naj te bo Golob, namesto, da bi denar dal poplavljenim Slovencem, daješ naš denar, ponavljam, naš denar, brez vprašanj in posvetovanj, tujim državam in to Palestini, ki niti ni priznana država, ampak terorističnemu Hamasu. Mislim, da si dal naš denar za orožje Hamasu že velikokrat, nikoli ne bo prišel do ubogih ljudi, nikoli.
apodgra
12. 06. 2024 09.58
-4
rokinja Streljaš rafalno v tarčo pri dnevni svetlobi ,ki je nameščena v nevidnem zaprtem prostoru. Potrem , tudi vse druge donatorske države , teh ni malo , podpirajo teroristično organizacijo Hamas. Polna si sovraštva , slediš tvojemu vzorniku , vojnemu dobičkarju med našo osamosvojitvijo. Zgodovina te dogodke beleži in jih hrani za vedno v spominu.
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.23
+2
seveda najvecji donatorji so enih najvecjih sponzorjev islamiskih terkritov po svetu npr qatar. iran, egipt, jordan in podobne islamke drzave.
mariborviola
11. 06. 2024 21.12
+17
Kaj je temu zadetku. Denar iz davkov in prispevkov Slovencev, ponuja okoli kot da je njegov. Do kdaj bomo mi Slovenci dopuščali da nam nekdo odvzema nas denar in ga prosto daruje teroristični organizaciji. Do kdaj bomo Slovenci to prenašali pernatega.
Fomin
11. 06. 2024 20.51
-13
Fomin
11. 06. 2024 20.50
-11
A mahnila ne pelje s sabo gospod novinar sds
Fomin
11. 06. 2024 20.49
-11
A pripadniki sds bojo kaj dali,Mahnič grimsli,aj on gre u evropski stol bo manj migrantov zrihtal in se super človek Žan mahnic
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.23
+2
Fomin
11. 06. 2024 20.43
-9
Saj bo j.j princ teme poskrbel še več denarja, upam da ga nikoli ne vidim na oblasti
dannyer
11. 06. 2024 20.14
+7
temu se je močno ..... v glavi. da meče denar stran. kot so že rekle bodo zalvske države metale denarja imajo ga več kot mi.
patogen
11. 06. 2024 20.02
+12
Pernati je dal dva pa pol milijončka davkoplačevalskega, odnesel pa pet v žepu, kot Saudijsko darilo, ker je stišal priznanje islamistične tvorbe.
VWT6
11. 06. 2024 20.00
+10
Pa ta ni normaln. Doma pa ves javni sektor stavka, ker ni za večjo plačo.
apodgra
12. 06. 2024 10.03
-4
VWT6 Zakaj pa Janez pred dvema letoma ni poskrbel a za javni sektor . Poskrbel je samo za dvig plač nekaterim zdravnikom. S tem je povzročil jezo in nemir v ostalih dejavnostih.
LuxVeritas
12. 06. 2024 13.24
+2
zaradi tega ker ni to obljubljal zakaj pa skrajni levicarji niste poskrbeli, vladali ste 27 let v samostojni drzavi, imeli ste dov9lj casa, ne kazi s prstom ja druge.
vranavrani
11. 06. 2024 19.57
+13
Nori ptič financira jihad.